Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Корекційна педагогіка.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
759.81 Кб
Скачать

154

Запорізький педагогічний коледж

О.М.Мельник

Корекційна

педагогіка

Запоріжжя

2008р.

Рекомендовано до друку рішенням науково-методичної ради Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (протокол № __ від __________________р.)

© Мельник О.М. Методичний посібник. Корекційна педагогіка.-Запоріжжя.-2008р.____с.

У посібнику розглядаються особливості розвитку та організації педагогічного процесу дітей з особливостями психофізичного розвитку в умовах інклюзивної освіти. Міститься навчальна програма з навчальної дисципліни «Основи колекційної педагогіки», конспекти лекцій до кожної теми, завдання для самостійної роботи студентів, мультимедійні презентації до вивчення кожної з тем.

Розраховано на студентів педагогічних училищ і коледжів.

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА 4

МОДУЛЬ 1. 9

Тема 1.1. Особи з вадами психофізичного розвитку в умовах інклюзивного навчання. 9

Тема 1.2. Види порушень психофізичного розвитку та їх причини (загальна характеристика). 26

Тема 1.3. Комплексна диференціальна діагностика відхилень у психофізичному розвитку та його моніторинг. 42

МОДУЛЬ 2. 52

Тема 2.1. Особливості розвитку, навчання та виховання особистості при глибоких порушеннях слуху. 52

Тема 2.2. Особливості розвитку, навчання і виховання особистості при глибоких порушеннях зору. 66

Тема 2.3. Особливості розвитку, навчання та виховання особистості при порушеннях інтелекту, ЗПР, відхиленнях емоційно-вольової сфери та соціальної поведінки (питання корекційної психопедагогіки). 82

Тема 2.4. Особливості розвитку, навчання та виховання особистості при тяжких порушеннях мовлення. 128

Тема 2.5. Особливості розвитку, навчання та виховання особистості при порушеннях рухової сфери (питання ортопедагогіки). 138

Передмова

Наказом МОН України за № 691 від 02.12.2005р. «Про створення умов щодо забезпечення права на освіту осіб з інвалідністю», передбачено введення навчальної дисципліни «Основи корекційної педагогіки» у вищих навчальних закладах, які готують фахівців за напрямом «Педагогічна освіта».

Інститутом корекційної педагогіки та психології НПУ імені М.П, Драгоманова розроблена та обговорена на засіданні Науково-методичної комісії орієнтовна програма з вищезазначеної навчальної дисципліни.

Згідно світових тенденцій та національного досвіду України , передбачені різні форми організації освіти і соціалізації для дітей із вадами фізичного та (або) психічного розвитку, зокрема в умовах загальноосвітніх установ для дітей із нормальним розвитком (так зване інтегроване та інклюзивне навчання і виховання). Звичайно, в таких установах працюють фахівці з загальнопедагогіною чи загальнопсихологічною підготовкою, які з особливостями дітей із вадами психофізичного розвитку та специфікою їх навчання і виховання в достатній мірі не знайомі. Враховуючи, що такі діти потрапляють у різні типи установ, де вони перебувають разом із здоровими дітьми і потребують спеціальної корекційно-спрямованої роботи для збереження їх розвитку, виправляння і компенсації певних вад, відхилень у процесі соціалізації, є потреба в ознайомленні майбутніх педагогів з основами такої галузі педагогічної науки, як корекційна педагогіка.

У даному випадку йдеться дійсно лише про основи відповідних знань, тому що детально, у повному обсязі, вивчення різних складових корекційної педагогіки як системи знань про особливості навчання і виховання дітей із різними вадами психофізичного розвитку у спеціалізованих освітніх установах , забезпечується програмами підготовки фахівців з самостійної спеціальності «Дефектологія» («Корекційна освіта» за нозологіями).

Програма дисципліни «Основи корекційної педагогіки» розрахована на студентів спеціальності «Початкова освіта». Під час викладання дисципліни слід зосередити увагу студентів на засвоєння змісту з урахуванням, зокрема, вікових особливостей тих дітей, з якими вони будуть працювати.

Програма курсу «Основи корекційної педагогіки» має на меті ознайомити студентів з підходами держави і суспільства до організації освіти дітей, які мають суттєві недоліки психофізичного розвитку, основними поняттями корекційної педагогіки і соціальної психології, особливостями і закономірностями розвитку різних категорій осіб з психофізичними вадами (глухих, сліпих, розумово відсталих, з порушенням мовлення, емоційно-вольової сфери, соціальної поведінки, опорно-рухового апарату), комплексним діагностичним обстеженням дітей та комплектуванням освітніх установ для них, а також диференційованими та індивідуальними механізмами і прийомами корекційного навчання і виховання кожної із категорій дітей, головним чином в умовах індивідуальної освіти.

Одержані знання допоможуть майбутнім педагогам забезпечити моніторинг психофізичного і соціального розвитку дітей, своєчасно виявити відхилення та врахувати їх для корекції (поліпшення, виправлення) процесів розвитку і соціалізації дитини, у якої внаслідок дії різних факторів ці процеси ушкоджені. Програма складається із 2 модулів, які розраховані на 1 кредит (54 годин: 26 аудиторних в тому числі індивідуальна робота зі студентами, та 28 годин самостійної поза аудиторної роботи студентів).

Даним курсом визначено 8 основних тем. Розподіл годин за модулями здійснений з врахуванням змісту навчального матеріалу та прогнозованих видів діяльності студентів під час вивчення навчальної дисципліни.

Тематичний план

№ пп

Назви тем і модулів

Кількість годин

Всього

Сам.

роб.

Аудиторні заняття

Лекція

Сем.

Практ.

і лаб.

Індив.

роб.

1.

Модуль 1.Загальні питання корекційної педагогіки та спеціальної психології.

16

8

6

2

1.1.

Предмет і завдання корекційної педагогіки і спеціальної психології. Особи з вадами психофізичного розвитку в умовах інклюзивного навчання.

4

2

2

1.2.

Види порушень психофізичного розвитку та їх причини (загальна характеристика). Загальні та специфічні закономірності розвитку, навчання і виховання дітей, які потребують корекції психофізичного розвитку.

4

2

2

1.3.

Комплексна диференціальна діагностика відхилень у психофізичному розвитку. Освітні установи для осіб з вадами психофізичного розвитку та їх комплектування. Психолого-педагогічний моніторинг розвитку дитини.

8

4

2

2

2.

Модуль 2. Психолого-педагогічна характеристика дітей із різними вадами психофізичного розвитку та особливості роботи з ними в умовах інклюзивного навчання (Диференціальна корекційна педагогіка).

38

20

12

6

2.1.

Особливості розвитку, навчання та виховання особистості при глибоких порушеннях слуху (питання сурдопедагогіки).

8

4

2

2

2.2.

Особливості розвитку, навчання та виховання особистості при глибоких порушеннях зору (питання тифлопедагогіки)

6

4

2

2.3.

Особливості розвитку, навчання та виховання особистості при порушеннях інтелекту, затримках психічного розвитку, відхиленнях емоційно-вольової сфери та соціальної поведінки (питання корекційної психопедагогіки).

10

4

4

2

2.4.

Особливості розвитку, навчання та виховання особистості при тяжких порушеннях мовлення (питання логопедагогіки).

8

4

2

2

2.5.

Особливості розвитку, навчання та виховання особистості при порушеннях рухової сфери (питання ортопедагогіки).

6

4

2

Разом із навчальної дисципліни:

54

28

18

8