Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 8.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.07.2019
Размер:
40.09 Кб
Скачать

Лекція 8. Підсистема пожежної безпеки

План

1. Найбільш вірогідні джерела вогняної загрози для підприємств сфери туризму та гостинності.

2. Складові підсистеми пожежної безпеки підприємства сфери туризму та гостинності.

3. Заходи в системі пожежної безпеки.

1. Найбільш вірогідні джерела вогняної загрози для підприємств сфери туризму та гостинності

Пожежна безпека підприємства сфери туризму та гостинності - цей стан захищеності туристів, обслуговуючого персоналу, матеріально-технічної бази, фінансів, інформації від вогняної загрози. Є як зовнішні, так і внутрішні джерела вогняної загрози (таблиця. 1).

Таблиця 1 - Найбільш вірогідні джерела вогняної загрози для ТП і готелів

Тип і вид джерела

Характеристика джерела загрози

Зовнішні

Випадкові

Поширення пожежі із-за території ТП (ліс, довколишні будівлі...)

Попадання петарди на легкозаймисті матеріали

Зовнішні і внутрішні

Зловмисні

Зловмисні дії (підпали) з боку злочинних елементів, психічно ненормальних людей, конкурентів і т. д.

Внутрішні

Персонал ТП

1. Проведення вогневих робіт поблизу легко-займистих матеріалів

2. Паління в недозволених місцях

3. Несправність електромереж, неправильна експлуатація електроустановок

4. Спалювання сміття, тари, відходів на території ТП

5. Розміщення на території легкозаймистих матеріалів, горючих рідин, газових балонів

6. Неправильна експлуатація систем опалювання

7. Користування нагрівальними приладами недозволених місцях і приміщеннях

8. Користування відкритим вогнем в підвальних і горищних приміщеннях

9. Анімаційні програми з використанням відкритого вогню

Туристи

1. Паління в недозволених місцях

2. Паління в погано обладнаних дозволених місцях

3 Користування електронагрівними приладами і іншими електроапаратами в недозволених місцях

4 Дитячі ігри з вогнем

2. Складові підсистеми пожежної безпеки підприємства сфери туризму та гостинності

Підсистема пожежної безпеки підприємства сфери туризму та гостинності - це організована сукупність спеціальних заходів і засобів, що забезпечують безпеку підприємства сфери туризму та гостинності від вогняної загрози (рис. 1). Складовими системи пожежної безпеки являються: менеджмент, пожежна частина, технічні засоби, персонал підприємства сфери туризму та гостинності і туристи, заходи забезпечення пожежної безпеки.

Рисунок 1 - Складові підсистеми пожежної безпеки ТП

Менеджмент

За організацію підсистеми пожежної безпеки відповідає управлінський апарат підприємства сфери туризму та гостинності, який виконує функції підсистеми (суб'єкта управління), що управляє, в менеджменті пожежної безпеки (рис. 2).

Рисунок 2 - Взаємодія суб'єкта і об'єкту управління в підсистемі пожежної безпеки: Н - накази і розпорядження; К - команди; І – інформація

Керованою підсистемою (об'єкту управління) виступають туристи технічні засоби і персонал підприємства сфери туризму та гостинності. В першу чергу це люди відповідальні за свої ділянки робіт по виконанню протипожежних заходів: технічна служба, служба охорони, персонал чергових змін, пожежна дружина, пожежна комісія.

Менеджмент є системотворним чинником (початком) в підсистемі пожежної безпеки ТП.

Управління здійснюється шляхом виконання чотирьох основних функцій менеджменту: 1) планування і організації робіт по підтримці пожежної безпеки ТП; 2) мотивації праці персоналу і пильності його в питаннях виявлення, запобігання, нейтралізації; 3) припинення різних причин виникнення пожежі; 4) контролі ефективності виконання планів заходів, що проводяться, по зниженню ризику виникнення пожежі. При цьому дії, що управляють, поступають в керовану підсистему у вигляді наказів і розпоряджень, які повинні виконуватися неухильно і без зволікання. В результаті виконання цих наказів і розпоряджень (відробітки дій, що управляють) виникають деякі труднощі, протиріччя, невирішені проблеми, пропозиції по удосконаленню і підвищенню ефективності протипожежного захисту. Ці «сигнали узгодження» поступають від керованої підсистеми до суб'єкта управління. Кількість і якість таких сигналів залежить від правильної мотивації персоналу. Сигнали зворотного зв'язку дозволяють керівництву вносити корективи в плани робіт, в принципи їх організації і мотивації, тобто в цілому підвищити ефективність підсистеми пожежної безпеки, понизити міру ризику збитку від пожеж.

Розглянемо детальніше складові підсистеми пожежної безпеки (ПСПБ).

Пожежна частина

На ефективність менеджменту пожежної безпеки впливає також співпраця управлінського апарату з місцевою воєнізованою пожежною частиною. Така співпраця має бути систематичною і щільною. Пожежна частина проводить щорічні перевірки об'єктів, розташованих на підвідомчій території. В результаті розкриваються деякі недоліки в системі пожежної безпеки ТП, які пред'являються керівництву у вигляді припису. Генеральний директор повинен негайно випустити наказ про усунення недоліків в зазначені терміни і відзвітувати за фактом усунення в пожежній частині. При необхідності пожежна частина надає методичну допомогу в питаннях формування і вдосконалення підсистеми пожежної безпеки.

Технічні засоби

Фахівці пожежної частини повинні зробити ТП методичну допомогу в його правильному і ефективному технічному оснащенні засобами протипожежного захисту і пожежогасінні. Ці засоби складають одну з основних частин підсистеми протипожежної безпеки (рис.1).

До технічних засобів підсистеми пожежної безпеки відносяться:

  1. Засоби сигналізації і сповіщення про виникнення пожежі :

  • безпровідні димові сповіщувачі;

  • кнопкові пожежні сповіщувачі;

  • сирени і звукові пожежні сповіщувачі;

  • автономні електронні системи пожежної сигналізації, датчики, що мають у своєму складі, перетворювачі, панелі управління, у тому числі комп'ютерні;

  • електронні системи охоронно-пожежної сигналізації, вбудовані в інтегровану систему безпеки ТП;

  • засоби зв'язку (телефони, радіотелефони, рація) .

2. Засоби, що перешкоджають поширенню пожежі (перегородки із застосуванням матеріалів зниженої горючості, довідники закриття дверей) .

3. Засоби пожежогасінні :

  • пожежні щити;

  • вогнегасники;

  • пожежні крани з пожежними рукавами;

  • пожежні водопроводи (усередині будівлі - внутрішні; по периметру будівлі - зовнішні, розташовані в колодязях) ;

  • автоматичні системи протипожежного захисту.

Персонал ТП і туристи

Персонал туристського підприємства і туристи також є істотною складовою частиною підсистеми протипожежної безпеки, оскільки вони - основні джерела загрози виникнення пожежі (таблиця 1) і впливають на міру збитку від нього.

Відповідальність і навчена персоналу, постійна пильність, професіоналізм, уміла профілактична робота з туристами набагато знижують вірогідність виникнення пожежі. Відповідальна поведінка туристів, строге наслідування правил і інструкцій, наявних в номерах і приміщеннях ТП, також істотно знижують вірогідність виникнення вогняної загрози.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]