Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met_rec_him_2010_2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
131.07 Кб
Скачать

Навчально-методичне забезпечення вивчення хімії

У 7-11 КЛАСАХ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

Хімія

Програми для загальноосвітніх навчальних закладів. Хімія (авт.кол ІП АПН України)

8-11 (10-

Н)

Шкільний світ

2001

Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. Хімія (Попель П.П., Слободяник М.С, Пивоваренко В.Г.)

10-11

Академія

2006

Програми для профільних класів загальноосвітніх навчальних закладів. Хімія (авт.кол ІП АПН України)

10-11

Педагогічна преса

2004

Програми з природничо-математичних дисциплін для вечірніх (змінних) загальноосвітніх навчальних закладів. Хімія (авт.кол ІП АПН України)

9-12

Перун

2006

Експериментальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів, що працюють у науково-педагогічному проекті «Росток». Хімія. 7-9 класи (авт. Василенко С, Коваль Я.)

7-9

Росток А.В.Т.

2007

Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. Хімія (Величко Л.П., Ярошенко О.Г.)

7-11

Перун

2004

Програма для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням хімії, «Збірник навчальних програм для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням предметів природничо-математичного та технологічного циклу

8-9

Вікторія

2009

Програма для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням хімії (Буринська Н.М., Величко Л.П.)

8-12

2008

Програми для профільного навчання учнів загальноосвітніх навчальних закладів: рівень стандарту, академічний рівень, профільний рівень та поглиблене вивчення

10-12

Мандрівець

2010

Навчальні програми курсів за вибором та факультативів з хімії: варіативна складова Типових навчальних планів

5-12

Мандрівець

2010

Основні підручники та навчальні посібники

Хімія (підручник)*

Попель П.П.,

Крикля Л.С.

7

Академія

2007, 2008

Хімія (підручник)*

Буринська Н.М.

7

Перун

2007, 2008

Хімія (підручник)*

Лашевська Г. А.

7

Генеза

2007

Хімія (підручник)*

Ярошенко О.Г.

7

Станіца

2007

Хімія (підручник)*

Буринська Н.М.

8

Перун

2008

Хімія (підручник)*

Попель П.П.,

Крикля Л.С.

8

Академія

2008

Хімія (підручник)*

Коваленко В.С., Ляшенко А.Х.

8

Довкілля-К

2008

Хімія (підручник)*

Ярошенко О.Г.

8

Освіта

2008

Хімія (підручник)*

Буринська Н.М., Величко Л.П.

9

Перун

2009

Хімія (підручник)*

Лашевська Г.А.

9

Генеза

2009

Хімія (підручник)*

Попель П.П.,

Крикля Л.С.

9

Академія

2009

Хімія (підручник)*

Ярошенко О.Г.

9

Освіта

2009

Хімія (підручник) *

Буринська Н.М., Величко Л.П.

10

Перун

2004,2006

Хімія. 10 клас (рівень стандарту, академічний рівень)

Ярошенко О.Г.

10

Грамота

2010

Хімія. 10 клас (рівень стандарту, академічний рівень)

Попель П.П.,

Крикля Л.С.

10

Академія

2010

Хімія. 10 клас (профільний рівень)

Буринська Н.М. та ін.

10

Педагогічна думка

2010

Хімія (підручник)*

Буринська Н.М., Величко Л.П.

11

Перун

2005,2006

Хімія (підручник)

Домбровський А. В., Лукашова Н.І., Лукашов С.М.

10-11

Освіта

2003

Хімія (підручник)

Попель П.П. та ін.

10

Академія

2005, 2006

Органічна хімія (пробний підручник для класів (шкіл хімічних профілів та з поглибленим вивченням)

Боєчко Ф.Ф., Найдан В.М., Грабовий А.К.

10-11

Вища школа

2001

Хімія (підручник)

Савченко І.О., Крикля Л.С,

Попель П.П.

11

Академія

2003

Хімія (посібник для загальноосвітніх навчальних закладів, що працюють у наукво-педагогічному проекті «Росток») у 2 частинах

Василенко С,

Коваль Я.

7

Росток А.В.Т.

2007

Основними видами оцінювання навчальних досягнень учнів з хімії є поточне і підсумкове (тематичне, семестрове, річне) та державна підсумкова атестація. Обов’язковому оцінюванню підлягають навчальні досягнення учнів інваріантної (хімії) та варіативної (курси за вибором) складових робочого навчального плану закладу. Оцінювання навчальних досягнень учнів здійснюється відповідно до критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 05.05.2008 року № 371.

З метою урізноманітнення форм контролю навчальних досягнень учнів, вчитель хімії може запроваджувати контрольні роботи. У такому разі рекомендується не більше однієї контрольної роботи протягом семестру.

При виставлені тематичної оцінки враховуються всі види навчальної діяльності, що підлягали оцінюванню протягом вивчення теми. Мінімум накопичених поточних оцінок для учня з теми – не менше трьох. Рекомендується при викладанні курсу обсягом 70 годин на рік (2 години на тиждень) планувати не менше трьох тематичних оцінок на семестр.

Тематична оцінка коригуванню не підлягає. Години, передбачені на тематичне оцінювання згідно з чинною програмою (К.: Шкільний світ, 2001) з хімії в 11 класах, використовувати як резервний час для повторення, узагальнення, систематизації знань учнів з теми.

Виконуючи практичні роботи з хімії, учні здійснюють записи в окремі зошити для практичних та лабораторних робіт. Оцінювання виконаних практичних робіт учнями є обов’язковим, лабораторних дослідів – вибірково. Якщо учень був відсутній у день проведення практичної роботи, то відсутність учня на уроці позначається літерою н і відпрацюванню дана робота не підлягає. Обов’язковим на уроках хімії є робочий зошит.

Семестрове оцінювання здійснюється на підставі тематичних оцінок. При цьому враховується динаміка особистих навчальних досягнень учнів з хімії протягом семестру, важливість теми, тривалість її вивчення, складність змісту. Семестрова оцінка може підлягати коригуванню. Колонки для виставлення скоригованих оцінок відводяться навіть за відсутності учнів, які виявили бажання їх коригувати. У разі, якщо учневі не вдалося підвищити оцінку за семестр, запис у колонку «Скоригована» не робиться. За результатами оцінювання видається відповідний наказ керівника навчального закладу.

Підвищення семестрової оцінки учнями:

  • 9-х класів – не дає їм права на отримання свідоцтва з відзнакою;

  • 10-11(12)-х класів – не дає їм права бути претендентами на нагородження золотою «за особливі успіхи в навчанні» та срібною «за успіхи у навчанні» медалями.

Річне оцінювання здійснюється на основі семестрових або скоригованих семестрових оцінок.

Річна оцінка коригуванню не підлягає.

Виставлення оцінки з державної підсумкової атестації здійснюється у колонку з надписом «ДПА» (11 клас – за вибором учнів).

У розділі ІІІ журналу «Облік проведення навчальних екскурсій та практики» вчителем записується дата і зміст проведення навчальних екскурсій, навчальної практики, що проводяться у терміни, визначені Міністерством освіти і науки України на ці види навчальної діяльності.

У новій програмі з хімії (7-11 клас, К.: Ірпінь, 2005) вказано орієнтовні екскурсійні об’єкти. Поруч із тематикою екскурсії в дужках вказується відповідна кількість годин для її проведення. Якщо вчитель організовує екскурсії протягом навчального процесу, то у відповідності до дидактичної мети може проводити оцінювання учнів. Екскурсії, визначені навчальною програмою з хімії, обліковуються на відповідних сторінках класного журналу для предмета хімія.

Графа «Зміст уроку». Стисло записується тема уроку згідно з чинною програмою з хімії. Рекомендуємо графу «Завдання додому» поділити на дві колонки. У першій колонці записується виконання експериментальної частини чинної програми з хімії і фіксуються номери лабораторних дослідів, демонстрацій та проведення інструктажу з безпеки життєдіяльності при роботі в кабінеті хімії згідно з темою уроку. У ІІ колонці «Завдання додому» стисло записується зміст навчальної діяльності вдома: параграф, сторінки підручника, номери вправ, задач тощо.

У випадку відсутності вчителя хімії педагогічний працівник, який його замінює, у графі «завдання додому» після запису домашнього завдання записує: «Заміна», далі – своє прізвище, ініціали та засвідчує запис власним підписом.