Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2. Дезінфекція та стерилізація стоматологічного...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
257.54 Кб
Скачать

4. Матеріали для аудиторної самостійної роботи студента.

4.1. Перелік практичних завдань, що необхідно виконати на практичному занятті.

1. Ознайомитися з основними етапами стерилізації основного стоматологічного інструментарію.

2. Ознайомитися з основними етапами стерилізації дрібного інструментарію (бори, ендодонтичні інструменти).

3. Ознайомитися з методикою дезінфекції (стерилізації) стоматологічних наконечників.

4. Ознайомитися з методикою дезінфекції поверхонь в стоматологічному кабінеті.

5. Ознайомитися з методикою постановки азопірамової проби

6. Навчитися мити руки різними способами.

4.2. Інструктивні матеріали для оволодіння професійними вміннями і навичками

Послідовність дій

Критерії контролю правильного виконання

1.

2.

Ознайомитися з методикою азопірамової проби на повноту очищення від залишків біологічних субстанцій та миючих засобів.

Робочий розчин азопіраму готують безпосередньо перед використанням, змішуючи рівні об'єми 5 % азопіраму та 3 % перекису водню. Розчин має бути використаний протягом 1-2 годин. Медичні інструменти після передстерилізаційного очищення протирають тампоном, змоченим приготованим реактивом або наносять кілька крапель реактиву на інструмент з піпетки. В інструменти, які мають порожнини, реактив вносять на внутрішню поверхню виробу, через 0,5-1 хвилину реактив витісняють на марлеву серветку.

Помити руки різними способами

Послідовність звичайної обробки рук:

Перевірити цілісність шкіри. Зняти обручки, каблучки та інші прикраси. Нігті мають бути коротко підстрижені (не більше 1 мм за подушечки пальців) і не пофарбовані лаком для нігтів. Під помірним напором комфортно теплої води (20 ) руки слід добре намилити, потерти одну об одну не менш 10 сек., після чого ополоснути. Повторити двічі для кожної руки. Висушити руки індивідуальною чистою (у хірургічних кабінетах - стерильною) серветкою, якою потім закрити кран. Забороняється користуватися загальним рушником. Серветка (або рушник) повинна бути з чистої тканини, або одноразовою (паперовою).

Гігієнічна (антисептична) обробка рук передбачає видалення або знищення транзиторної мікрофлори, що знаходиться на шкірі рук. Антисептична обробка повинна здійснюватися перед початком роботи з черговим пацієнтом, по закінченню роботи, та у всіх випадках, пов'язаних з контамінацією рук мікроорганізмами.

Послідовність антисептичної (гігієнічної) обробки рук :

  • провести звичайне миття рук в послідовності, яке вказано вище;

  • в заглиблення долонь сухих рук наливають антисептик (3-5 мл) і енергійно втирають протягом 30-60 сек. в шкіру рук до суглобів кистей в такій послідовності:

  • долоня до долоні;

  • права долоня на лівій тильній стороні кисті та ліва долоня на правій тильній стороні кисті;

  • долоня до долоні рук із схрещеними широко розведеними пальцями;

  • зовнішня сторона пальців на протилежній долоні зі схрещеними пальцями;

  • колоподібне розтирання правого великого пальця у закритій долоні лівої руки і навпаки;

  • колоподібне втирання вперед та назад зімкнутих кінчиків пальців правої руки і лівої долоні і навпаки.

Техніка хірургічної обробки рук:

  • Надіти хірургічний костюм.

  • Вимити руки водою з милом, бажано рідким. Використовувати антисептичне мило на даному етапі не обов’язково. Рекомендується використовувати дозатори мила і антисептиків з ліктьовим керуванням. Щітки використовувати не рекомендується. Якщо є необхідність, то слід застосовувати стерильні м’які щітки одноразового використання; або такі, що здатні витримувати автоклавування. Використовувати щітки необхідно лише для обробки нігтів та прилеглих ділянок шкіри. Щітки використовують протягом зміни тільки для першої обробки.

  • Після миття руки необхідно ретельно просушити за допомогою стерильних серветок (перед початком обробки антисептиком, шкіра має бути повністю сухою, тому що втирання його у зволожену шкіру знижує концентрацію препарату і така обробка не дасть бажаного результату).

  • Ретельно обробити руки антисептиком для шкіри. Протягом усього часу обробки ділянки шкіри, що обробляються, повинні залишатися зволоженими антисептиком, щоб процес знищення мікроорганізмів був безперервним. Для цього антисептик необхідно наносити на руки порціями. Обробка завершується після використання необхідної кількості (6 мл) препарату та повного висушування шкіри.

  • На сухі руки вдягаються стерильні рукавички. (при одяганні рукавичок на зволожені руки шар вологи, що створюється під рукавичками, сприяє росту мікроорганізмів).

За наявності слідів крові відразу або не пізніше ніж через хвилину після контакту реактиву із забрудненим інструментом з'являється фіолетове забарвлення, яке швидко (протягом кількох секунд) змінюється на рожево-фіолетове або бурувате. Забарвлення, яке з'являється пізніше, ніж через 1 хв після нанесення реактиву, не враховується. У разі позитивної проби повторно проводять передстерилізаційну обробку всієї партії інструментів.

Руки лікаря готові до хірургічних стоматологічних втручань у пацієнта