Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософські погляди лесі українки.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
135.17 Кб
Скачать

Україна

УКООПСПІЛКА

Полтавський кооперативний технікум

Реферат на тему: Філософські погляди Лесі Українки

Виконала:

Студентка групи Ф – 23

Алексеєва Оксана

Викладач

Іноземцев В. А.

Полтава - 2012

Зміст

Вступ………………………………………………………………………...3

Розділ І. Естетичні погляди Лесі Українки……………………………….5

Розділ ІІ. Філософські погляди Лесі Українки………………………….11

Розділ ІІІ. Етична концепція Лесі Українки…………………...………..20

Висновки…………………………………………………………………..27

Список використаної літератури…………………………….…………..28

Вступ

Леся Українка— славна дочка українського народу, видатна письменниця, полум'яна патріотка своєї вітчизни. Її ім'я займає одне з почесних місць в історії суспільно-політичної думки на Україні кінця XIX і початку XX ст. Все своє життя, величезний талант і непохитну волю вона віддала справі боротьби проти всякої експлуатації, за визволення трудящих, зни­щення соціального і національного гноблення, встановлення таких суспільних відносин, які забезпечили б справжнє народовладдя, свободу і розквіт духовних сил трудящих — такий ідеал Лесі Українки, за який вона пристрасно боролася на протязі всього свого життя.

Всі думки і прагнення Лесі Українки, кожний крок в її практич­ній діяльності і творчості були зв'язані з ви­звольним рухом. Бадьорі і сповнені оптимізму твори Лесі Українки були закликом до героїчної боротьби проти всього старого і віджилого, за світле, щасливе життя трудящих. |Протиставляючи поетич­ний голос Лесі Українки іншим, Іван Франко відзначав: «Від часу Шевченкового «Поховайте та вставайте, кайдани порвіте» Україна не чула такого сильного, гарячого та поетичного слова, як із уст сії слабосилої, хорої дівчини...

Читаючи м'які та рознервовані або холодно резонерські писання сучасних молодих українців мужчин і порівнюючи їх з тими бадьо­рими, сильними та сміливими, а при тім такими простими, такими щирими словами Лесі Українки, мимоволі думаєш, що ся хора, слабосила дівчина — трохи чи не одинокий мужчина на всю новочасну соборну Україну» .

Леся Українка не тільки велика письменниця і видатний громадсько-політичний діяч, але також визначний мисли­тель, непримиренний борець проти ідеологічної реакції, представник прогресивної філософської думки України. Філософсько-естетичні погляди Лесі Українки, як Т весь її світогляд в цілому, зазнали істотних змін і скла­далися в умовах зростання революційного, зокрема проле­тарського визвольного руху.Характерною особливістю філософсько-естетичних по­глядів Лесі Українки є те, що вони базувались на вивченні конкретної історичної дійсності, на критично переробленій філософській і естетичній думці попередніх періодів.

В цьому рефераті не ставиться завдання всебічного висвітлення проблем, що стосуються філософсько-естетичних поглядів Лесі Українки. Мова йде лише про ті питання філософії і естетики видатної української письменниці, які є найбільш загальними і відправними для характеристики всієї сукупності її поглядів і які мають найважливіше значення.

Оскільки Леся Українка, будучи насамперед письмен­ницею, не створила спеціальних праць на суто філософські теми, і питання методу і загальної теорії найповніше втіли­лися в ЇЇ естетичних поглядах, то найбільш виправданим буде починати висвітлення її філософсько-естетичних погля­дів саме з естетичних поглядів.