Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаба5.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
43.11 Кб
Скачать

Контрольні питання:

    1. Що являє собою самоактуалізована особистість?

Відповідь: Самоактуалізована особистість за А. Маслоу – це людина,яка любить,і яку люблять,людина,яка завжди готова допомагати іншим,це особа,яка вміє відрізнити добро від зла,це людина,яка вміє сповна реалізовувати свої можливості і в сім'ї,і на роботі,і в колі друзів, це люди,які відчувають повагу з боку оточуючих і виявляють повагу до тих,хто навкруги,це люди,які люблять життя і сприймають його таким,як воно є,це люди,які приймають інших такими,які вони є,і відносяться до них з повагою і любов'ю.

    1. Дати змістовну характеристику власної особистості з точки зору рівня самоактуалізації, виходячи з інформації, що подана в описі шкал САМОАЛ. Звертайте при цьому увагу на характеристики, притаманні людям з високим і низьким показниками рівня самоактуалізації.

Відповідь: За тестом «Визначення рівня самоактуалізації» в процентному відношенні у мене вийшло 54%. Це означає,що в мене високий рівень само актуалізації. Але,якщо говорити про окремі шкали, то по різним шкалам різні результати, бо є певні якості,які в мене вираженні дуже чітко, а є якості,які вираженні дуже слабо. В загальному, пройшовши цей тест і отримавши свої результати, я не була дуже здивована, бо я намагаюсь дивитись на життя,людей і події,які є в моєму житті, самокритично. Я намагаюсь об’єктивно оцінювати себе,та людей,які мене оточують,намагаюсь прожити життя так,щоб мені не було встидно за якісь мої вчинки,щоб не було обідно за даремно витрачений час,в житті я намагаюсь радіти самій дрібній радості,це допомагає мені відчувати себе завжди щасливою. Також я намагаюсь допомагати людям,які потребують моєї допомоги,для того,щоб не прожити це життя даремно,щоб потім хоч одна людина колись в майбутньому згадала мене (як писав в «Заповіті» Шевченко) «незлим тихим словом».

    1. Визначити, за якими шкалами у Вас найвищі та найнижчі показники. Проаналізувати одержаний результат. Навести не меньше, ніж 5 шкал.

Відповідь: За шкалою «спонтаність» я отримала найнищий результат. Це свідчить про те,що я не є спонтанною людиною,і в деякій мірі я з цим згодна,тому що спонтаність означає довіра до навколишнього світу,якої в мене не має,не довірлива я людина. Як мені здається результат міг би бути чуть вищим.але те,що в мене низький рівень спонтаності-це правда.

Також в мене низьким був результат за шкалою «погляд на природу людини». Так,як ця шкала описую віру в людей,то я вважаю,що результат є оправданим,бо … Як би гірко не було про це говорити,але… Не довіряю я людям,нікому не довіряю,як би я не хотіла,але не можу довіряти,бо одного разу в дитинстві мене зрадили,зараз я розумію,що то булла дрібниця,але… Це мене в дитинстві травмувало і залишило відбиток на все життя. А ще страх до болі від зради… Тому результат за цією шкалою є повністю оправданим.

А от за шкалою «потреба в пізнанні» у мене був максимальний результат. І це справді так, бо я любопитна людина,я люблю пізнавати щось новее,пізнавати людей,і сааме пізнавати,а не просто заводити нові знайомства. Коли я знайомлюсь з новою людиною,то в мене відразу виникає бажання цю людину пізнати справжньою. Я завжди хочу якихось нових вражень, хочу піхнавати щось новее,бо це мені дарує багато радості,приємних моментів і купу задоволення.

Також високим у мене був результат за шкалою «креативність»,і якщо судити,що я люблю пізнавати щось новее,то відповідно я і люблю креатив, я люблю себе проявляти,проявляти індивідуально. Я завжди і в усьому намагаюсь творчо піходити до всього,до життя в цілому!

І наскільки ж високим був результат за шкалою «орієнтація в часі»,і справді,я не люблю відкладати на завтра те,що можна зробити сьогодні,бо завтра я зможу зробити ще дещо корисне,потрібне мені і тим,хто поруч. І якщо робити все вчасно,то протягом життя можна встигнути зробити набагато більше,ніж інші,і вдічі більшу мати впевненість в тому,що життя прожите недаремно,а для мене це дуже важливо!

    1. Як виявляються якості, визначені Вами у шкалах самоактуалізації та рівень їх розвитку в різноманітних сферах Вашого життя (в повсякденному спілкуванні, в процесі самовдосконалення, в різних сферах навчання та майбутньої професійної діяльності, в сімейному житті)?

Відповідь:Так,як рівень само актуалізації в мене досить високий,то можна говорити про те,що вплив на моє життя це призводить позитивний,але не всі якості,тому що низький рівень за шкалою «погляд на природу людини»,а також за шкалою «спонтанність» на мою думку досить негативно відбиватимуться на моєму особистому житті,на стосунках з коханим,бо недовіра-це дуже поганий фактор у відносинах,і лише одна недовіра може легко зруйнувати всі ті відносини,що будуються протягом багатьох років,але… Я робитиму все можливе,щоб це ніяк негативно не впливало на мої стосунки з коханим. Бо в житті потрібно цінувати те,що тобі дано.

А от для навчання,для подальшої професійної діяльності,то складаються чудові можливості,чудові передумови характеру,щоб досягнути максимум результату!

    1. Сформулювати шляхи і напрямки самовдосконалення з метою збільшення рівня самоактуалізації, проаналізувавши шкали, за якими у Вас найнижчі показники.

При визначенні напрямків підвищення рівня самоактуалізації, звернути увагу на риси, притаманні людям з високим рівнем самоактуалізації за цими шкалами.

Відповідь: Самовдосконалення… Так,є риси мого характеру,які мені не дуж до вподоби,або я хотіла б,щоб це якось трохи по іншому було,і я намагаюсь змінювати себе,хоча інколи це не дуже виходить,але все в моїх силах. А от кардинально в собі щось змінювати я не хочу,бо… Мене люди сприймають зараз і цінять такою,як я є, є в мені щось особливе,за що мене люблять,поважають,і я думаю,що краще було б більш розвивати ці якості,а ніж розвичати ті,яких у мене майже не має,так,їх не потрібно залишати без уваги,але… І не потрібно всю увагу приділяти їм… Просто я буду стримитись бути кращою,цікавішою для інших,але і не буду забувати про інших. Я народилась для того,щоб дарувати людям радість і я буду її дарувати незважаючи ні на що!