Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семинары по конституционному праву.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
173.06 Кб
Скачать

Загальні положення

Конституційне право - провідна галузь національної правової системи України, роль якої підвищується в умовах становлення в Україні демократичної правової держави і дієздатних структур громадянського суспільства

Проведення семінарських занять спрямовано на глибоке вивчення основних тем курсу конституційного права України, на вироблення вміння самостійно працювати і першоджерелами. нормативним матеріалом і спеціальною літературою. У процесі занять студентам надається методична допомога, а також здійснюється контроль за їх самостійною роботою.

При підготовці до занять студенти повинні широко використовувати нормативні джерела і спеціальну літературу, матеріали з практики роботи Верховної Ради України, місцевих рад народних депутатів, інших владних структур, а також монографії. посібники, наукові статті, тези та конспекти лекцій.

Під час виступу на семінарських заняттях необхідно ґрунтуватися на теоретичних положеннях з теорії і практики конституціоналізму. організації і функціонування державної влади. місцевого самоврядування, практики забезпечення прав і свобод громадян, аналізувати факти які характеризують державно-правові відносини в Україні в конкретних регіонах, областях, містах і районах. Важливо робити узагальнення, висновки, критично ставитися до положень, які даються в спеціальній літературі. Слід виходити з того. що динаміка соціальних процесів суттєво впливає на державно-правове законодавство. Під час відповіді рекомендується уникати декларативних положень і тверджень

Необхідно завести зошит для підготовки до семінарських занять з метою конспектування літератури, виконання практичних завдань, складання тез і планів виступів, запису незнайомих юридичних термінів тощо. З деяких тем (при погодженні з викладачем) студенти можуть підготувати письмові реферати і доповісти їх на семінарських заняттях.

Теоретичні положення курсу конституційного права України слід вивчати в органічному зв'язку з практикою конституційного будівництва. Студенти повинні виконувати письмові завдання, реферати та курсові роботи.

З усіх тем семінарських занять необхідно використовувати такі нормативні акти України і літературу: Конституція України. - К.. 1996; Декларація про державний суверенітет України від 16.02.1990 р.// Відом. Верхов. Ради України. - 1990. - № ЗІ. -Ст. 429; Основы государства и права/Под ред. Ю.Н. Тодыки. - X., 1994; Основы государства и права/Под ред. В.В. Комарова. - X., 1997; Конституционное (государственное) право зарубежных стран. Общая часть. - М., 1996; Тодыка Ю Н., Супрунюк Е. В. Конституция Украины - основа стабильности конституционного строя и реформирования общества. - Симферополь, 1997; Конституційне право України:

Консп. лекцій/За ред. проф. Тодики Ю.М. - X., 1997.

Тема 1. Поняття конституційного права україни План

1 Поняття і предмет конституційного права України як галузі права.

2 Конституційно-правові норми та інститути, їх особливості і види.

3. Конституційно-правові відносини: їх суб'єкти, об'єкти, види.

4. Джерела конституційного права України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]