Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.тех_2[1].doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
41.59 Mб
Скачать

1.2 Інструмент «Швидкий вибір»

Д

Рис. 11 – Панель «Швидкий вибір»

ля того, щоб автоматизувати процес вибору безлічі однотипних об'єктів, в AutoCAD є інструмент «Швидкий вибір». Він викликається натисненням на ікону , яка знаходиться в правому верхньому кутку вікна «Властивості» (рис. 11). Інструмент «Швидкий вибір» служить для того, щоб «за одне натиснення» провести вибір всіх графічних об'єктів, що задовольняють яким-небудь умовам. У полі 1 (рис. 11) указується, до яких об'єктів застосувати дію (до всього рисунку, або до вибраних об'єктів). У полі 2 вибирається тип графічних об'єктів (лінія, коло, текст і так далі). У полях 3, 4 і 5 можна встановити логічні вирази для різних властивостей об'єктів (наприклад, «вибрати зі всього креслення всі графічні об'єкти, колір яких рівний білому»). Далі в секції 6 вибирається дія (включити у вибір або виключити з вже вибраних). Є також можливість накопичувати вибірку, відзначивши галочкою 7 відповідну опцію.

2. Основні операції редагування

2.1 Копіювання. Вставка. Видалення

Видалення виділених об'єктів здійснюється натисненням на <Delete>.

Копіювання виділених об'єктів здійснюється з вказівкою так званої базової крапки, яка надалі буде з'являться точкою вставки.

В

Рис. 12. – Створення прямокутного масиву.

ставка
скопійованих об'єктів проводиться шляхом вказівки положення базової крапки (з використанням об'єктних прив'язок і полярних відстежувань).

2.2 Масив

Масив – це впорядковане розмноження об'єкту. Існує два види масивів: прямокутний і круг.

Прямокутний масив – це розмноження вибраних об'єктів уздовж двох перпендикулярних напрямів. Діалог створення прямокутного масиву представлений на рис. 12 а. Оскільки команда створення масиву необратима (тобто після його створення немає можливості змінити його параметри), існує можливість попереднього перегляду результатів – рис. 12 б.

Результат створення масиву з об'єкту «коло» показаний на рис. 13. Початковий об'єкт виділений суцільною товстою лінією.

Круговий масив – це розмноження об'єктів по колу. При цьому початковий об'єкт можна або розмножувати паралельно самому собі, або розгортати щодо центру масиву.

2

Рис. 13. – Переміщення об'єктів

.3
Переміщення

Переміщення об'єктів відбувається шляхом завдання базової крапки (центр кола в прикладі на рис. 13) і вказівки її нового положення.

2

Рис 14. – Поворот з використанням опції "Опорний кут"

.4
Поворот

Поворот здійснюється щодо центральної точки (початок координат на рис. 14) на заданий кут. Зверніть увагу на те, що кут відлічується проти годинникової стрілки щодо горизонтального напряму управо (як полярні кути). Часто потрібно вказати графічно кут повороту (наприклад, необхідно сумістити конкретное напрям в об'єкті з конкретним напрямом на кресленні). В цьому випадку використовується опція «Опорний кут». На рис 14 показаний приклад поєднання діагоналі прямокутника при повороті його навколо однієї з вершин з напрямом до крапки. Штриховими лініями показано початкове положення об'єкту і діагональ.

Рис. 15.– Масштабування поліліній