Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
умк теплоэнергетика укр 1 с.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
264.19 Кб
Скачать

Іі. Робоча програма

по дисципліні «Теплотехніки»

Вступ (2 години аудиторні + 3 години самостійна робота)

Предмет, його значення. Програма курсу. Місце предмету в системі підготовки фахівця-енергетика і зв'язок предмету з іншими курсами. Сучасні тенденції розвитку теплоенергетики.

Нагнітачі (38 годин аудиторні + 46 годин самостійна робота)

Класифікація нагнітачів. Рівняння Бернуллі для насоса працюючого на мережу. Запис рівняння через параметри на насосі і через параметри мережи.

Основні параметри роботи і характеристики нагнітачів (подача, натиск, к.к.д., частота обертання відцентрового нагнітача, кавітаційний запас).

Відцентрові насоси і вентилятори. Характеристики і конструкція відцентрових насосів і вентиляторів.

Робота насосів і вентиляторів на мережу. Паралельне і послідовне включення нагнітачів в мережу, визначення параметрів роботи нагнітачів (тиск, що розвивається, споживану потужність і к.к.д.) при роботі на мережу.

Мета послідовного і паралельного включення нагнітачів. Визначення подачі і к.к.д. окремих нагнітачів при послідовному і паралельному їх включенні на мережу.

Способи регулювання подачі нагнітачів (змінюючи характеристику мережі або нагнітача).

Регулювання подачі насосів і вентиляторів за допомогою того, що дроселює на напірній лінії, шляхом відкриття байпасної лінії і шляхом регулювання оборотів обертання валу відцентрових нагнітачів. Теорія подібності для роботи вентилятора. Використовування параболи подібних режимів для визначення робочих режимів вентилятора при зміні числа оборотів.

Визначення показників роботи нагнітачів при такому регулюванні.

Помпаж і кавітація, умови виникнення і способи не допущення. Способи усунення можливості помпажа. Кавітационний запас. Визначення режимів роботи насосів без кавітації.

Поршневі нагнітачі принцип роботи, конструкція. Потужність розвивається поршневим нагнітачем. Гранично допустимий ступінь підвищення тиску в поршневих компресорах, ніж вона обмежена. Розрахунок подачі поршневого нагнітача. К.к.д. поршневих нагнітачів.

Пульсації тиску в поршневих насосах. Способи і пристрої для придушення пульсацій тиску. Схеми включення і конструкції пристроїв для придушення пульсацій.

Компресори поршневі і відцентрові. Конструкція і порівняльні характеристики компресорів.

Робоча характеристика відцентрового компресора. Визначення параметрів роботи відцентрового компресора на мережу. Переваги і недоліки відцентрових компресорів.

Способи регулювання подачі відцентрових компресорів. Основні відмінності знаходження робочих параметрів компресора при регулюванні від вентилятора.

Підбір нагнітачів (насосів, вентиляторів, димососів, газодувок, компресорів). Загальні підходи.

Котельні агрегати (24 години аудиторні + 24 години самостійна робота)

Класифікація казанів. Принципова схема водогрійного парового котла з природною циркуляцією. Конструкція топки, барабана, екранних поверхонь, пароперегрівача, економайзера, і підігрівача повітря на горіння.

Призначення і оптимальні режими роботи окремих вузлів парового котла.

Тепловий баланс, к.к.д. котла, ефективність роботи котла. Розрахунок втрат тепла з відхідними газами, теплопередачею через стінки котла і від хімічного недопалювання. Методи зниження теплових втрат. Вплив завантаження котла на к.к.д.

Регулювання потужності котла. Робота декількох котлів на один колектор.

Водний режим котла. Вимоги до живильної води для парових котлів. Способи хімічного очищення і деаерації води. Принцип роботи катіонітових пристроїв для пом'якшування води.

Принцип роботи і конструкція деаератора. Види деаераторів (атмосферні, вакуумні).

Гідродинамічний режим казана (прямоточного, з природною і вимушеною циркуляцією).

Важливість забезпечення гідродинамічного режиму. Чинники, що впливають на гідродинамічний режим котла. Гідродинамічний режим котла утилізатора конверторних газів і чинникі, що впливають на нього.

Газодинамічний режим казана. Яким чином забезпечується необхідний тиск в топці котла. Схема автоматичного регулювання тиску в топці котла. Розрахунок необхідної розрядження димососа встановлюваного на котел.

Забезпечення ефективного використовування палива при роботі котла. Схема автоматичного регулювання витрати повітря що подається на спалювання палива. Регулювання шляхом співвідношення паливо/повітря шляхом контролю вмісту О2 і СО2 в відхідних димових газах.

Шкідливі викиди при спалюванні палива в котлах і способи їх пониження.

Вибір котельних агрегатів по заданих параметрах (паливо і його параметри, тиск пари, температура пари, потужність казана). Вибір вентиляторів насосів і димососа для котельного агрегату.

Теплопостачання (26 годин аудиторні + 26 годин самостійна робота)

Теплові навантаження і їх визначення. Розрахунок теплових навантажень на опалювання будівель і споруд, гаряче водопостачання, вентиляцію і технологічного навантаження.

Добові і річні графіки теплових навантажень. Поняття розрахункова температура, розрахункове теплове навантаження на опалювання, вентиляцію або гаряче водопостачання.

Способи покриття теплових навантажень. Централізоване і індивідуальне теплопостачання, переваги і недоліки. Граничні параметри централізованих мереж (з погляду економіки).

Принцип роботи і переваги ТЕЦ і ТЕС.

Принцип роботи газотурбінних установок працюючих по парогазовому циклу. Показники роботи сучасних парогазових установок.

Нетрадиційні джерела енергії для теплопостачання. Економічні показники роботи систем теплопостачання на нетрадиційних джерелах. Використовування біопалива, переваги і недоліки. Використовування енергії сонця шляхом установки сонячних колекторів, переваги і недоліки.

Теплові мережі їх конструкції і види. Вимоги пред'являються до теплових мереж. Двотрубні і чотирьохтрубні теплові мережі їх призначення.

Способи регулювання теплових навантажень. Якість регулювання, ніж визначається і як досягається на прикладі централізованого і індивідуального теплопостачання.

Призначення і принципова схема теплового пункту, класифікація теплових пунктів. Склад основного устаткування централізованого теплового пункту. Розрахунок основного устаткування центрального теплового пункту.

Призначення і принципова схема індивідуального теплового пункту. Склад основного устаткування індивідуального теплового пункту. Розрахунок основного устаткування індивідуального теплового пункту.

Принципова схема теплопостачання промислового підприємства. Особливості теплопостачання підприємства у відмінності від житлового району.

Аналіз роботи теплової схеми теплопостачання промислового підприємства.