Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕА лаб. ч.1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

7 Лабораторна робота № 7

Дослідження електродинамічних зусиль в електричних апаратах…………………………………….…...………….……….……55

7.1 Мета роботи……………………………………………...……55

7.2 Предмет дослідження………………………………..….……55

7.3 Завдання………………………………………………….……57

7.4 Методичні вказівки………………….………..………………57

7.5 Питання для самоперевірки…………………………….……60

8 Додаток А

Статистична обробка результатів експерименту ……..…..……61

9 Додаток Б

Розрахунок взаємної індуктивності двох кругових контурів.…68

Література …………………..……………………………...….….70

ВСТУП

Лабораторні роботи являють собою один з важливіших етапів вивчення дисципліни "Електричні апарати", яка в свою чергу, є ключовою в процесі підготовки спеціалістів з електромеханічного обладнання енергоємних виробництв.

При виконанні лабораторних робіт студенти виконують експериментальне дослідження ряду процесів, характерних для широкого кола електричних апаратів. Це, зокрема, явища, що відбуваються в електромагнітних пристроях, контактах електричних апаратів, теплові явища, електрична дуга, що виникає під час вимикання електричних кіл, електродинамічні явища, тощо. Виконання таких лабораторних робіт звичайно пов`язано з використанням електричної енергії і пристроїв, які являють собою підвищену небезпеку. Тому перед виконанням циклу лабораторних робіт кожний студент повинен пройти інструктаж з техніки безпеки. Студенти, що не пройшли інструктажу, до роботи не допускаються.

Завдання на лабораторну роботу студент повинен отримати не менше, ніж за тиждень до її практичного виконання, і заздалегідь підготуватись до неї. Він повинен вивчити зміст лабораторної роботи і теоретичний матеріал, який стосується її теми, підготувати заготовку для звіту до роботи, тобто накреслити схеми дослідів, підготувати таблиці до внесення даних досліду, формули для розрахунків тощо. На початку заняття викладач проводить перевірку на наявність у студента заліків по раніше виконаним роботам і готовність до наступної лабораторної роботи. Студенти, які не отримали заліків по попереднім лабораторним роботам до наступних не допускаються.

Перед тим як приступати до виконання лабораторної роботи студент повинен ознайомитись зі складом і принципом дії лабораторного стенду. Включення стенду під напругу студент повинен здійснювати тільки з дозволу викладача. Після отримання експериментальних даних студент повинен їх узгодити з викладачем і тільки після цього розбирати схему. Захист звіту з лабораторної роботи проводиться тільки на заняттях, або у визначений викладачем час.

1 Лабораторна робота № 1 дослідження магнітних провідностей повітряних зазорів

Тривалість лабораторного заняття – 4 години.

1.1 Мета роботи

Вивчення методів та проведення практичної роботи з експериментального визначення магнітних провідностей повітряних зазорів магнітних кіл електричних апаратів.

1.2 Предмет дослідження

Магнітні кола електромагнітних систем електричних апаратів в більшості випадків містять у собі повітряні зазори: робочі, що передбачені для виконання тої чи іншої роботи, а також неробочі, які виникають в процесі конструктивного виконання електромагнітної системи. На проведення крізь зазори магнітного потоку витрачається частина магніторушійної сили (МРС), яка розвивається котушкою електромагніту. Знайти витрачену для цієї мети МРС при визначеному потоці можна, якщо відомий магнітний опір зазору чи зворотна йому величина - магнітна провідність зазору. Використовуючи закон Ома для магнітного кола, можна написати

, (1.1)

де (Iw) - МРС, яка витрачається на проведення магнітного потоку, крізь повітряний зазор, А;

Ф - магнітний потік у повітряному зазорі, Вб;

- магнітна провідність повітряного зазору, Гн.

Звідси

, (1.2)

де S - площа, крізь яку магнітний потік переходить з одного полюса на інший, м2;

 - розмір зазору, м.

Труднощі знаходження магнітних провідностей за формулою (1.2) складаються у невизначеності S. Якщо розглянути картину магнітного поля, що зображена на рис. 1.1, можна побачити, що крім магнітного потоку з торців полюсів Фт є ще магнітні потоки випучування, які складаються з потоку з ребер полюса Фр й потоку з бокової поверхні Фz.

Рисунок 1.1 – Картина магнітного поля у повітряному зазорі

При малих зазорах (Фр + Фz) << Фт, тому ними можна зневажати і магнітну провідність можна знайти по формулі (1.2), прийнявши S = Sт. В інших випадках для визначення магнітної провідності зазорів застосовується один з існуючих методів розрахунку:

- метод імовірних шляхів потоку (метод Ротерса);

- за питомими провідностями з ребер та бокових граней полюсів;

- за емпіричними формулами, одержаними за допомогою обробки дослідницьких даних;

- графічний метод, тобто за допомогою графічної картини магнітного поля.