Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗОБРАЖЕННЯ МІСЦЕВИХ ПРЕДМЕТІВ НА ТОПОГРАФІЧНИХ...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

4.3. Висота перерізу, закладення, крутість схилу і взаємозв'язок між ними

В и с о т а п е р е р і з у р е л ь є ф у - відстань між двома суміжни основними горизонталями по висоті. Висота перерізу рельєфу підписується кожному аркуші карти під лінійним масштабом. Наприклад, "Суцільні горизонтГ проведені через 10 метрів". Висоти перерізу рельєфу для топографічних картах різних масштабів указані в табл. 4.2

Таблиця 4.2

Висота перерізу (м)

Маштаб карти

для рівнинної і горбистої місцевості

для гірської місцевості

для високогірної місцевості

1:25000

1:50000

1:100000

1:200000

1:500000

5*

10

20

20

50

5

10

20

40

100

10

20

40

80

100

* - для плоскорівнинних районів - 2,5 м

С х и л - нахилена поверхня форми рельєфу. Основні елемента схилу показані на мал. 4.6:

-с т р і м к і с т ь с х и л у α - кут нахилу схилу до горизонтальної площини (чим більший цей кут, тим схил більш стрімкий);

-в и с о т а с х и л у h- перевищення вищої точки схилу над нижчою;

-з а к л а д е н н я с х и л у d- відстань на карті між двома сусідніми горизонталями (чим більш стрімкий схил.тим менше закладення).

Мал. 4.6. Елементи схилу

З а к л а д е н н я, що відповідає висоті перерізу на карті, називається закладенням горизонталей. Із цього можна зробити висновки:

  1. Чим більша висота перерізу, тим більше закладення горизонталей, і навпаки.

  2. Чим стрімкіший схил, тим менше закладення горизонталей, і навпаки, чим розложистіший схил, тим більше закладення горизонталей.

4.4. Види схилів. Способи визначення стрімкості схилів

Форма схилу істотно впливає на умови спостереження, маскування, ведення вогню, вибір місця для спостережних пунктів, умови захисту. При зображенні рельєфу горизонталями вид схилу легко визначити за закладенням горизонталей (мал. 4.7), що дає змогу визначати наявність видимості з вершини до підошви І навпаки.

Мал. 4.7. Зображення горизонталями різновидів схилу:

Р і в н и й с х и л- закладення горизонталей постійне - видимість є.

В и п у к л и й с х и л - закладення зменшується у напрямку до підошви- видимості нема.

У в і г н у т и й с х и л- закладення збільшується у напрямку до підошви - видимість є.

Х в и л я с т и й с х и л - закладення то збільшується, то зменшується видимість визначається способами, розглянутими в підрозд. 4.6.

Стрімкість схилу істотно впливає на умови прохідності і захисні властивості місцевості.

Стрімкість схилу можна визначити за формулою, за шкалою закладень тa окомірно.

Визначення стрімкості схилу за формулою

де α- стрімкість схилу;

h - висота перерізу;

d - закладення.

Для визначення стрімкості схилу за формулою необхідно знати величину висоти перерізу і визначити за картою величину закладення горизонталей. Наприклад, на карті масштабу 1:50 000 висота перерізу дорівнює 10 м, а закладення у місці визначення дорівнює 3 мм (1 мм 50 000 карти відповідає 50 м), отже закладення дорівнює 150 м.

Щоб визначити стрімкість схилу за формулою, знаходимо:

Користуватися формулою можна, якщо стрімкість схилів не більше 20-25°, через те, що за більшої стрімкості точність визначення стрімкості схилів знижується.

Визначення стрімкості схилу за шкалою закладення. Шкала закладення - графічне вираження оберненої пропорційної залежності між стрімкістю схилу і закладенням горизонталей. Така шкала надається на всіх картах масштабів 1:25 000 -1:100 000 під нижньою рамкою карти праворуч від лінійного масштабу.

Для визначення стрімкості схилу за шкалою закладення необхідно відміряти циркулем, лінійкою або смужкою паперу відрізок між двома суміжними основними горизонталями, прикласти його до шкали і прочитати число градусів біля основи шкали (мал. 4.8).

Мал. 4.8. Визначення стрімкості схилу за шкалою закладення

Якщо горизонталі розташовані близько одна до одної, тоді зручніше користуватися правою частиною шкали, беручи при цьому на карті закладення між сусідніми потовщеними горизонталями.

Визначення стрімкості схилу окомірне зводиться до приблизного визначення величини закладення в міліметрах. Розрахунки показали, що за стандартної висоти перерізу для закладення в 1 см стрімкість схилу буде дорівнювати 1,2°. Із залежності між закладенням, висотою перерізу і стрімкістю схилу можна вивесте таке правило: у скільки разів закладення менше (більше) 1 см, у стільки рази стрімкість схилу більша (менша) 1°. Звідси знаходимо, що закладенню в 1 мм відповідає стрімкість схилу 12°, закладенню в 2 мм - 6°, закладенню в 3 мм - 4°.