Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 вариант завдання 43.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
366.08 Кб
Скачать

2. Тактика фельдшера.

3. Провести пробу Ман – Клюра.

4. Ви фельдшер пасажирського судна.

У хворої 48 років після прийому жирної їжі вперше з’явились сильні болі в правому підребер’ї з іррадіацією в праве плече і праву лопатку. Т підвищилась до 38 С, була повторна блювота.

Об’єктивно: хвора правильного складу тіла, підвищеного харчування. Шкіра і видимі слизові блідо-рожеві. Язик сухий, обкладений білим нальотом. При пальпації живота визначається болючість і напруження м’язів в правій підреберній області. Там же позитивний симптом Щоткіна – Блюмберга, Ортнера.

  1. Діагноз.

  2. Тактика фельдшера.

  3. Скласти набір інструментів для лапаротомії.

Завдання № 3

1. Ви фельдшер здоровпункту

До Вас звернулася хвора зі скаргами на інтенсивні болі в верхній половині живота, оперізуючого характеру з іррадіацією в ліве підребер’я, які з’явилися після вживання смаженої та жирної їжі. Болі супроводжуються нудотою, блювотою жовчю, яка не приносить покращення стану. Відзначаються здуття живота, випорожнення

3 рази на добу неперетравленою їжею.

Анамнез: півроку тому перенесла гострий панкреатит.

Об’єктивно: температура 37,4 С, жовтяниця склер, язик сухий, обкладений сірувато-білим нальотом. Живіт здутий, при пальпації болючий в лівому підребер’ї. Позитивний френікус симптом зліва.

1. Діагноз.

2. Тактика фельдшера.

3. Практичні навички: - забір сечі на діастазу;

2. Ви фельдшер швидкої допомоги

Вас викликали до хлопчика 12 років

Він скаржиться на болі у гомілковостопних, колінних і кульшових суглобах, підвищення температури.

Анамнез: захворів 4 дні тому. До цього часто хворів ангінами.

Об’єктивно: загальний стан дитини середньої важкості. Шкіра бліда. Не може самостійно сідати і вставати із-за болів в суглобах. Набряк лівого гомілковостопного суглобу. Змін у легенях немає. Ліва межа серця на 1,5см вліво від середньоключичної лінії. Тони серця приглушені. Прослуховується м'який систолічний шум на верхівці серця. Пульс слабого наповнення, 110 ударів за хвилину. Артеріальний тиск 110/60 мм ртутного стовпа. Живіт м'який. Нижній край печінки прощупується на 1,5 см. Температура тіла 38°С.

  1. Поставити орієнтовний діагноз

  2. Який план обстеження хворого?

  3. Візьміть кров на біохімічне дослідження.

3. Ви фельдшер, знаходитесь у літаку, що летить маршрутом Київ-Сімферопіль. Стюардеса по радіозв’язку повідомила, що у молодої пасажирки почалась пологова діяльність. Ви єдиний медичний працівник, організуйте та проведіть медичну допомогу в умовах пологів поза медичним закладом.

  1. Послідовність дій?

  2. Тактика фельдшера? Дотримання асептики і антисептики?

  3. Проведіть прийоми пальпації по Леопольду. Оцініть ступінь відкриття ш/матки без піхвового обстеження.

4. Ви фельдшер вантажного судна. Після підняття мішка з вантажем матрос відчув біль в правій пахвинній ділянці. Грижа яка була у хворого в цьому місці збільшилась, стала твердою, болючою і невправимою.

Через 2 години у хворого почались переймоподібні болі в животі, нудота, блювання, здуття живота.