Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВСП ч.ІІ, Навч.програма.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
236.54 Кб
Скачать

Тема 16. Міжнародні відносини в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні

Проблема використання гельсінського досвіду з метою зміцнення співробітництва і безпеки в Азії. Радянські ініціативи щодо зміцнення безпеки в АТР (Владивосток 1986 р.). Пропозиція Казахстану про скликання наради по зміцненню безпеки та співробітництва в Азії.

Комплекс відносин між США, СРСР, Японією та Китаєм. Зовнішня політика Китаю у 80-90-ті роки. Китайсько-американські взаємини. Китайсько-радянські стосунки. Китайсько-японські відносини. Приєднання Гонконгу та Макао до КНР. Тайвань і КНР.

Японія у міжнародних відносинах. Японо-американське партнерство та суперництво. “Північні територій” у відносинах з СРСР та Росією. Роль Японії у Східній та Південно-Східній Азії. Проблема “двох Корей” у міжнародних відносинах.

Вступ до Кампучії в’єтнамських військ (1978-1979 рр.). Кампучійська проблема у 80-90-ті роки та зусилля події врегулюванню. Зустрічі у Боготі (1988 р.) та Джакарті (1989 р.). Паризька конференція щодо Кампучії (1989 р.). Роль ООН у вирішенні кампучійської проблеми.

“Нові індустріальні країна” на Далекому Сході. Розвиток регіонального співробітництва. АСЕАН у міжнародних відносинах. Утворення АПЕК. Роль США, СРСР (Росії) в регіоні. Україна та держави АТР.

Література [7; 13; 23; 31-32; 40; 67-68]

Тема 17. Міжнародні відносини в Латинській Америці

Головні напрямки зовнішньої політики латиноамериканських країн. Зміцнення незалежних тенденцій. Англо-аргентинський конфлікт. Позиції США, країн НАТО та країн Латинської Америки. Подій на Гренаді. Агресія США та міжнародні наслідки окупації Гренади. «Карибська політика» Рейгана. Діяльність ОАД. Регіональні організації в Латинській Америці. НАФТА. Меркосур. Зовнішня політика країн Андської групи. Роль Бразилії у регіоні.

Конфлікти у 80-ті роки в країнах Центральної Америки. Контадорська група та група підтримки контадорського процесу. Зустріч глав держав центральноамериканського регіону у 1986-89 рр. Урегулювання у Сальвадорі та Нікарагуа. Нікарагуа після демократичних виборів у лютому 1990 р.

Куба в міжнародних відносинах. Кубино-американські та кубино-радянські (російські) відносини. Україна та Куба.

Література [7; 13; 16; 23; 31-32; 42; 67-68]

Тема 18. Міжнародні відносини на Африканському континенті

Інтереси великих держав у Африці: економічні, політичні, військові. Розвиток міжафриканських стосунків. Діяльність ОАР. «Лагоський пакт» 1980 р. Громадянська війна і зовнішнє втручання в Анголі та Мозамбіку. Незалежність Зімбабве. Військовий конфлікт між Сомалі та Ефіопією. Конфлікт між Лівією та Чадом, роль ОАЕ та Франції. Проблема Західної Сахари. Криза в Уганді.

Політична ситуація на африканському континенті в 80-х-90-ті роки. Деідеологізація міждержавних взаємин. Зміцнення економічних акцентів у колективній дипломатії. Субрегіональні інтеграційні процеси в Африці.

Якісні зміни ситуації на Півдні Африки. Зовнішня політика ПАР. Незалежність Намібії: роль ОАЕ та ООН.

Угода 1988 р. про виведення кубинських військ з Анголи. Загальнонаціональні вибори в Анголі та новий етап протистояння МПЛА та УНІТА. Дипломатична боротьба навкруги Західної Сахари. Організація референдуму. Активізація сепаратиських сил у Ефіопії. Проблема Еритреї. Референдум в Еритреї. Дезінтеграція Сомалі, проблема зовнішньої допомоги.

Роль США та ООН. Радянська політика щодо африканських країн. Африканські країни та країни Західної Європи, США, Японія. Франко-африканське співтовариство.

Роль ЕКА, МВФ, МБРР у розв’язанні проблем розвитку африканських країн. Російська політика в Африці. Україна та Африканські країни.

Література [7; 13; 23; 31-32; 55; 67-68]