Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації з історії Греції і Риму.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
544.26 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Дана тема – важливе і дуже складне питання про симптоми кризи рабовласницької системи в цілому і зародження в її надрах елементів нових, більш прогресивних форм експлуатації. Це питання неодноразово обговорювалося і продовжує обговорюватися в науковій літературі.

Завданням заняття полягає у виявленні причин, які привели до виникнення передумов для перетворення колонів з вільних орендарів у залежних людей. Заняття необхідно будувати на основі аналізу різноманітних документів (уривків з творів стародавніх авторів, написів і уривків Дігест імператора Юстиніана), які відображають розвиток колонату впродовж декількох століть. Документи належить аналізувати, враховуючи їх хронологію і місцевість, звідки вони походять. Необхідно також чітко розмежувати відомості про колонів у приватновласницькому господарстві і про колонів на імператорських землях.

Потрібно визначити причини зародження колонату, стан сільського господарства і становище колонів на початку II ст. н.е. в Італії та Північній Африці. Порівняйте думки Колумелли і Плінія Молодшого про колонів. Подумайте, як повинен був відобразитися на становищі колонів перехід від грошової форми до платні з частки урожаю. При цьому треба залучати для аналізу й африканські написи. Аналізуючи імператорські укази про колонів, постарайтеся зрозуміти картину взаємостосунків між колонами й адміністрацією імператорських володінь. Спробуйте з’ясувати, в чиєму підпорядкуванні знаходилися колони, які були посаджені на імператорські землі, які були у них повинності окрім натуральних платежів, чи користувалися колони пільгами. Зіставляючи конкретні відомості, наявні у джерелах, спробуйте відповісти на питання про становище колонів на приватновласницьких землях. Необхідно також простежити за законодавством процес юридичного оформлення станового статусу колонів.

Навчально-методичне видання

Історія Стародавньої Греції і Риму Методичні рекомендації до практичних занять

Укладачі: Пивоваров Сергій Володимирович,

Воротняк Іван Дмитрович

Відповідальний за випуск: Пивоваров С. В.

Літературний редактор: Лупул О. В.