Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Жiноча доля у творчостi Тараса Шевченка.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
212.48 Кб
Скачать

5. Підсумок уроку

Жіночі типи Кобзаря – прекрасні, як дерево Боже. Образ жінки-матері у творчості Т. Шевченка

29.04.2009

Тема:

Жіночі типи  Кобзаря – прекрасні, як дерево Боже. Образ жінки-матері у творчості Т.Шевченка

Тимощук Тетяна Анатоліївна,

вчитель української мови і літератури

школи № 5 м. Кузнецовська

Етапи методу проектів

Етапи уроку

Етапи особистісно-зорієнтованого уроку

І.З’ясування проблеми- завдання

1.З’сування основних завдань уроку.

2.Мотивація навчальної діяльності. Оголошення мети.

3.Проектування:

-назва проекту

-ключове питання

-форма проекту

Орієнтації

Оголошення мети

Проектування

ІІ.Самостійна дослідницька робота

1.Тематичні питання

2.Групова робота над створенням проекту(робота з операційними картами)

Організації виконання плану діяльності

ІІІ.Оцінка поетапних результатів.

1.Звіт груп про результати роботи над тематичними питаннями.

2.Коригування думок учнів.

3.Оцінювання.

Контрольно-оцінювальний

ІV.Створення проекту та його захист.

1.Домашнє завдання(для індивідуальної дослідницької роботи учнів над створенням проекту)

2.Підсумки уроку.

Мета: формувати основні компетенції особистості засобами мистецтва слова, розкрити тенденції родинного виховання, виховувати самостійність у пізнавальній діяльності, свідоме ставлення до власного життя. Обладнання: збірка репродукцій картин, присвячених жіночій темі, „Кобзар”.

Епіграф: „Какое чудное, дивное создание непорочная женщина! Это самый блестящий перл в венце созданий”                                              ( з листа Т.Шевченка до Б.Залєського)

Хід уроку

 І. З’ясування проблеми-завдання. Тема жінки-матері – провідна у творчості Т.Шевченка. Великий поет і художник досить багато уваги протягом усього життя приділяв жіночій темі і створив прекрасні образи жінок, матерів, які нас чарують, зворушують, захоплюють, відкривають нові світи. З ніжністю і любов’ю змальовує поет українських дівчат, але найбільшої сили поетичного генія досяг Шевченко у створенні образів жінок-матерів. У такому частому звертанні до цієї теми, в шанобливому ставленні до жінки Шевченко відтворив національні особливості душі українського народу, його ментальність. Конфлікт між призначенням жінки на землі і тяжкою дійсністю, котра нівечить материнство, глибоко хвилював Шевченка, завдавав тяжких творчих мук. Майже в усіх його творах виразно трагедійне звучання материнської долі на схилі віку. Поет творить епопею материнського горя, ставить своїх героїнь у виняткові обставини. Де б Шевченко не писав свої поезії, в Петербурзі чи на Кос-Аралі, - витоки ведуть в Україну.

ІІ. З’ясування основних завдань уроку („Мозковий штурм”) Всі ми народжені жінкою, наше ставлення до матері визначається природою. Незалежно від того, як у майбутньому складуться стосунки з батьками, кожен із нас бажає, щоб вони у нас були. -    Чи виникають конфлікти у вас із батьками? -    Які причини виникнення конфліктів? -    Як швидко ви знаходите порозуміння? -    Чи виникає у вас образа на самих себе за те, що були нестримані із батьками? -    Чи повинні діти нести відповідальність за дії своїх батьків? Кожній групі учнів за 10-15 с. пропонується визначити завдання уроку на висловлення думки дається 2 хв. Узагальнення почутого.

ІV. Мотивація навчальної діяльності. Оголошення мети. Т.Шевченко із заслання писав В.Рєпніній: „Новый завет я читаю с благоговейным трепетом. Вследствии этого во мне родилась мысль описать сердце матери по жизни пречистой девы, матери спасителя. И другая, написать картину распятого сына ее.” -Як ви гадаєте, чому було таке непереборне бажання у Шевченка малювати жінку і писати про жінку? -Чи міг би він не звертатися до цієї теми? -Які життєві моменти дали потужний поштовх до розкриття проблем жінок у тогочасному суспільстві? - Чи лишається актуальною тема жінки, піднята Т.Шевченком? - Яка мета нашої сьогоднішньої розмови? (спонукання учнів до самостійного формулювання мети уроку.) Учні створюють усну модель поведінки із батьками в різних ситуаціях.

V. Проектування. •    Назва проекту (тема уроку): „Образ жінки-матері у творчості Т.Шевченка”. -    Що треба усвідомити, щоб виконати проект? •    Ключове питання: Чому саме у Шевченка жіноча тема одна із найсильніших? •    Форма проекту: твір, стаття на морально-етичну тему.

VІ. Самостійна дослідницька робота. 1.Питання для роздуму: -    Які риси жінок варті поваги? Чому?. -    Усьому початок є любов. Учні висловлюють власні думки, які не обговорюються. 2.Групова робота над створенням проекту. Самостійна робота учнів у групах з операційними картами  розробки тематичних питань. Традиції родини •    Які традиції виховання притаманні у вашій родині? •    Яке ставлення у вашій родині до дідусів, бабусь, як вони впливали на ваше виховання? •    Чи важко дотримуватися родинних і національних традицій? •    Існує думка, що всі родини щасливі однаково, а нещасливі по-своєму. На жаль, сімейні негаразди переслідують багато родин. Що до цього призводить? •    Яка роль жінки в сучасній українській родині?

V. Оцінка поетапних результатів. 1. Звіт груп про результати роботи над тематичними питаннями. Учні висловлюють думки, якщо необхідно, вчитель їх корегує. 2.Оцінювання. Учні оцінюють одне одного, але вчитель сам висловлює думку про роботу за такими критеріями (записано на дошці) •    Активність •    Аргументовані твердження •    Нестандартне мислення •    Сміливі думки

VІ. Створення проекту та його захист. 1.    Домашнє завдання. 2.    Дослідити конфлікт між призначенням жінки на землі і тяжкою дійсністю, котра нівечить материнство і жіночу долю.(За творами,  „Причинна”, „Тополя”, „Катерина”, „Наймичка”,  „Слєпая”) . -    твір, доповідь,  схема

-    

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]