Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т6 Ринок і продукція.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
73.22 Кб
Скачать

Тема 6: ринок і продукція

  1. Ринок: сутність, функції, форми та структура

Ринок — це сфера товарного обігу і пов'язана з ним сукупність товарно-грошових відносин, яка виникає між виробниками (про­давцями) та споживачами (покупцями) у процесі купівлі-продажу товарів.

Окрім спеціальної функції із забезпечення руху товарів від виробника до споживача ринок виконує регулятивно-контрольну й стимулюючу функції. Сві­товий досвід визнає, що ринок є найдосконалішим інструментом саморегуляції суспільного виробництва. Через його посередницт­во визначається, що, скільки, коли, як і для кого виробляти. Уна­слідок дії закону вартості і закону попиту та пропонування вста­новлюються необхідні відтворювальні пропорції, оптимізується розподіл інвестиційних, матеріальних і трудових ресурсів між сферами діяльності та галузями виробництва, забезпечується ді­йовий економічний контроль за раціональним суспільно-допустимим рівнем виробничих витрат.

Стимулююча функція ринку полягає в тому, що він ініціює виробництво саме тих товарів, які потрібні споживачам. Через механізм конкуренції ринкові відносини активно впливають на розширення асортименту й поліпшення якості продукції, зни­ження витрат виробництва та обігу, вилучення з виробництва і споживання застарілих видів продукції, які не мають перспекти­ви розширення збуту.

Прагнення дістати переваги на ринку стимулює інтенсивну інноваційну діяльність виробників, спрямовану на своєчасне оновлення техніко-технологічної бази підприємств, освоєння но­вих видів продукції і послуг, а також підсилює спонукальні мотиви працівників до підвищення своєї кваліфікації, творчої та високопродуктивної праці.

Найбільше охоплення суб'єктів ринку, групування їх з ураху­ванням специфічних особливостей ринкової поведінки досягаєть­ся виділенням п'яти основних типів ринків:

  • ринку споживачів — окремих осіб і домашніх господарств, які купують товари чи отримують послуги для особистого спо­живання;

  • ринку виробників — сукупності осіб і підприємств, що заку­повують товари для використання їх у виробництві інших товарів та послуг;

ринку проміжних продавців (посередників) — сукупності осіб та організацій, які стають власниками товарів для перепро­дажу або здавання їх в оренду іншим споживачам із зиском для себе;

  • ринку громадських установ, які купують товари та послуги для забезпечення сфери комунального господарства або для за­безпечення діяльності різних некомерційних організацій;

  • міжнародного ринку — зарубіжних покупців, споживачів, виробників, проміжних продавців.

Укрупнений поділ ринку за суб'єктним складом, а також бі­льша його структуризація з урахуванням продуктово-ресурсної наповнюваності, яка охоплює ринки продовольчих і непродово­льчих товарів широкого вжитку, ринки знарядь праці, сировини, матеріалів, енергії та інших видів продукції виробничого призна­чення, ринки житла, землі, природних багатств тощо мають важ­ливе аналітичне і практичне значення для забезпечення структур­ної збалансованості ринку, а також розроблення суб'єктами гос­подарювання своєї маркетингової стратегії.

Відповідно до ступеня монополізації розрізняють монополь­ний, олігополістичний, досконалої (чистої) та монополістичної конкуренції ринки.

Досконала (чиста) монополія має місце тоді, коли одне під­приємство є єдиним постачальником конкретного продукту, для якого нема близьких замінників. Виходячи з цього у покупця не­має вибору, а монополіст може не витрачати кошти на рекламу, диктуючи ціни, тому що входження на ринок заблоковано еко­номічними, технічними, юридичними та іншими бар'єрами. Від­повідно, підприємство за умов монополії називається монополіс­том, а ринок, на якому діє монополіст, —монопольним ринком.

Олігополістичний тип ринку посідає проміжне місце між моно­полією та монополістичною конкуренцією.

Олігополістичний ри­нок — економічні відносини між кількома наймогутнішими компаніями галузі в умовах боротьби за обсяг продажу, частку ринку, рі­вень цін, впровадження передових досягнень науки й техніки у ви­робництво тощо з метою привласнення максимального прибутку. Інакше кажучи, олігополія — це колективна форма монополій.

Ринок досконалої (чистої) конкуренції — сукупність великої кількості малих і середніх підприємств, торгівля між якими, а та­кож між фізичними особами здійснюється без значного впливу на рівень цін.

Досконалій конкуренції притаманні такі риси: велика кількість продавців і покупців, кожний з яких має незначну част­ку в загальному обсязі продажу чи споживання продукції; всі підприємства виробляють однорідну продукцію, використовуючи аналогічні виробничі процеси; кожна фірма має достовірну інфор­мацію; наявність свободи входу на ринок і виходу з нього (тобто відсутність вхідних і вихідних бар'єрів до ринку).

Ринок монополістичної конкуренції — економічні відносини між різними формами і типами монополій в умовах боротьби за монополізацію факторів виробництва, сфер вкладення капіталу, ринки збуту тощо, спрямовані на привласнення монопольно ви­соких прибутків.

Ключові характеристики ринку монополістич­ної конкуренції, що відрізняють його від інших типів ринку такі: диференціація продукції; наявність великої кількості продавців; конкуренція за ціною; конкуренція за неціновими факторами; відносно невисокі вхідні та вихідні бар'єри.

Сьогодні розвиток економіки досить складно уявити без існу­вання конкуренції, що забезпечує формування нормального рин­кового середовища. У зв'язку з цим запровадження і захист кон­курентних відносин є одним із пріоритетних завдань держави.

Безперебійне функціонування такої складної і багаторівневої системи, як ринок, потребує високорозвиненої і широко розгалуженої загальної та спе­ціальної інфраструктури, що враховує ринкові особливості.

Ін­фраструктуру ринку становить сукупність організацій (установ), які мають різні напрямки діяльності, забезпечують ефективну взаємодію товаровиробників та інших ринкових агентів, що здій­снюють оборот товарів, просування останніх зі сфери виробниц­тва у сферу споживання.

До найважливіших елементів ринкової інфраструктури нале­жать: комерційні інформаційні центри; сировинно-товарні, фон­дові, валютні біржі; комерційні, інвестиційні, емісійні, кредитні та інші банки; транспортні і складські мережі; комунікаційні сис­теми тощо.

У забезпеченні безперервного руху товарів визначальну роль відіграють постачально-збутові організації-посередники, дилер­ська мережа підприємств оптової і роздрібної торгівлі, пункти прокату та лізингу, ремонтні й сервісні центри з обслуговування виробів у споживачів, страхові, аудиторські, холдингові, брокер­ські компанії, торгові доми, аукціони, рекламні агентства, виста­вки, система зовнішньоторговельних організацій. Є також відповідно спрямована інфраструктура кожного із розглянутих вище конкретних видів ринків. Вона враховує специфіку їхньої органі­зації, формування та функціонування, особливості зв'язків і вза­ємодії ринкових агентів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]