Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция_1_2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать

3. Розмноження і розвиток особин бджолиної сім’ї

В сім'ї медоносної бджоли, на відміну від інших видів сільськогосподарських тварин, розрізняють дві форми розмноження:

– утворення нових біологічних одиниць (відтворення робочих бджіл, маток і трутнів шляхом розвитку організму з яєць);

– збільшення чисельності бджолиних сімей, як цілісної біологічної (здатні до самостійного існування) і господарської одиниці шляхом природного (роїння) або штучного розмноження.

Розмноження особин бджолиної сім'ї.

Молода матка (вік 7-10 днів) вилітає на спаровування з трутнями (вік 10-14 днів) в ясну погоду між 12 і 17 годинами від одного до трьох разів. Повторні вильоти на спаровування спостерігаються в наступні дні, із-за недостатнього наповнення сім’яприймача спермою.

При вильоті на спаровування матка відшукує місця скупчення трутнів, які у великій кількості збираються в одному і тому ж місці за декілька кілометрів від пасіки. Матка злучається в середньому з 6-8 трутнями. Середня тривалість шлюбного польоту 25 хв.

Сім'я трутня переходить у статеву систему матки через сім'явипорскувальний канал і парувальний орган. Під час парування туди ж надходить вироблена придатковими залозами трутня рідина – мукус, яка твердне на повітрі і закриває отвір піхви.

В результаті багаторазового спаровування в яйцепроводах скупчується близько 12 мм3 різноякісної сперми. Тому завдяки поліандрії (спаровування з кількома самцями) робочі бджоли в сім'ї генетично різнорідні, батьківські ознаки вони успадковують від різних трутнів.

Після вдалого парування матка повертається в гніздо і починає відкладати яйця: бджолиний засів – запліднені яйця, відкладені в бджолиних комірках, і засів трутня – незапліднені яйця в комірках трутнів.

Кількість відкладених за добу яєць становить в середньому 1200-1800 штук, а в окремих сім'ях – понад 2,5 тис. Запліднення яєць відбувається в організмі матки. Коли вони проходять з яєчників по непарному яйцепроводу, з сім'яприймача завдяки дії сім'яного насоса подається краплина сім'я. Вона потрапляє на оболонку яйця, де крізь малесенький отвір – мікропіле – статеві клітини самця проникають до яйцеклітини. Один із сперматозоїдів зливається із статевою клітиною яйця. Цей процес називається заплідненням.

Розмноження особин бджолиної сім'ї відбувається шляхом розвитку організму з яєць, які відкладає матка. Одна самка є матір'ю для всього населення вулика. Від неї успадковуються ознаки всім бджолиним суспільством вулика.

Запліднене яйце, де відбулося злиття жіночої і чоловічої статевих клітин, характеризується повним, диплоїдним, набором хромосом (їх 32) і дає початок розвитку робочої бджоли або матки. Тому спадкові ознаки жіночих особин передаються і від матки, і від трутня, що брав участь у спаровуванні з нею.

Чоловічі особини батьківських ознак взагалі не мають, вони несуть спадкові ознаки лише матері. Це пояснюється тим, що вони розвиваються з незапліднених яєць. В них половинний (гаплоїдний) набір хромосом – шістнадцять.

Розвиток організму з незаплідненого яйця називається партеногенезом.

Невелику кількість таких яєць відкладають матки у всіх сім'ях з весни і майже до кінця літа. Старіння маток та підготовка сімей до роїння посилює прояви в них партеногенез.

У робочих бджіл статева система недорозвинена. В яєчниках налічується по кілька яйцевих трубочок, які, як правило, не функціонують. Відкладання невеликої кількості яєць бджолами-трутівками може бути лише за ненормальних умов життєдіяльності сім'ї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]