Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ефективність кругообігу капіталу.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.06.2019
Размер:
39.48 Кб
Скачать

Висновки:

Ресурси фірми, використання яких забезпечує створення нової вартості, — це її капітал. Слід зазначити, що в економічній теорії існують різні підходи до визначення капіталу.

Капітал фірми — це сукупність ресурсів у вартісному вимірі, що забезпечують створення нової вартості. Структуру капіталу фірми можна характеризувати на базі різних критеріїв. За функціональним критерієм капітал фірми, інвестований у виробництво, складається з основного та оборотного капіталів.

Капітал здійснює безперервний рух по трьох стадіях із послідовною зміною форм (грошової, продуктивної і товарної) та поверненням у свою початкову форму у збільшеному розмірі, який називається кругообігом.

Раціональне використання оборотного капіталу зумовлює необхідність удосконалення механізму управління матеріальними ресурсами підприємства за такими напрямами: економічно обґрунтований вибір сировини; підвищення коефіцієнта використання ресурсів; повного використання сировини та відходів виробництва; підвищення якості матеріальних ресурсів (сировини, матеріалів, готової продукції); удосконалення виробничих процесів шляхом впровадження нових технологій, що значно зменшують питому вагу витрат робочої сили, сировини, матеріалів, енергії; застосування соціально-економічних методів управління (удосконалення нормування та обліку витрат, моральне та матеріальне стимулювання, ціноутворення).

Таким чином, ефективність функціонування оборотного капіталу підприємства полягає у раціональному та результативному його використанню на кожній фазі кругообігу.

Список використаних джерел:

  1. Інвестування: Навч. посіб. / Мойсеєнко І.П. — К., 2006. — 490 с.

  2. Основи економічної теорії. Підручник / За заг. ред. дра екон. наук, проф. Л. С. Шевченко. – Х.: Право, 2008. – 448 с.

  3. Основи економічної науки : курс лекцій / В. С. Савчук, О.О. Бєляєв, К. Т. Кривенко та ін. ; за заг. ред. дра екон. наук, проф., чл.кор. НАНУ В. С. Савчука. — К. : КНЕУ, 2011. —442 c.

  4. Іваненко В.М. Курс економічного аналізу: Навч. Посіб. К.: Знання Прес, 2006. 207с.

  5. Герасимчук В.Г. Стратегічне управління підприємством. К.: КНЕУ, 2000. 392 с.

  6. http://osvita.ua/vnz/reports/econom_theory/21534/