Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гос. редагув.1-90(2003).doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
635.9 Кб
Скачать

66..Особливості редагування рекламних текстів.

У суспільстві з ринковою економікою цей сегмент видавничої продукції розвивається надзвичайно стрімко. На противагу звичайним матеріалам, рекламні матеріали не містять жодного критичного факту — пропонується суцільний на­бір переваг і позитивів. Позначаються рубрикою типу "Вміщується на правах реклами".Особливої специфіки в підготовці та редагуванні таких текстів немає. Вона виникає в суто рекламних матеріалах таких жанрів:• рекламної замітки;• рекламного оголошення;• рекламного рядка (на газетній шпальті чи на екрані телевізора);• матеріалів зовнішньої реклами.1. Творцями реклами виступають одночасно кілька осіб: замовник реклами, автор тексту (він же — й редактор), художник-дизайнер.2. Елементи реклами (текст, ілюстрація, заголовковий ряд, слоган, логотип чи марка) є рівноправними складови­ми єдиного цілого і відповідно впливають один на одного. 3. Ефективність реклами досягається не лише успішно скомпонованими всіма її елементами, а й психологічним впливом на потенційного покупця чи споживача. Зусилля редактора спрямовуються передусім на ви­лучення зайвих фраз і слів загального характеру. Редагуванню підлягають довгі підрядні речення, вставні слова. Особлива вимога: створення тексту добірною літера­турною мовою.

67..Особливості редагування текстів для дошкільнят та молодших школярів.За характером інформації і цільового призначення пізнавальної літератури можна виділити: науково-популярні видання, довідкові видання, практичні посібники, книги з профорієнтацією, видання для відпочинку. Робота редактора над виданням. Редактор формує масив видання, розробляє концепцію і модель кожного окремого видання, залучає спеціалістів, які беруть участь в його підготовці, готує матеріал до друку.Відбір матеріалів здійснюється в декількох напрямках:відбір для перевидання літератури;відбір творів «дорослої літератури»;відбір рукописів, запропонованих авторами. В основі відбору – оцінка змісту і форми творів (для нових видань), відгуки читачів на книги, що вийшли. Вивчаючи інтереси своїх читачів, редактор визначає теми і проблеми, які цікавлять дітей, але ще не знайшли відображення в літературі. Основними вимогами до мови можна вважати простоту, вражальність, зрозумілість читачу певного віку, образність і доступність сприйняттю дитини, наочність та конкретність викладу. Книга для дітей специфічна своїм оформленням. Важливим її елементом є ілюстрація. Ілюстрація в книзі виконує пізнавальну, виховну, естетичну, допоміжну (можливість зображення розширити розуміння тексту) функції. Тому зображення повинні бути впізнаваними і зрозумілими, статичними.

68. Особливості редагування текстів художньої літератури.

(Збірники; Альманах; Хрестоматія; Вибрані твори; Зібрання творів; Літературно-художні журнали).Редагування творів класичної літератури.1. З'ясування джерел текстів.2. Вироблення прийнятної орфографії та пунктуації текстів.Якщо видання не академічне, а розраховане на масову аудиторію, важливо уникати правописних анахронізмів. Зокрема застарілих форм на зразок нарід, ріжний, жадних, манастир. Осучаснюються також і такі форми слів, як ап-тикар, голосовання, інженірний архив. Редагування творів сучасних письменників. У цьому блоці видань завдання редактора може вияви­тися дещо простішим. Надто ж тоді, коли автор наполягає практично не втручатися в текст. Однак серйозний видавець не стане формувати свій редакційний портфель саме з таких авторів. У більшості випадків редактор знаходить розуміння з автором.Робота редактора над ілюстраціями літературно-художнього видання має свою специфіку. Редакторові необхідно розуміти природу самих ілюстрацій, природу їх зв'язку з текстом, суть мови ілюстративного ряду.Робота над ілюстраціями літературно-художнього видання вимагає не лише творчого відношення редактора, але і передбачає хороше знання з його боку особливостей створення візуального ряду видання, уміння розуміти художника і специфіку художнього сприйняття витворів мистецтва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]