Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по СУ В Цибок для Р Степанова.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Розділ 5 Реалізація, контроль та ефективність стратегії підприємства, що реалізується

Розглянувши основні показники фінансового стану ЗАТ “Атлант Плюс”, можна зробити висновки, що в цілому фінансовий стан підприємства є нестійким, підприємство є збитковим, погіршуються показники ефективності використання ресурсів, діяльність є нерентабельною.

Рівень конкуренції в даній галузі є достатньо високим, можлива поява нових конкурентів та існує певний вплив постачальників. Але, при цьому відсутня загроза появи фірм, що пропонують товари-замінники та слабка здатність споживачів диктувати свої умови.

Головними показниками успіху в даній галузі є якість обслуговування та цінова політика. Рівень обслуговування клієнтів ЗАТ “Атлант Плюс” знаходиться на високому рівні, про що свідчить висококваліфікований персонал та гарантія виконаної роботи. А цінова політика конкурентів є дещо вищою.

Чинні стратегії на досліджуваному нами підприємстві є неефективними, адже воно за результатами своєї діяльності отримує збитки. Тому необхідний терміновий перегляд цілей діяльності ЗАТ “Атлант Плюс” для виведення його з даної ситуації.

Проаналізувавши проблемні зони, що перешкоджають розвитку ЗАТ  “Атлант Плюс” можна виділити головні розриви між поточним станом підприємства і бажаним: недоліки збуту і послуг (розширення збуту, пошук нових ринків); покупці, які не можуть дозволити послуги, які не задоволені якістю послуг і які не можуть придбати послуги (нові технології, розвиток мережі сервісних центрів, реклама тощо) та ін.

Отже стратегія підприємства повинна бути направлена на проведення маркетингових досліджень, підвищення конкурентоспроможності ЗАТ “Атлант Плюс”, збільшення об’ємів надання послуг, збільшення частки ринку та розширення (збільшення кількості послуг, що пропонуються.

Дане підприємство потребує інвестицій в оснащенння сучасним обладнанням, розширення асортименту послуг, пошук нових постачальників та ринків збуту, що дасть змогу скоротити витрати та збільшити прибутки підприємства.

Збільшення спектру послуг, що надаватимуться дасть змогу залучити нових покупців, а оснащенння сучасним обладнанням  скоротити витрати часу та матеріалів, що в сукупності призведе до збільшення прибутків підприємства і виходу з кризового стану.

Основна стратегія підприємства має бути направлена на виведення його з кризового стану та отримання прибутків. Для цього на підприємстві слід запровадити нові технології та закупити сучасне обладнання, що дасть змогу значно скоротити його витрати та знайти постачальників комплектуючих за нижчими цінами. Розширення ринків збуту та асортименту послуг надасть змогу залучити нових споживачів, а отже значно збільшити прибутки ЗАТ “Атлант Плюс”.

Такий сценарій розвитку даного підприємства можливий лише за рахунок залучення коштів інвесторів, або взяття кредиту.

Реалізація даної стратегії повинна проводитись під постійним і пильним контролем, що дасть змогу ефективно реалізувати обрану стратегію та вчасно внести відповідні корективи.