Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_klas_bxr_test.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
83.46 Кб
Скачать

Контрольна робота за тему «Складне речення з різними видами зв’язку»

Варіант 1

1. Складним реченням з різними видами зв’язку є:

А Не беріть із зеленого лугу верби ні на жовті піски, ні на скелі, бо зів’яне вона від жаги і журби по зеленому лузі в пустелі…

Б Вона плакала, як мала дитина, і не зводила очей з того місця, де стояв на морі човен, доки небо одразу вияснилося, доки перестав вітер, неначе втік з моря на степи, щоб нагулятися ще на степах досхочу на роздоллі.

В Недарма деякі люди життя своє присвячують, щоб вибудувати й дослідити своє генеалогічне дерево, бо людина – єдина істота, яка має відчуття історії, і коли відчуття в ній згасає, вона морально дичавіє.

Г Незнайомка, мружачись, дивилась, як двоє дітей дружно зникають споришевим подвір’ям, як їхні худенькі постаті зникають і показуються поміж білизни, як на білих сорочках і простирадлах мелькають їхні тіні…

2. Складним реченням із сурядним і підрядним зв’язком є:

А Цвіте липа й пахне неймовірно, тече вулицями повною водою, марширує Олешківський партизанський загін у складі двох босих сотень – батальйон Шведа.

Б А в садку під яблунями були розставлені столи, застелені чистими скатертями й заставлені всякими наїдками та напоями, довкола яких весело мерехтіли золотаві бджоли та оси, і вже побіля столів купчились гості.

В Ніч заходить повагом з полів, і гнеться сад, важкий від солов’їв, нагадуючи юність і кохання.

Г Розкажи, як за горою сонечко сідає, як у Дніпра веселочка воду позичає.

3. Складним реченням із сполучниковим і безсполучниковим зв’язком є речення:

А Хтось плив серед крижаного моря, плив до берега, плив наввимашки, рівно вигрібав руками, його хвиля відносила назад у море, назад у морський туман.

Б І сивий дуб від жару розімлів, а ген бринять валторни журавлів, покривши небо крильми, як мостами.

В Бубнявіють думки, проростають словами, їх пагіння бринить у завихренні днів – цілий тиждень живу і ходжу між левами, недаремно ж і місто називається – Львів.

Г Сонце заходить, гори чорніють, пташечка тихне, поле німіє, радіють люди, що одпочинуть, а я дивлюся… і серцем лину на Україну.

4. Складним реченням із сполучниковим і безсполучниковим зв’язком, до складу якого входить чотири простих речення, є:

А Я охоплюю обома руками березку, притуляючись вухом до неї, але вона мовчить, бо ще не розмерзся під корою сік, ще мертво в лісі.

Б Сумно і смутно людині, коли висихає і сліпне уява, коли, обертаючись до найдорожчих джерел дитинства та юнацтва, нічого не бачить вона дорогого, небуденного; ніщо не гріє її, не будить радості ані людяного суму.

В І все ж прожити, певне, так годиться, щоб старість не промовила бува: ти був, козаче, щедрим на дурниці і на красиві і пусті слова.

Г Коли вона проснулась, на столі вже горіла свічка, у кімнаті нікого не було, у чорні смолисті вікна дріботів дощ, наче билися дзьобиками в скло ластів’ята, шукаючи, де б погрітись.

5. У якому реченні поєднано підрядний і безсполучниковий зв’язок?

А Постановник не осипав Ярославну компліментами, він після роботи тільки потиснув їй руку, але цей мовчазний потиск руки був для неї дорожчий за слова.

Б Пташки замовкли, трави стихли, лише берези сколихнулись, лише вербиці поклонились, та вітер золотим од дерева до дерева почав шпурляти, кружляючи червоне.

В Тихо розмовляли, наказували, як бути з хлібом, що треба продати, що купити, чим засіяти пари і що сіяти по озимині.

Г Дивовижні сцени можна було побачити в ці хвилини в таборі: той сміявся, той плакав, там обнімалися, там підняли на руки і цілували стареньку бабусю, що принесла останню качку.