Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_2_Аналог_скремблер.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
557.06 Кб
Скачать
  1. Скремблери.

Скремблер - це пристрій, що здійснює шифрування передаваної по каналах зв'язку мови. Скремблер приєднується прямо до телефону і у вимкненому стані ніяк себе не проявляє. Та варто власникові апарату включити його, як він тут же починає приймати всі сигнали, що йдуть з мікрофону, шифрувати їх і лише після цього посилати на вихід. Декодування мови відбувається в зворотному порядку. Сигнали подаються в скремблер, а вже звідти - на динамік.

Основною перевагою скремблерів є висока надійність захисту. У сучасних пристроях реалізовані кріптоалгорітми, що відповідають всім вимогам. Крім того, скремблери дозволяють захиститися від будь-якого способу прослуховування телефонів, у тому числі і від спеціального устаткування, встановленого у оператора. На жаль, є у цієї технології і недоліки. І найголовніший з них - необхідність обом абонентам мати сумісні пристрої для проведення приватної бесіди. А якщо врахувати число компаній, що працюють в цій області, то стає зрозуміло, що для захисту розмов людям доведеться заздалегідь домовлятися про вибір тієї або іншої розробки. Природно, це істотно звужує область використання скремблерів: ніхто не купуватиме дорогий пристрій ради одного-двух дзвінків. Отже скремблери в першу чергу будуть корисні діловим людям, постійно ведучим переговори один з одним, тобто партнерам по бізнесу або керівникам вищої ланки якої-небудь компанії.

На сьогоднішній день на ринку представлено немало скремблерів для телефонів. Примітно, що ціна на них коливається в дуже широких межах - від 500 до 2000 доларів. Втім, якщо придивитися, то такий розкид стає цілком зрозумілим. Вартість залежить від надійності реалізованого в пристрої захисту. Найдешевші апарати використовують прості алгоритми шифрування, які можуть бути зламані за допомогою спеціального устаткування. Крім того, їх розробники часто навіть не повідомляють, які технології вони використовували в своїх продуктах і які їх характеристики. Втім, якщо вашими переговорами не цікавитимуться спецслужби, крупні злочинні формування або великі компанії, то скремблера з цієї групи буде цілком досить для захисту.

Дорожчі пристрої використовують хороші алгоритми, але з недостатньою на сьогоднішній день довжиною ключа (128 біт). Ну, а якщо людині потрібний дійсно надійний захист, то йому доведеться звернути свою увагу на пристрої, що відповідають найсучаснішим вимогам і що пройшли сертифікацію у відповідних органах. Правда, за кожен апарат, що задовольняє цим умовам, доведеться викласти не менше 1800 доларів.

2. Кріптофони

Кріптофони з'явилися у продажу зовсім недавно. Вони є звичайними смартфони з додатковим програмним забезпеченням. Нам доступне тільки один з подібних пристроїв, що є розробкою німецької компанії Cryptophone. В принципі, суть кріптофона нічим не відрізняється від принципу роботи скремблерів. Точно також сигнали з мікрофону оцифровуються, кодуються і відправляються в мережу в зашифрованому вигляді. Вся різниця полягає в способі реалізації цієї технології.

Головною перевагою німецького кріптофона є те, що при його розробці були використані два широко відомі алгоритми шифрування: Advanced Encryption Standard (AES) і Twofish, обидва з ключами завдовжки 256 біт, розподілюваними за системою Діффі-Хелмана (з власним ключем завдовжки 4096 біт). Все це говорить про виняткову надійність захисту, що встановлюється цим пристроєм. Крім того, представники Cryptophone особливо підкреслюють той факт, що їх компанія є виключно комерційною організацією і не має ніяких зв'язків з державними структурами. Отже їх клієнти можуть не побоюватися, що у спецслужб будуть якісь "закладки", що дозволяють легко прослуховувати розмови, які ведуться за допомогою кріптофонов. У Германії поява цього пристрою спровокувала навіть серйозні дискусії з приводу того, чи варто взагалі вирішувати вільний продаж апаратів, які дозволяють вести неконтрольовані переговори.

Загалом, люди, яким потрібний дійсно безпечний зв'язок, цілком можуть звернути свою увагу на кріптофони. Німецька компанія продає їх через свій інтернет-магазин і обіцяє відіслати в будь-яку країну світу. Правда, коштує це задоволення вельми і вельми недешево. Комплект з двох кріптофонов обійдеться покупцеві приблизно в 3500 євро. Правда, за ці гроші він отримає не тільки безпечний зв'язок, але і кишеньковий комп'ютер, який може служити перекладачем і органайзером, на якому можна грати і створювати документи. Втім, всі ці можливості потрібні небагатьом людям. Велика частина вважатиме за краще відносно великому смартфону мініатюрний стільниковий телефон, користуватися яким набагато зручніше. Отже в цьому плані скремблери виявляються кращими. Тим більше що вони дозволяють робити захищені дзвінки як звичайні стаціонарні телефони так і мобільні (якщо, звичайно, останні обладнані скремблерами того ж виробника).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]