Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕТНОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
198.66 Кб
Скачать

38

Міністерство освіти і науки україни

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ГНАТЮКА

кафедра стародавньої та середньовічної історії

Етнологія

Робоча програма: лекційний курс, плани семінарських занять

Тернопіль-2002

Етнологія. Робоча програма: лекційний курс, плани семінарських занять для студентів історичного факультету.

Затверджено кафедрою стародавньої та середньовічної історії Тернопільського державного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.

Протокол № від

Рецензенти: кандидат історичних наук, доцент

Лук`яненко С.В.

кандидат історичних наук Петровський О.М.

Укладач: асистент Ятищук О.В.

Компютерний набір та верстка Андрій Кліш

Етнології належить особливе місце в системі наук. Лише вона дає змогу зрозуміти, що людство – це етноси, їх культура, побут, етногенез та історія. Бурхливі події ХХ століття з новою силою заставили людство звернути увагу на проблеми етнічності. Процеси розширення міжкультурних взаємозв`язків, об`єднання Європи, розпад цілого ряду багатонаціональних держав, етнічні конфлікти повністю спростували гуманістичні ілюзії про єдине людство.

Етнологія незаперечно довела, що етноси, як дуже складні соціально-біологічні міжпоколінні людські спільноти, можуть існувати і функціонувати цілком самостійно навіть в умовах повної територіальної, історико-культурної та політичної ізоляції. Це свідчить, що етноси є цілком самодостатніми людськими спільнотами.

Оволодіння етнологією, як системою знань про етноси, дає найкращі результати тоді, коли використовується послідовний виклад і вивчення матеріалу від простого до складного. Це вплинуло на порядок викладу матеріалу від визначення місця етнології в системі гуманітарних наук, характеристики джерел, методик і методів етнологічних досліджень до уточненню основних понять етнології, визначення властивостей етнічних спільнот, природи етнічних конфліктів та засобів їх вирішення.

Програма курсу “Етнологія” Лекційний курс (34 год.)

Тема 1. Місце етнології в системі гуманітарних наук

(2 год.)

Походження назви науки, введення терміну “етнологія” в науковий обіг. Виникнення перших етнологічних об`єднань. Становлення української етнографії.

Визначення предмету етнології як самостійної науки. Дискусії з цього приводу. Роль і місце в системі наук. Підходи як до: окремої вітки історії, допоміжної історичної дисципліни, самостійної історичної науки, галузі гуманітарних знань, суспільствознавчої науки, географічної науки та самостійної гуманітарної науки. Об`єкт етнології.

Науково-пізнавальне та практичне значення етнології.

Тема 2. Джерела етнології, її зв`язок з суміжними дисциплінами

(4 год.)

Використання даних польових етнографічних матеріалів. Визначення проблематики, тематики, району і термінів роботи, розробки анкет, визначення кількості одиниць обстеження, прийоми короткотермінових експедицій. Їх сильні та слабкі сторони.

Виникнення етнографічних музеїв. Створення таких музеїв в Україні. Використання колекцій історичних, краєзнавчих, історико-краєзнавчих та спеціалізованих етнографічних музеїв.

Вивчення письмових матеріалів: клинописні написи, храмові та монастирські звіти, літописи, історичні хроніки, юридичні документи, описи майна, географічні описи, записи очевидців і мандрівників, звіти капітанів, купців, місіонерів, спогади, листи і т.п.

Використання зображувальних матеріалів: малюнків, фресок, іконографії, скульптури, планів і карт різних історичних епох і т.д.

Значення гуманітарних і природничих дисциплін для етнології: історії, археології, антропології, географії, фольклористики, лінгвістики та інших наук. Зв`язок етнології з суміжними дисциплінами.