Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне та сімейне право.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет

внутрішніх справ

Кафедра цивільно-правових дисциплін

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни

ЦИВІЛЬНЕ ТА СІМЕЙНЕ ПРАВО

Дніпропетровськ – 2011

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет

внутрішніх справ

З А Т В Е Р Д Ж Е Н О

на засіданні Вченої ради університету

(протокол № ___________________

від ______________________2011 р.)

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни «Цивільне та сімейне право»

з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

за спеціальністю «Правознавство»

С Х В А Л Е Н О

на засіданні Науково-методичної ради університету

(протокол № ___від _______2011 р.)

Дніпропетровськ – 2011

Робоча навчальна програма дисципліни «Цивільне та сімейне право» / Укладач: Свистун Л.Я., доцент кафедри цивільно-правових дисциплін, кандидат юридичних наук - Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2011.

Рецензенти:

Кувакін С.В. - доцент кафедри адміністративного та митного права Академії митної служби України, кандидат юридичних наук, доцент.

Тропін В.В. - доцент кафедри менеджмента та права Діпропетровського державного аграрного університету, кандидат юридичних наук.

Обговорено на засіданні кафедри (навчально-наукового комплексу) _________________, протокол №___ від ________ 20_ р.

Обговорено та затверджено на засіданні кафедри (навчально-наукового комплексу) _________________, протокол №___ від ________ 20_ р.

Обговорено на засіданні кафедри (навчально-наукового комплексу) _________________, протокол №___ від ________ 20_ р.

Обговорено та затверджено на засіданні кафедри (навчально-наукового комплексу) _________________, протокол №___ від ________ 20_ р.

Анотація навчальної дисципліни

1. Роль і значення навчальної дисципліни «Цивільне та сімейне право» в підготовці та майбутній професійній діяльності фахівця. «Цивільне та сімейне право» - це фундаментальна навчальна дисципліна, яка вивчається в юридичних вузах та є однією з найважливіших галузевих наук про право. Необхідність вивчення дисципліни зумовлена тим, що характерним чинником сучасного розвитку суспільства є значне розширення цивільних відносин, які потребують належного правового регулювання. Отже, для того щоб ґрунтовно опанувати сучасне цивільне право, слід спочатку ознайомитись з його інститутами. Дисципліна має суттєве значення для підготовки фахівців, спроможних забезпечити входження України у світове співтовариство.

Роль і значення навчальної дисципліни полягають у досконалому опануванні студентами змісту цивільно-правових інститутів, глибокому засвоєнні теоретичного матеріалу, усвідомленні безумовного використання у майбутній практичній діяльності актів цивільного законодавства, у навчанні студентів орієнтуватися в чинному цивільному законодавстві, тлумачити нормативно-правові акти та вміло застосовувати їх в реальних умовах своєї майбутньої професійної діяльності.

2. Основні риси навчальної та науково-творчої діяльності, необхідні для успішної роботи фахівця, а також характер навчально-пізнавальних проблем і завдань, що сприяють формуванню цих рис.

Предмет дисципліни. «Цивільне та сімейне право» як самостійний курс навчання має свій предмет, зміст і структуру. Програма передбачає логічно стрункий і послідовний виклад навчального матеріалу.

Програма побудована відповідно до вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджена з примірною структурою змісту навчального курсу, рекомендованою Європейською Кредитно-Трансферною Системою (ECTS).

Структура дисципліни: ґрунтується на структурі чинного цивільного законодавства, враховує досягнення науки цивільного та сімейного права, але разом з тим побудована з врахуванням певно визначених навчально-методичних вимог, в яких знаходить своє відображення специфіка предмету вивчення. Оскільки кожне цивільне правовідношення має, як правило, в своїй основі певні економічні відносини, в більшості тем, які вивчаються, передбачається коротка характеристика тих економічних, сімейних відносин, які закладено до фундаменту даного інституту. В програмі дотримуються методичні вимоги, згідно яких вивчення предмету повинно починатися з загальних понять та категорій і рухатися від загального до окремого. Відповідно до зазначених основних вимог програма передбачає розподіл матеріалу, що підлягає вивченню, на теми, кожна з яких містить за своїм змістом питання, необхідність вивчення яких диктується методичними міркуваннями, змістовністю науки цивільного права та чинного цивільного законодавства, існуючими міжпредметними зв’язками з суміжними галузями права.

Міждисциплінарні зв'язки. Навчальний курс «Цивільне та сімейне право» вивчається у логічному взаємозв'язку з іншими навчальними дисциплінами. Глибоке засвоєння цього навчального курсу є необхідною передумовою успішного опанування студентами таких дисциплін як «Трудове право», “Цивільний процес”, “Міжнародне приватне право”, “Міжнародне публічне право”, «Господарське право» та інших.

Поступове оволодіння знаннями та вміннями з цивільно-правових дисциплін із застосуванням міждисциплінарних звязків сприяє найбільш глибокому їх засвоєнню.