Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchyot_po_praktike_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
145.92 Кб
Скачать

Міністерство інфраструктури України

Українська державна академія залізничного транспорту

Кафедра: „Управління експлуатаційною роботою”

ЗВІТ

з виробничо-технологічної (управлінської) практики

в Харківській дирекції залізничних перевезень та в ДЦУ служби перевезень Південної залізниці

Керівники:

УкрДАЗТ

________ Д.В. Шумик

ДЦУ

ДЦУТех ________ О.А. Немовча

ДН – 2

ДННТ – 2 М. І. Сорокін

Виконав студент гр. 3-V-УПП

Шифр____________

_______________ К.О.Хацановська

2012

Зміст

Вступ

1 Харківська дирекція залізничних перевезень Південної залізниці

1.1 Основні завдання та напрямки діяльності дирекції

1.2 Юридичний статус дирекції

1.3 Майно дирекції

1.4 Права і обов’язки дирекції

1.5 Управління дирекцією і повноваження трудового колективу

1.6 Робота чергового по Харківській дирекції залізничних перевезень –

вагонорозпорядник

1.7 Господарська та соціальна діяльність дирекції

1.8 Структура Харківської дирекції залізничних перевезень

    1. Реорганізація та ліквідація дирекції

Вступ

Південна залізниця є великою транспортною артерією, яка має у своєму господарстві сучасні технічні засоби, що дозволяють якісно виконувати перевізний процес. Шляхи Південної залізниці простяглись по території семи областей України, населення яких складає більше 20 мільйонів.

Географічне розташування та конфігурація напрямків та дільниць Південної залізниці відіграють її велику транзитну роль. Також важливе значення магістралі у транспортному забезпеченні ефективної роботи господарств прилеглих регіонів. Вона зв’язує Донбас зі столицею України та її західними областями, знаходиться на головному пасажирському ході Північ-Крим-Кавказ.

Залізниця повною мірою забезпечує регіони перевезеннями вантажів та пасажирів, виконує роботи по оновленню та модернізації технічних засобів, вдосконаленню технологій.

Економічні перетворення в Україні, що певною мірою пов’язані з розпадом СРСР, негативно вплинули і на розвиток південної залізниці. Це, в першу чергу, відкол Білгородського відділення залізниці у Російську федерацію. Оскільки це відділення забезпечувало левову частку навантаження, розглядалося питання про збереження Південної залізниці як самостійної організації. Ринок транспортних послуг суттєво змінився, і ці зміни потрібно було враховувати. Виникла проблема створення більш гнучкої структури управління процесами перевезень на залізниці з використанням сучасних інформаційно - комп’ютерних технологій. Залізничники Південної склали іспит на міцність, і не тільки зберегли потенціал галузі, але й досягли певних успіхів, на високому рівні виконуючи основні експлуатаційні показники. Разом з усім колективом залізниці, значний вклад в загальний успіх вклали робітники служби перевезень. У 2002 році Південна залізниця забезпечила прискорення обігу вантажного вагона на 8,2 години к встановленому завданню та на 5 годин у порівнянні з 2001 роком та вийшла по цьому показнику на рівень 1991 року. При цьому обсяг навантаження збільшився до рівня 2001 року на 27,7% або на 5,7 млн. тон. Крім того, на залізниці виконуються і довгострокові технічні програми, такі, як електрифікація. У 2001 році завдяки електрифікації вперше забезпечено зменшення собівартості перевезень (на 4,4 %).

На Південній залізниці, вперше серед залізниця України, здійснена концентрація диспетчерського управління рухом поїздів, автоматизація роботи поїзних та дорожніх диспетчерів на базі сучасних технічних засобів. Це дозволяє більш ефективно стежити та керувати виконанням експлуатаційних показників. Південна залізниця також має у своїй структурі чотири дирекції залізничних перевезень (ДН) – Харківську, Сумську, Полтавську та Куп’янську. Стабільна робота дирекцій забезпечує виконання технології роботи станцій, їм оперативно підпорядковані всі структурні підрозділи, що розташовані на дирекції. Таким чином Дн відіграє важливу роль в надійному функціонуванні транспортного конвеєру.

Під час експлуатаційно-виробничої практики в управлінні Південної залізниці були розглянуті питання структури та організації служби перевезень Південної залізниці (Д), Дорожнього центру управління перевізним процесом (ДЦУ), Харківської дирекції залізничних перевезень (ДН-2) та деяких вирішальних станцій Харківського залізничного вузла. Також розглянуті посадові обов’язки та порядок їх виконання на робочих місцях особами, які забезпечують та відповідають за організацію руху поїздів на Південній залізниці.

1 Харківська дирекція залізничних перевезень Південної залізниці

1.1 Основні завдання та напрямки діяльності дирекції

Історично склалося, що Харківське відділення залізниці обслуговувало один з найбільше промислово розвинених регіонів країни. Але крім великої кількості промислових підприємств Харківщини, відділення обслуговувало також великий аграрний сектор народного господарства. Великий пасажиропотік та специфіка розташування відділення обумовили необхідність щорічно починати розробку нового графіку руху поїздів в МШС для мережі залізниць СРСР саме з Харківського вузла.

Харківська дирекція є однією з організаційних ланок на залізничному транспорті, яка здійснює перевезення пасажирів, вантажу, вантажобагажу та пошти у визначеному регіоні та іншу виробничу діяльність з метою одержання прибутку. Основними завданнями дирекції є:

- своєчасне і якісне здійснення перевезень пасажирів, вантажу, вантажобагажу та пошти;

- надання послуг з користування спорудами та пристроями для забезпечення потреб у перевезеннях вантажів та пасажирів у визначеному регіоні транспортної мережі при безумовному забезпеченні безпеки руху поїздів та збереження вантажів;

- організація та забезпечення руху поїздів за графіком;

- забезпечення безпеки і здоров'я громадян, які користуються послугами залізничного транспорту;

- забезпечення прав працівників на охорону їх життя і здоров'я в процесі трудової діяльності;

- розвиток та розширення сфери транспортних послуг споживачам без обмеження за ознаками форм власності та видів діяльності;

- забезпечення чіткої взаємодії всіх підрозділів та ланок, що приймають участь у перевізному процесі;

- комплексний розвиток та зміцнення матеріально-технічної бази господарства дирекції;

- утримання у належному стані споруд, пристроїв та технічних засобів, що забезпечують необхідний обсяг перевезення пасажирів і вантажів;

- охорона навколишнього середовища від забруднення та інших шкідливих впливів;

- забезпечення готовності аварійно-технічних підрозділів до дій в умовах надзвичайних обставин та аварійних ситуацій, організація та керівництво роботами з ліквідації їх наслідків.

Дирекція виконує свою роботу відповідно до покладених на неї завдань. В перелік цих завдань входить дослідження ринка транспортних послуг, розробка та погодження з відповідними службами залізниці перспективних планів розвитку та розширення сфери транспортного обслуговування інфраструктури та рухомого складу. Дирекція здійснює у відповідності з обсягами, затвердженими залізницею, планування перевезень, визначає обсяги перевезень вантажів для структурних підрозділів залізниці, доводить їм норми забезпечення рухомим складом. Крім того, на дирекцію покладене обов’язкове та безумовне виконання плану перевезень вантажів та пасажирів згідно з встановленими завданнями Південної залізниці. Дирекція забезпечує, згідно з галузевими науково-технічними нормативами, за рахунок місцевих прибутків впровадження єдиної науково-технічної та інвестиційної політики, підвищення технічного оснащення виробництва, удосконалення технологічних процесів, впровадження світового досвіду. Одним з найголовніших завдань, покладених на дирекцію, є утримання інфраструктури дирекції у належному технічному та естетичному стані, а також здійснення заходів з виконання комплексу галузевих та регіональних програм, спрямованих на підвищення якості та конкурентоспроможності транспортних послуг залізниці в межах регіону.

Дирекція організує та забезпечує мобілізаційну готовність технічних засобів дирекції та готовності до роботи в екстремальній ситуації захисних споруд і спеціальних об’єктів, розробляє і забезпечує реалізацію заходів щодо захисту державної, службової та комерційної таємниці і впровадження системи колективної безпеки. Крім того, на Харківську дирекцію залізничних перевезень покладені наступні завдання:

- забезпечення повного і своєчасного надходження коштів за надані транспортні послуги;

- здійснення розрахунків за виконані роботи і послуги. Вживання заходів щодо зниження витрат і підвищення прибутку;

- забезпечення контролю і дотримання дисципліни цін і тарифів, правильності їх застосування;

- доведення до своїх структурних підрозділів кошториси та норми витрат матеріалів, палива, мастил, електроенергії, запасних частин і забезпечує контроль за їх дотриманням;

- здійснення зовнішньоекономічної діяльності відповідно до чинного законодавства України по узгодженню з залізницею;

- вживання заходів щодо зміцнення виробничої дисципліни, поліпшення культури праці та організації підготовки кадрів;

- здійснення керівництва роботою з організації, нормування та оплати праці;

- складання окремого балансу, організація в встановленому порядку бухгалтерського та статистичного обліку та звітності. Проведення заходів щодо автоматизації звітності;

- взаємодія з місцевими органами державної виконавчої влади з питань компенсації збитків від приміських перевезень та інших операцій з обслуговування клієнтури відповідно до чинного законодавства;

- здійснення інших видів діяльності, направлених на отримання прибутку, які не заборонені чинним законодавством України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]