Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcija 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
83.97 Кб
Скачать

3. Поняття, об’єкт, предмет і структура політології

Політологія (політична наука або наука про політику) – розділ науки, що вивчає політику, закономірності функціонування й розвитку політичної сфери суспільства та політичного життя в контексті боротьби, утримання контролю, реалізації та функціонування політичної влади в суспільстві. Згідно з таким розумінням, основним об’єктом дослідження політології є політична сфера, яку вивчають і аналізують у поєднанні з особливостями її функціонування й розвитку та зв’язками з економічною й духовною сферами суспільства.

Предметом політології є такі феномени, як політична система, держава, державний устрій, влада, владні відносини, політичні партії та громадсько-політичні організації й рухи, політична діяльність, політична свідомість, політична культура, ідеологія та інше. Проте щодо предмета політології існують розбіжності, що пов’язано з наявністю низки автономних центрів вивчення політичних проблем, а також соціально-економічних та культурних особливостей розвитку політичної науки в різних країнах.

Одним з найпоширеніших підходів до визначення предмета політології є так званий плюралістичний (інтеграційний) підхід. Політологія, за даним підходом, розглядається як міждисциплінарна, інтегральна наука про політику в усіх її проявах, що включає весь комплекс знань про політику. З точки зору даного підходу в структурі політичної науки виділяють: теоретичну науку, низку наукових дисциплін, що вивчають окремі сторони політики (політичну соціологію, політичну психологію, теорію міжнародної політики та ін.), а також емпіричні політичні дослідження. Помилкою в такому визначенні політології як науки є ототожнення будь-яких наукових знань про політику з політологією. Об’єктом політології, дійсно, є політика, політична сфера. Але самостійна наука відрізняється від усіх інших своїм предметом, а в цьому випадку політика є одночасно і об’єктом і предметом політології.

Подолати дане протиріччя покликаний другий підхід – моністичний, який розглядає політологію як самостійну, автономну науку про політику в усіх її проявах і взаємодії з іншими сферами суспільного життя. Єдиним об’єктом вивчення політології є політика, зміст якої становлять відносини з приводу реалізації влади (у той час, як для інших наук політична сфера є лише одним з низки досліджуваних об’єктів). Таким чином, предметом політології як самостійної науки стає вивчення не окремих аспектів політичного життя (зокрема, як досліджує політичні відносини соціологія; політичні інститути – правознавство, конституційне право; політичну культуру – психологія, культурологія) а всієї сфери політики в цілому, що знаходить найбільш повне відображення в категорії політична система, що поєднує в собі політичні інститути, політичну свідомість, політичні відносини та політичні процеси.

Таким чином, політологія – наука про сутність, форми й закономірності виникнення, функціонування та розвитку політичних систем, політичних явищ і процесів, їх місце та роль у житті суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]