Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать

Тема 13. Зберігання

Рекомендована кількість годин – 2

Питання до теми:

  1. Поняття договору зберігання та його загальна характеристика.

  2. Зміст договору та його сторони. Особливості відносин зберігання, що виникають в силу закону.

  3. Відповідальність сторін за невиконання умов договору зберігання.

  4. Зберігання на товарному складі.

  5. Спеціальні види зберігання.

Задача 1.

Громадянин П. звернувся в суд із позовом до кооперативної автостоянки "Мотогон" про стягнення вартості втраченого автомобіля. Позивач зазначав, що з січня 2006 р. він є членом названого кооперативу, з яким уклав договір зберігання автомобіля який належав йому на праві приватної власності 5 червня 2006 р. він поставив на закріплене за ним місце приватний автомобіль ВАЗ-21091. 6 червня 2006 р. його було звідти викрадено. Добровільно відповідач вартість автомобіля не відшкодовує. Посилаючись на ці факти, П. просив задовольнити позов та стягнути з відповідача вартість автомобіля, відшкодувати моральну шкоду, а також судові витрати.

Чи підлягає позов задоволенню? Якщо так, то в якій частині?

Задача 2.

Відповідно до договору складського зберігання В.Внуков,власник товарного складу, зобовязався за винагороду зберігати партію телевізорів фірми „Соні”,яка була йому передана підприємцем Івушкіним М,і повернути в належному стані.

Договором було визначено срок зберігання до моменту витребування телевізорів Івушкіним М..При прийнятті на зберігання В.Внуков огляну їх визначив кількість і зовнішній стан.Після цього на вимогу Івушкіна М. Внуков В. Видав йому подвійне складське свідотство, яке підтверджує факт прийняття телевізорів на зберігання.

Через деякий час Івушкін М. Взяв кредит в комерційному банкі „Аваль” під заставу телевізорів.які зберігалися на товарному складі. З цією метою він відокремив заставне свідоцтво від подвійного складського свідоцтва і пердав його банку „Аваль”.А останній зробив відмітку на складському свідоцтві про, те,що банк „Аваль має право застави на телевізори в розмірі виданого по заставному свідотству кредиту і процентів по ньому.

Складське свідоцтво яке залишилось у Івушкіна М. Він по індосаменту передав підприємцю О.Грабузу,змінивши вартість телевізорів в звязку з тим ,що вони під заставою

О.Гарбуз надав складське свідотство В.Внукову і отримав всю партію телевізорів „Соні”.

За чій рахунок В.внуков зобовязаний провести огляд,визначити кількість і зовнішній стан телевізорів при прийнятті їх на зберігання від підприємця Івушкіна М. Де фіксуються отримані таким чиним данні

Чи мав право М.Івушкін відокремити заставне свідотство від подвійного свідоцтва і викоритсати його в якості застави при отримані кредитув коммерційному банку „Аваль”

Чи має право М.Івушкін пердавати О.Гарбузу складське свідотство на телевізори,які є предметом застави

Яку відповідальність нестиме В.Внуков перед володільцем заставного свідоцтва комерційним банком „Аваль” за видачу О.Гарбузу всієї партії телевізорів на підставі лише складського свідотства.

Задача 3.

Калюжний В. Уклав договір зберігання цінностей в індивідуальному банківському сейфі з комерційним банком „Аваль” сроком на 1 рік.відповідно до данного договору банк „Аваль” надав В.калюжному індивідуальний сейф та забезпечив йому можливість поміщати цінності в сейф і забирати їх з сейфу без контролю з боку банку.

Які дії повинен був предпринять комерційний банк „Аваль” для забезпечення права В.Калюжного на вільний доступ до сейфа і до того,що там знаходиться

Чи несе відповідальність комерційний банк „Аваль2 за проведення контролю за доступом в приміщення ,де знаходиться наданий В.Калюжному сейф, і за втрату його вмісту.

Тест:Договір зберігання