Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
поетика.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
85.5 Кб
Скачать

Поетика німецького романтичного роману (курс вільного вибору студента)

Змістовий модуль 1. Поетика романтичного роману (4 год.).

Тема1. До проблеми генезису жанру романтичного роману (2 год.) Становлення роману як жанру в німецькій літературі: жанрові різновиди роману. Особливості романтичного роману. Місце романтичного роману в літературознавстві. Романтичний роман як особливий тип роману.

Тема 2. Жанрові різновиди романтичного роману в європейській та німецькій літературі (2 год). Історичний роман. Поняття готичного роману, його вплив на становлення німецького романтичного роману. Зв'язок романтичного роману та просвітницького: естетика руху «Буря і натиск» та її вплив на формування роману в епоху романтизму. Роман про митця та роман становлення в німецькій літературі: традиції становлення. (Від «Парцифаля» Ешенбаха до «Вільгельма Майстера» Гете).

Змістовий модуль 2. Романтичний роман періоду раннього романтизму.

Тема 2. Естетика раннього романтизму. Романтична теорія Ф. Шлегеля. (4 год). Філософське та естетичне підгрунтя формування. Філософія магічного ідеалізму: романтизація світу, історичність природи. Фіхте та абсолютизм «Я». Натурфілософія Шеллінга.

Теоретик Єнського романтизму Фр. Шлегель: універсальна поезія, трансцедентальна поезія, романтична іронія. Синтез філософії, естетики та художньої творчості в творі як особлива риса раннього романтизму. Лист про роман Фр. Шлегеля. Програмний текст для розуміння поняття роману в ранньому романтизмі. Романтичний історизм. Звернення до середньовіччя. Фрагмент як жанр в німецькому романтизмі: художній образ, стил епохи; фрагмент і його структура (відкритість і незавершеність, монологічність форми); фрагмент як форма природної поезії. Фрагменти Шлегеля та Новаліса.

Роман Ф.Шлегеля «Люцинда» як втілення теорії та естетики раннього романтизму. «Люцинда» Фр. Шлегеля як знак романтичного фрагментарного мислення (механізм мислення, думка, що вислизає, ефект розщепленої свідомості, «я» оповідача та «я» того, хто згадує) Гете и Гейне про фрагмент та два типи мислення. «Люцинда» як роман-концепт. Особливе трактування кохання та любові в романі, місце жінки. Поняття андрогінності як творчої потенції.

Тема 4. Романтичний роман Новаліса (6 год.)

Філософський роман Новаліса «Учні в Саїсі». (2год.) Роман-фрагмент. Мотив подорожі. Основні тематичні концепти:  природа, внутрішні зв'язки в природі, співвідошення людини і природи, кохання, таємниці всесвіту.

Ліричний роман-фрагмент Новаліса «Генріх фон Офтердінген» як поетичне втілення ранньоромантичної естетики. Жанрові особливості (роман становлення, роман виховання, роман про кохання). Композиція роману, фрагментарна побудова. Квіткова символіка в романі. Роль вставних казок (Казка про Атлантиду, казка Клінгзора) та віршів. Функція мотиву подорожі. Роман як внутрішня робінзонада. Мотив та значення сну в романі. Блакитна квітка яе символ поетичного конституювання Генріха. Концепція кохання. Романтична естетика Новаліса в діалогах Клінгзора. Передмова Людвіга Тіка до другої частини роману. Зоряна людина, Астраліс.(4 год.)

Тема 5. Людвіг Тік «Мандри Франца Штернбальда» як роман про художника та митця. (2 год.) Романтичний герой Л. Тіка. Динаміка внутрішнього світу героя: трансформація характеру. Діалог як форма оповіді. Роль фрагменту в романі, фрагментарність мислення.

Змістовий модуль 3. Романтичний роман пізнього романтизму.

Тема 6. Особливості розвитку пізнього романтизму. Історична ситуація. Нове завдання літератури. Проблема митець – суспільство у творчості пізніх романтиків. Роман про митця та романтичний історичний роман в німецькій літературі.

Тема 7. Ейхендорф: «Із життя нероби» як романтичний роман (2 год). Структура роману. Тематичний та ідейний комплекс. Маска «нероби». Специфіка образу головного героя: проблема двосвіття. Проблема втечі людини від сімї, повернення до Бога та свято душі. Іронія та гротеск у романі. Роман як розгорнута цитата та діалог культур. Образ Італії в романі. Карнавальність.

Тема 8. Гротескно фантастичний романтизм. Творчість Е.Т.А.Гофмана (8 год).

Особливості творчого методу Е.Т.А.Гофмана: романтичне двосвіття, романтична іронія, гротеск. Етапи творчості. Тема митця у творчості Гофмана. Роман «Життєва філософія Кота Мурра»: особливості побудови, романтична іронія, пародія. Гротеск, арабеск. Жанр біографії та автобіографії. Особливості образу кота Мурра та композитора Крейслера. Інтертекстуальні зв'язки роману Гофмана з творами німецьких романтиків. Проблема митець-суспільство. Тема філістера та ентузіаста. Готичний роман Е.Т.А Гофмана «Еліксир диявола». Поетика готичного роману. Система мотивів та образів. Особливості побудови сюжету.

Тема 9. Історичний роман в німецькій літературі (2 год). Засновник історичного роману В.Гауф. Роман «Ліхтенштейн». Традиції історичного роману в німецькій літературі. Особливості романтичного історичного роману. Вплив історичного роману В.Скотта на творчість В.Гауфа.

Структура навчальної дисципліни

Назви змістових модулів і тем

Кількість годин

Денна форма

Усього

У тому числі

л

п

Інд.

ср

1

2

3

4

5

6

Модуль 1

Змістовий модуль 1. Поетика романтичного роману

Тема 1. До проблеми генезису жанру

2

2

Тема 2. Жанрові різновиди романтичного роману в європейській та німецькій літературі

2

2

Разом зм. модуль

4

Змістовий модуль 2.Романтичний роман періоду раннього романтизму.

Тема 3.Естетика раннього романтизму. Романтична теорія Ф. Шлегеля.

6

4

2

Тема 4. Романтичний роман Новаліса

8

4

4

Тема 5. Особливості романтичного роману Л. Тіка.

2

Разом зм. модуль

16

Змістовий модуль 3. Романтичний

роман пізнього романтизму.

Тема 6. Особливості пізнього німецького романтизму. Місце роману в жанровій системі пізнього романтизму, тематика та модифікації

2

2

Тема 7. Роман про митця Й. Ейхендорфа

2

2

2

Тема 8. Гротескно-фантастичний романтизм Е. Т .А. Гофмана

10

6

4

Тема 9. Початки історичного роману. В. Гауф. «Ліхтенштейн»

2

2

Разом зм. модуль

16