Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9_Base.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
647.68 Кб
Скачать

Створення структури таблиць Створення бд за допомогою субд Base починається зі створення структури таблиць і встановлення зв'язків між таблицями.

Отже, при виборі режиму Конструктор відображатиметься вікно Конструктора таблиць, в якому необхідно визначити структуру нової таблиці для теми Студенти.

У перший рядок колонки Ім'я поля вводимо КодCтудента, у колонці Тип даних вибираємо тип даних – Number (Числовий).

Визначаємо поле КодCтудента як поле первинного ключа, для цього виділяємо його і з контекстного меню вибираємо команду Primary Key (Первинний ключ), зліва від імені поля з'явиться зображення ключа.

Далі в другий рядок вводимо назву поля КодГрупи і вибираємо тип даних Number (Числовий). Потім створюється решта полів відповідно до даних, представлених в моделі "тема - зв'язок".

Після створення структури таблиці необхідно зберегти її під іменем Студенти.

Далі створюються структури решти таблиць: Групи, Дисципліни, Успішність.

Після створення структури таблиць, що входять до БД "Деканат", необхідно встановити зв'язок між ними.

Установка зв'язків між таблицями

П ісля створення структури таблиць (Студенти, Групи, Дисципліни, Успішність) для бази даних "Деканат" необхідно встановити зв'язки між таблицями. Зв'язки між таблицями в БД використовуються при формуванні запитів, розробці форм, при створенні звітів. Для створення зв'язків необхідно закрити всі таблиці і вибрати команду Tools Relationships(Сервіс → Зв’язки…), з'явиться активне діалогове вікно додавання таблиць на на фоні неактивного вікна створення зв’язків.

У вікні додавання таблиць необхідно виділити імена таблиць і натиснути кнопку Додати, при цьому у вікно створення зв’язків додаються таблиці. Після появи всіх таблиць слід закрити вікно додавання таблиць.

Наступний крок - це установка зв'язків між таблицями. Для цього необхідно перемістити поле КодГрупи з таблиці Групи на відповідне поле таблиці Студенти, в результаті цієї операції встановиться зв'язок.

Д вічі клацнувши на графічному зображенні зв’язку, відкриваємо вікно діалогу Зв'язки. Необхідно активізувати прапорці: "Каскадне оновлення зв'язаних полів" і "Ккаскадне видалення зв'язаних записів".

Аналогічним чином треба зв'язати поля КодСтудента в таблицях Студенти і Успішність, а потім поля КодДисципліни в таблицях Успішність і Дисципліни. У результаті отримаємо базу даних зі встановленими зв’язками.

Далі необхідно здійснити заповнення всіх таблиць.

Заповнення таблиць

Заповнення таблиць можна починати з заповнення довільної таблиці, наприклад, таблиці Студенти. У вікні Бази даних виділяємо потрібну таблицю, потім виконуємо клацання на кнопці Відкрити. На екрані з'явиться структура таблиці БД в режимі таблиці. Нова таблиця складається з одного порожнього рядка.

Заповнення проводиться по записах, тобто вводиться інформація для всього рядка цілком. Після введення першого запису порожній запис зміщується в кінець таблиці. Перехід до наступного поля здійснюється натисненням клавіші Tab.

Аналогічним чином заповнюється решта таблиць: Групи, Успішність, Дисципліни.