Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_практ_ФСиБП_2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
988.67 Кб
Скачать

Передмова

Предмет «Фінансова санація та банкрутство підприємств» – це вибіркова навчальна дисципліна циклу професійної підготовки фахівців за напрямом «Економіка і підприємництво» всіх спеціальностей, яка вивчає економічні відносини, що виникають у процесі фінансової санації, реорганізації, банкрутства та ліквідації суб’єктів господарювання.

Метою курсу є формування системи знань з методології та практичного здійснення фінансової санації, банкрутства підприємств, фінансового забезпечення ліквідаційних процедур, зокрема, з управління процесами підготовки і здійснення фінансового оздоровлення неплатоспроможних підприємств чи їх ліквідації в зв’язку з банкрутством.

Завдання курсу: вивчення сутності, методів, правил і механізмів фінансової санації, банкрутства та ліквідації підприємств, а також форм і методів державної фінансової підтримки санації суб’єктів господарювання, набуття навичок проведення досудової санації та опанування комплексу питань, пов’язаних із санацією підприємства в судовому порядку, проведення санаційної реструктуризації суб’єктів господарювання.

Зміст дисципліни розкривається через вивчення: сутності фінансової санації та банкрутства, їх економічного змісту та порядку проведення; аналітичного забезпечення проведення фінансової санації та ліквідаційних процедур у зв’язку з банкрутством; джерел фінансування санаційних заходів; економіко-правових аспектів санації, банкрутства та ліквідації підприємств; проведення реструктуризації та реорганізації підприємств у процесі санації та банкрутства; прихованого, фіктивного та умисного банкрутства, відповідальності за ці зловживання.

Програма курсу передбачає вивчення питань щодо банкрутства та санації підприємств, як важливої ланки фінансових відносин. У системі економічних дисциплін «Фінасова санація та банкрутство підприємств» займає важливе місце, адже її вивчення сприяє поглибленню знань у галузі фінансів підприємств.

Методичні вказівки для проведення практичних занять з дисципліни «Фінасова санація та банкрутство підприємств» складено у відповідності до робочої програми дисципліни, вони містять: тематику практичних занять, перелік основних теоретичних питань, що мають бути розглядані на практичних заняттях згідно робочої програми дисципліни; типові задачі та методичні вказівки до їх рішення; тестові завдання; завдання для самостійної роботи; тематику наукових повідомлень; глосарій; перелік птань, що виносяться на залік; список рекомендованої літератури.

Перелік питань та зміст відповідей, що включено до складу тестів, відповідає структурі лекційного курсу. За кожним тестом надані варіанти відповіді, декілька з яких є правильними. Тести можуть використовуватися викладачем для перевірки правильності засвоєння студентами основних визначень з дисципліни.

Типові задачі для розв’язання включають проблемні ситуації з питань фінансової діяльності, що мають за мету вирішення таких ситуацій студентами. Ці завдання використовуються з метою проведення контролю аналітичного рівня підготовки студентів.

Перелік теоретичних питань відповідає програмі навчальної дисципліни „Фінасова санація та банкрутство підприємств”. Вони відображають найбільш важливі проблеми, пов’язані з банкрутством підприємств, та напрямки розвитку фінансової санації, що вивчаються в процесі підготовки бакалаврів.