Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема3.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
2.41 Mб
Скачать

ТЕМА 3

Автоматизована система митного оформлення “Інспектор 2006”

Мета: ознайомлення з інтерфейсом та основними режимами роботи програми “Інспектор 2006”

Теоретичні відомості

  1. Призначення та умови застосування автоматизованої системи митного оформлення “Інспектор 2006”

Автоматизована система митного оформлення (АСМО) “Інспектор 2006” розроблена у 1996-2007 рр. і призначена для автоматизованого оформлення митних документів у структурних підрозділах митного органу, зайнятих в процесі митного оформлення вантажів.

Програма дозволяє вирішувати такі задачі:

  •  автоматизована підтримка технології митного оформлення, прийнятої в митному органі, і основаної на нормативних документах Держмитслужби України й митного органу;

  •  введення і форматно-логічний контроль електронних копій документів, необхідних для митного оформлення та перевірку вантажної митної декларації (ВМД) згідно з критеріями ризику;

  •  ведення бази даних митного органу – основного сховища інформації про митне оформлення (електронні копії ВМД, інші документи, задіяні в процесі митного оформлення, дані про проходження технологічних етапів митного оформлення, тощо);

  •  обмін інформацією з іншими підрозділами митного органу із застосуванням криптографічного захисту інформації;

  •  формування інформації з метою подальшого введення її до центральної бази даних Єдиної автоматизованої інформаційної системи (ЦБД ЄАІС) ДМСУ.

Програма “Інспектор 2006” розроблена за архітектурою клієнт-сервер та працює під керуванням операційної системи Microsoft Windows 98/ME/2000/XP/2003. Серверна частина (база даних, що обробляється СУБД Microsoft SQL Server 2000/2005) і клієнтська частина можуть бути встановлені як на один комп’ютер, так і на різні комп’ютери, причому кількість клієнтських установок обмежується тільки потужністю сервера.

  1. Інтерфейс програми “Інспектор 2006”

Виклик програми “Інспектор 2006” виконується за допомогою її ярлика на робочому столі або командою меню Пуск/ Все программы/Customs Inspector/Інспектор 2006.

Вхід в систему надається після аутентифікації користувача (рис. 1).

Рис. 1. Вікно входу до програми “Інспектор 2006”

Аутентифікація — це процедура, що перевіряє, чи має користувач із пред’явленим ідентифікатором (ім’ям) право на доступ до ресурсу. Тобто відбувається перевірка відповідності імені входу й пароля. Аутентифікація виконується програмним модулем “Інспектор 2006” у такому порядку: спочатку програма запитує ім’я користувача, після чого користувач уводить свою аутентифікаційну інформацію (пароль), що порівнюється з еталоном. На підставі результатів цього порівняння користувач вважається пізнаним чи ні.

При позитивному результаті аутентифікації виконується вхід в програму. Вікно програми “Інспектор 2006” наведено на рис. 2.

Структура вікна є стандартною для Windows-додатків:

  1. заголовок вікна – в ньому вказується версія програми Інспектор, ім’я поточного користувача та серверу, до якого він підключений;

  2. меню – забезпечує доступ до сервісних функцій програми;

  3. панель інструментів – для швидкого доступу до команд АСМО “Інспектор 2006”;

  4. Навігатор – для доступу до режимів роботи програми;

  5. робоча область –для перегляду інформації за заданим режимом та виконання відповідних до цього режиму дій.

Рис. 2. Навігатор програми “Інспектор 2006”

Доступ до всіх функцій програми відбувається через список Навігатор. Всі функції програми розподілені по папках: Документи, Звіти, Довідники, Тексти документів, Сервіс та підпорядкованих ним режимах.

Якщо у списку Навігатор якійсь папці передує значок “плюс”, це означає, що вона містить вкладені режими (підрежими). Щоб відобразити їх, слід натиснути на значку “плюс”. Щоб сховати їх знову, потрібно натиснути на значку “мінус”, який з’являється замість значка “плюс”. Перехід від одного режиму до іншого відбувається натисканням на назві потрібного режиму у списку Навігатор.

При входженні в певний режим у правій частині екрана наводиться вікно для роботи у цьому режимі. Розміри правої та лівої частин вікна можна змінювати методом перетягування розділової смуги між ними. Панель закладок режимів, з якими проводилась робота, розміщується у верхній частині робочого вікна і призначена для повернення у відповідний режим. За допомогою позначки на панелі закладок можна вивести весь перелік відкритих режимів і повернутись до потрібного або закрити режими. За допомогою позначки режим, що відповідає позначеній курсором закладці, закривається.

Для збільшення робочої області режимів можна сховати список Навігатор натисненням кнопки Закрити , повернути на екрані – командою меню Вигляд/Навігатор або кнопкою на панелі інструментів. Керувати розміщенням на екрані списку Навігатор можна за допомогою меню , що розгортається при натисненні мишею (рис. 2) або команд меню Вікно.