Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ПР.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
264.19 Кб
Скачать

1. Тенденції розвитку світової пр-індустрії.

Література: [2, 7, 14, 23].

Методичні рекомендації: Готуючи реферат, потрібно визначити провідні сфери діяльності ПР у розвинутих країнах Західної Європи та США. Прослідкувати еволюцію зв’язків з громадськістю в цих країнах у другій половині XX ст. та на початку XXI ст. Розглянути роботу спеціалізованих компаній і агентств у цій сфері. Зокрема “Citigate Corporate”, “PRCA” у Великобританії, “ВNL” у Фінляндії, “Manning Selvage & Lee” в Германії, а також “IPRA” – Міжнародної ПР асоціації. Зупинитися на нових методах та засобах які використовуються у роботі зарубіжних ПР-професіоналів. По можливості спроектувати цей досвід на нагальні проблеми українського суспільства.

Тема №2. Загальні стратегії паблік рілейшнз.

План

  1. Історія виникнення і розвитку паблік рілейшнз.

  2. Основні визначення паблік рілейшнз.

  3. Принципи і функції паблік рілейшнз.

Література [5, 10, 16, 21, 28, 33]

Методичні рекомендації:

Перше питання присвячене історії розвитку ПР, тому, важливо в ньому, звернутися до першоджерел Стародавнього світу. Розглянути основи ПІАРу в Стародавній Греції та Римі. Елементи Паблік рілейшнз в ХІ-ХІІІ ст. Досвід зв’язків з громадськістю у Київській Русі. Становлення основ професії паблік рілейшнз в Америці та країнах Європи. У повній мірі охарактеризувати нерозвинутий стан зв’язків з громадськістю за часів існування Радянського Союзу та вплив цього явища на сучасний стан паблік рілейшнз в Україні.

У другому питанні потрібно сформулювати декілька визначень поняття ПР. Розуміти відмінність у підходах вчених, враховуючи специфіку країн в яких вони працювали. Погодитися чи заперечити думки Дж.Уайт і Л.Мазур, які підкреслювали важливість для ПР бути не стільки технікою, скільки підходом, робили акцент на етичних мотивах ПР, заперечували можливість приховування неприємних фактів за допомогою ПР.

Такий детальний розгляд цього питання має привести студентів до більш загального визначення мети ПР - як впливу на поведінку груп людей по відношенню один до одного.

Третє питання є логічним продовженням попередніх, тому варто звернути увагу на інструментарій напрацьований у ПР за свою історію. Цільова орієнтація ПР – це зміни в громадській думці, які можуть змінити поведінку. Тому в ПР часто використовуються об’єкти посиленої уваги для масової свідомості. Безумовно ключовим у цьому питанні є висвітлення основних принципів діяльності інституту Паблік Рілейшнз та його спеціалістів; функцій ПІАРу таких як: контроль за думками та поведінкою громадськості, реагування на громадськість, досягнення взаємовигідних відносин. Додатково, за наявності часу на семінарі, приділити увагу основним якостям піарменів-професіоналів.

Тематика рефератів:

2. Стан законодавчої бази і правового регулювання пр-діяльності в Україні.

Література: [2, 11, 18, 29].

Методичні рекомендації: Працюючи над рефератом студенти повинні зрозуміти актуальність і важливість застосування ПР-діяльності в Україні. Разом з тим характеризуючи законодавчу базу у цій сфері: (а це закони, що регулюють лише окремі складові комплексного поняття ПР) закон «Про інформацію» 1992р.; «Про благодійництво та благодійні організації» 1997р.; «Про телебачення і радіомовлення» 1993р.; «Про друковані засоби масової інформації в Україні» 1992р. та ін., варто порівняти наскільки існуюча практика організації паблік рилейшнз в Україні відповідає тенденціям розвитку світової ПР-індустрії.

Тема №3. Інструментарій ПР. Взаємовідносини зі ЗМІ.

План

  1. Мас-медіа, основний інструмент зв'язків з громадськістю.

  2. Особливості масових комунікацій.

  3. Конкретні комунікативні події.

Література [2, 10, 16, 21, 28-30, 33]

Методичні рекомендації:

Починати підготовку до першого питання потрібно з визначення поняття масові комунікації. Далі увага має бути зосереджена на засобах масової інформації та їх ролі у зв’язках з громадськістю. Види ЗМІ: преса (газети та журнали), радіо (переваги радіо у порівнянні з пресою), телебачення („ефект присутності”), Інтернет. Принципи роботи організації зі ЗМІ. Правила надання інтерв’ю, підготовка до нього. Робота з пресою, види матеріалів, які надаються пресі (бекграундер, прес-реліз, медіа-пакет, стаття, яка розважає, кейс-історія, авторські статті, оглядові статті, факт-лист, форма „питання-відповідь”, біографія, фотографія, заява). Сутність прес-конференцій, правила проведення. Пропагандистські засоби, які можуть ввести громадськість в оману. Ораторське мистецтво.

Друге питання вимагає аналізу масових комунікацій. Проблема кодування та декодування ідеї. Класифікація комунікації залежно від її напрямку: горизонтальна та вертикальна. Вербальні комунікації (публічний виступ та підготовка до нього, правила створення текстових матеріалів), невербальні комунікації (основні рекомендації відносно жестів, міміки, зовнішнього виду та інтер’єру приміщення).

Третє питання носить практичний характер і присвячене закріпленню матеріалу попередніх теоретичних питань. На прикладі різних комунікативних подій (бажано в яких доповідач брав участь особисто), потрібно проаналізувати сильні та слабкі сторони цього спілкування. Отримавши попередньо завдання на лекції студенти мають можливість спробувати себе в ролі спічрайтера, виступаючого перед громадою, дизайнера інтер’єру приміщення в якому відбувається масова комунікація.

Тематика рефератів: