Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація баз даних(КР)-нов.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
2.3 Mб
Скачать

Івано-Франківський інститут економіки та менеджменту “Галицька Академія”

Кафедра комп’ютерних та

телекомунікаційних систем

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи з дисципліни “Організація баз даних та знань”

студентами спеціальності “Програмне забезпечення автоматизованих систем”

м. Івано-Франківськ

2012

Зміст

Вступ

1. Пояснення до тексту пояснювальної записки

1.1. Рекомендований зміст пояснювальної записки

1.2. Поради щодо складання тексту пояснювальної записки

2. Варіанти задач курсової роботи

3. Приклад виконання курсової роботи

Рекомендована література

Вступ

Курсова робота призначена для практичного оволодіння основними принципами розробки структури бази даних, усвоєння прийомів побудови таблиць, запитів, звітових форм і інших об’ктів, та засвоєння навичок застосування програмних засобів сучасних систем управління базами даних.

Методичні вказівки містять постановку задачі на курсову роботу і приклад виконання одного варіанту. Постановка задачі складається з 30 варіантів комплексних завдань, до кожного з яких входять декілька задач практичного змісту. Задачі мають приблизно однакову трудність. Постановка задачі в кожному окремому випадку може бути скорегована керівником курсової роботи.

1. Пояснення до тексту пояснювальної записки

1.1. Рекомендований зміст пояснювальної записки

Курсова робота вважається виконаною, якщо студент представив пояснювальну записку до неї та результати роботи в електронному вигляді. Рекомендується включити в пояснювальну записку такі розділи:

Титульний лист

Завдання на курсову роботу

Зміст

Вступ

1. Постановка задачі до курсової роботи

2. Теоретична частина

3. Виконання роботи

3.1. Розробка та обгрунтування структури бази даних

3.2. Побудова таблиць, підбір та обгрунтування контрольних даних таблиць

3.3. Програмування запитів

3.4. Виготовлення звітів

3.5. Конструювання форм

3.6. Застосування та редагування макросів

3.7. Складання модулів

4. Виготовлення звітів засобами мови PL/SQL

5. Аналіз результатів виконання програми

6. Таблиця ідентифікаторів програм

Список використаної літератури

1.2. Поради щодо складання тексту пояснювальної записки

Титульний лист і завдання на курсову роботу слід оформити на стандартному бланку. Тильна сторона завдання не має номера, вона повинна містити календарний план виконання роботи студентом, підписи студента і керівника та дату видачі завдання.

На третiй сторiнцi пояснювальної записки потрiбно привести її змiст та вказати номери сторiнок.

Четверту сторiнку слiд розпочати зі вступу, де коротко висвiтлити застосування ЕОМ при розв’язу­­­ваннi iнженеpних задач за спецiальнiстю.

Постановка задачі на курсову роботу повинна бути ідентичною до викладеної в цих методичних вказівках.

У теоретичній частині слід коротко викласти мовні засоби, застосовані в роботі. В роздiлi, який містить опис програмних засобів, необхiдно перелічити всi об’єкти, оператори та стандартні функції, якi застосовуються в програмi, привести їхній загальний вигляд, вказати призначення, описати параметри та зробити короткий опис послiдовностi виконання.

Виконання роботи візуальними засобами VBA необхідно детально відтворити, тобто потрібно записати всі команди в тій послідовності, в якій вони виконувалися. Перелік команд слід супроводжувати короткими поясненнями.

Графічне представлення алгоритмів головної програми і підпрограм (якщо вони є) необхідно виконати з дотриманням діючих стандартів. Алгоритм розв’язку задачi повинен повнiстю забезпечувати маши­­­нну реалiзацiю поставленоу зaдачi. Вiн повинен бути простим, ла­­­конiчним, чiтким i не мiстити якихось постороннiх чи неясних опе­­­рацiй. Не потрiбно безпричинно його ускладнювати. Для позначення послiдовностi дiй в графiчному алгоритмi слiд використовувати стандартнi знаки.

В розділах з описами графічних алгоритмів необхідно перелічити елементарні алгорити, які входять у даний алгоритм, та вказати зв’язок між ними. Це можуть бути, наприклад, вкладені цикли, цикли з розгалуженнями і т. д. Слід назвати параметри циклів, умови розгалужень та пояснити їхній зв’язок з постановкою задачі і формулами числових методів. При поясненнi головного алгоритму необхiдно вiдзначити звернення до пiд­­­програм, назвати та охарактеризувати фактичнi параметри.

Головна програма та підпрограми повинні повнiстю вiдповiдати графiчному алгоритмовi. В головнiй пpогpамi необхiдно пеpедбачити вивiд на дpук текс­­­ту, який пояснює одеpжанi pезультати. Не слiд засмiчувати текст програми надмiрною кiлькiстю коментарiв.

В таблиці ідентифікаторів програми необхiдно пеpелiчити всi змiннi, якi викоpистовувались у текстi пояснювальної записки, співставити їх зі змінними пpогpами i пояснити їхнє пpизначення.