Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи п_д. д_ял..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Лекція №

Тема: Основи підприємницької діяльності

Література

Покрашений С.Ф. ,, "Економіка підприємства" с. 37 – 58

Шегда АВ."Економіка підприємства". 2002р. С. 58- 74

Варнілій З.С, " Основи підприємництва" 2002р

Закони України: "Про власність", "Про підприємництво ", "Про підприємства в Україні"

План

1, Суть підприємництва як форми господарювання підприємств.

2, Принципи та механізм реалізації підприємницької діяльності,

3, Характеристика організаціно-правових форм підприємницької діяльності.

4, Договірні взаємовідносини та партнерські зв'язки в підприємницькій діяльності.

5, Міжнародна підприємницька діяльність.

1. Один із засновників класичної політекономії Адам Сміт у відомій праці "Багатство народів" зазначив, що підприємець керується лише власним інтересом, власною вигодою. Прагнучи задовольнити свої власні інтереси, він служить інтересам суспільства. В економічній літературі вважається, що сам термін "підприємництво" був уведений французьким економістом Рішаром Катільйоном на початку XVIII ст. Він охарактеризував підприємця як власника - самостійного товаровиробника, в діяльності якого обов'язково присутній фактор ризику. Відтоді поняття підприємницької діяльності уточнювалось, суттєво змінювалось. В Законі України "Про підприємництво" визначення поняття таке.

Підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик діяльність з виробництва продукції, надання послуг, виконання робіт та заняття торгівлею з метою одержання прибутку.

Сучасні дослідження показують, що процвітання розвинутих країн світу забезпечує успішна реалізація підприємницького потенціалу як четвертого фактора виробництва на рівні з землею, працею та капіталом.

Сучасна наука визначає підприємництво як особливий вид діяльності, що містить такі ознаки:

  • свобода у виборі видів і методів діяльності (право без обмежень приймати рішення і здійснювати самостійно будь-яку діяльність, що не суперечить чинному законодавству);

  • наявність фактора ризику ( підприємець несе персональну майнову відповідальність за прийняті рішення та їх наслідки);

  • інноваційний характер (підприємництво це спроба створити щось нове або поліпшити те, що вже існує);

  • орієнтація на досягнення комерційного успіху (підприємництво - це діяльність, спрямована на досягнення прибутку);

У більш широкому розумінні, підприємництво - це певний тип господарської поведінки, для якої характерні: інноваційність, постійний пошук нових можливостей, новаторських ідей; готовність іти на обґрунтований ризик; гнучкість та постійне оновлення; цілеспрямованість і наполегливість. Головними умовами здійснення підприємницької діяльності є:

  • повна економічна і господарська свобода у виборі сфери, методів, часу, місця здійснення підприємницької діяльності;

  • повна відповідальність підприємця за економічні, екологічні та соціальні наслідки своєї діяльності й пов'язаний з нею ризик;

  • власна орієнтація підприємця на комерційний успіх, на одержання прибутку.

Підприємницька діяльність зберігається за наявності нормального прибутку і заохочується, стимулюється до вдосконалення і розширення за умов отримання підприємцем економічного прибутку.

Нормальний прибуток (винагорода за зусилля) необхідний для того, щоб підприємець залишався у певній сфері діяльності. Економічний прибуток - це дохід, що перевищує так званий нормальний прибуток підприємця.

Підприємницька діяльність - це ризикова діяльність і ризик безпосередньо впливає на економічний прибуток. В підприємницькій діяльності існують два види ризиків:

  1. ризики, що страхуються - пов'язаний з більш-менш передбачуваними явищами (ризик повені, пожежі, крадіжки тощо), і за нього підприємець сплачує (може сплачувати) страхові внески відповідним страховим компаніям;

  2. ризик, що не страхується - до них належать: невизначеність і зміни попиту; неконтрольованість витрат, змін у цінах, у загальній економічній кон'юнктурі; зміни у зайнятості, смаках споживачів; зміни у державній економічній політиці; зміни у фінансово-бюджетній, банківсько-кредитній сферах тощо.

Подолання підприємцем ризику, що нестрахується, забезпечує йому отримання економічного прибутку від підприємницької діяльності.

Підприємцями можуть бути правоздатні і дієздатні громадяни України, колективи громадян, об'єднання громадян, індивідуальні, сімейні, приватні, колективні, державні, спільні та інші види підприємств, створення яких не суперечить чинному законодавству.

Відповідно до Закону України заборонено займатися підприємницькою діяльністю таким категоріям громадян військовослужбовцям, посадовим особам органів прокуратури, суду, арбітражу, особам адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, міністерств, відомств, інших органів виконавчої влади та місцевих державних адміністрацій.

Не можуть бути зареєстровані як підприємці, бути засновниками та обіймати керівні посади та посади пов'язані з матеріальною відповідальністю особи, яким заборонив це суд, ті, що мають непогашену судимість за крадіжки, хабарництво та інші корисливі злочини.

2. Відповідно до чинного законодавства в Україні підприємницька діяльність здійснюється на основі таких принципів:

  • вільний вибір видів діяльності;

  • залучення на добровільних засадах до здійснення підприємницької діяльності майна та коштів юридичних осіб та громадян;

  • самостійне формування програми діяльності та вибір постачальників і споживачів вироблюваної продукції, установлення цін відповідно до законодавства;

  • вільне наймання працівників;

  • залучення і використання матеріально-технічних, фінансових, трудових, природних та інших видів ресурсів, використання яких не заборонене або не обмежене законодавством;

  • вільне розпорядження прибутком, що залишається після внесення платежів, установлених законодавством;

  • самостійне здійснення підприємцем - юридичною особою зовнішньоекономічної діяльності;

  • використання підприємцем належної йому частки валютної виручки на власний розсуд.