Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
150.53 Кб
Скачать

4. Інформація

Зараз зупинимося на ще не розглянутому понятті інформації. Незважаючи на поширеність даного поняття, ми не завжди можемо точно його визначити та відрізнити від поняття даних. Інформація, по своїй суті, має багатогранну природу. З розвитком людства, у тому числі, з розвитком комп'ютерних технологій, інформація знаходить все нові і нові властивості.

Звернімося до словника. Інформація (лат. informatio) –

  1. будь-які повідомлення про що-небудь;

  2. відомості, що є об'єктом зберігання, переробки і передачі (наприклад генетична інформація);

  3. у математиці (кібернетиці) – кількісна міра усунення невизначеності (ентропія), міра організації системи; у теорії інформації – розділ кібернетики, що вивчає кількісні закономірності, які зв'язані зі збором, передачею, перетворенням та обчисленням інформації.

Інформація – будь-які, невідомі раніше відомості про яку-небудь подію, сутність, процесі і т.п., що є об'єктом деяких операцій, для яких існує змістовна інтерпретація.

Під операціями тут мається на увазі сприйняття, передача, перетворення, зберігання і використання. Для сприйняття інформації необхідна деяка сприймаюча система, що може інтерпретувати її, перетворювати, визначати відповідність певним правилам і т.п. Таким чином, поняття інформації варто розглядати тільки при наявності джерела та одержувача інформації, а також каналу зв'язку між ними.

Властивості інформації

Повнота інформації.

Ця властивість характеризує якість інформації і визначає достатність даних для прийняття рішень, тобто інформація повинна містити весь необхідний набір даних.

Приклад. "Продажі товару А почнуть скорочуватися" Ця інформація неповна, оскільки невідомо, коли саме вони почнуть скорочуватися.

Приклад повної інформації. "Починаючи з першого кварталу, продажі товару А почнуть скорочуватися." Цієї інформації досить для прийняття рішень.

Вірогідність інформації.

Інформація може бути достовірною і недостовірною. У недостовірній інформації присутній інформаційний шум, і чим він вище, тим нижче достовірність інформації.

Цінність інформації.

Цінність інформації не може бути абстрактною. Інформація повинна бути корисна і цінна для певної категорії користувачів.

Адекватність інформації.

Ця властивість характеризує ступінь відповідність інформації реальному об'єктивному стану. Адекватна інформація – це повна і достовірна інформація.

Актуальність інформації.

Інформація повинна бути актуальною, тобто не застарілою. Це властивість інформації характеризує ступінь відповідності інформації дійсному моменту часу.

Ясність інформації.

Інформація повинна бути зрозуміла тому колу осіб, для якого вона призначена.

Доступність інформації.

Доступність характеризує міру можливості одержати певну інформацію. На цю властивість інформації впливають одночасно доступність даних і доступність адекватних методів.

Суб'єктивність інформації.

Інформація носить суб'єктивний характер, вона визначається ступенем сприйняття суб'єкта (одержувача інформації).

Вимоги, що пред’являються до інформації

Динамічний характер інформації.

Інформація існує тільки в момент взаємодії даних і методів, тобто в момент інформаційного процесу. Інший час вона перебуває в стані даних.

Адекватність використовуваних методів.

Інформація витягається з даних. Однак у результаті використання тих самих даних може з'являтися різна інформація. Це залежить від адекватності обраних методів обробки вихідних даних.

Дані, по своїй суті, є об'єктивними. Методи є суб'єктивними, в основі методів лежать алгоритми, суб'єктивно складені і підготовлені. Таким чином, інформація виникає і існує в момент діалектичної взаємодії об'єктивних даних і суб'єктивних методів.

Для бізнесу інформація є початковою складовою прийняття рішень.

Всю інформацію, що виникає в процесі функціонування бізнесу та керування ним, можна класифікувати певним чином. Залежно від джерела одержання, інформацію розділяють на внутрішню і зовнішню (наприклад, інформація, що описує явища, що відбуваються за межами фірми, але, що мають до неї безпосереднє відношення).

Також інформація може бути класифікована на фактичну і прогнозовану. До фактичної інформації про бізнес відноситься інформація, що характеризує факти, що відбулися; вона є точною. Прогнозована інформація є розрахованою або передбачуваною, тому її не можна вважати точною, вона може мати певну погрішність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]