Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
урок 3 Виконавча влада.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
28.9 Кб
Скачать

“Затверджую”

Груповий методист ______________

Учитель правознавства__________________

“_____” ______________20___року

КОНСПЕКТ УРОКУ

з правознавства у 10 класі

ЗОШ І-ІІІ ст. № 35, м. Кіровограда

студента-практиканта IV курсу факультету історії та права

КДПУ імені Володимира Винниченка

Білявського Сергія Вікторовича

Дата проведення :18 лютого 2011р.

Тема: Органи державної виконавчої влади України

Мета: навчальна-розглянути особливості функціонування виконавчої влади в Україні, Кабінету Міністрів як вищого органу виконавчої влади, засвоїти конституційні і законодавчі норми правового статусу Кабінету Міністрів України і сфери діяльності виконавчої влади загалом;

Розвиваюча-формувати розуміння принципу розподілу повноважень між гілками влади, місця виконавчої влади в системі органів державної влади в Україні;

Виховна-закласти передумови для майбутньої діяльності молодих громадян у відносинах з органами виконавчої влади.

Основні поняття: центральні органи виконавчої влади, державний комітет,спеціальний статус.

Тип уроку: комбінований

Структура уроку

І.Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань, умінь і навичок

III. Вивчення нового матеріалу:

1. Президент України.

2. Органи державної виконавчої влади України. Кабінет Міністрів. Цен­тральні та місцеві органи виконавчої влади.

IV. Узагальнення та систематизація знань, умінь і навичок

V. Підсумки уроку

VI. Домашнє завдання

Обладнання уроку: підручник, Конституція України, картки із завданням для роботи в парах, картки з завданням для роботи в групах, схема «Органи державної виконавчої влади та їх взаємодія із органами місцевого самоврядування».

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. Актуалізація опорних знань, умінь і навичок

Бесіда на повторення

Які механізми стримувань і противаг передбачені в ході реалізації принципу поділу державної влади в Україні?

Охарактеризуйте організаційну структуру та основні повноваження Верховної Ради України.

Ш. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Президент україни.

Робота в парах

Завдання для роботи в парах

Ознайомтеся зі статтями нормативно-правових актів. Визначте, як за роки незалежності змінювався статус Президента України. Як ви вважаєте, із чим це пов'язано?

Закон Української Радянської Соціалістичної республіки

«Про Президента Української РСР» (1991 р.)

Стаття 1. Відповідно до Конституції Української РСР Президент Україн­ської Радянської Соціалістичної Республіки є найвищою посадовою особою Української держави і головою виконавчої влади.

Повноваження Президента Української РСР визначаються Конституцією Української РСР.

Конституційний договір

між Верховною Радою України та Президентом України

Про основні засади організації функціонування державної влади і міс­цевого самоврядування в Україні на період до прийняття нової Конституції України

Президент України

як глава держави і глава виконавчої влади — з одного боку, та

Верховна Рада України

як єдиний законодавчий орган — із другого боку...,

дійшли згоди про таке:

на період до прийняття нової Конституції України організація та функ­ціонування органів державної влади і місцевого самоврядування здійсню­ються на засадах, визначених Законом «Про державну владу і місцеве са­моврядування в Україні», який Верховна Рада України схвалила 18 травня 1995 р....

Конституція України

Стаття 102. Президент України є головою держави і виступає від її іме­ні. Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина.

Згідно з Конституцією України Президент України є головою держави, га­рантом її суверенітету та територіальної цілісності, дотримання Конституції прав і свобод людини і громадянина. Президент України не входить до складу виконавчої влади, а має особливі повноваження в державі завдяки системі противаг і стримувань. Президент відіграє визначну роль у житті держави, має представляти інтереси народу. Тому Конституцією передбачено, що гро­мадяни України обирають Президента України на основі загального, рівного, прямого виборчого права таємним голосуванням терміном на п'ять років.

Конституцією України встановлено відповідні вимоги до кандидата на по­саду Президента України. Так, йому має виповнитися 35 років, він має про­живати в Україні протягом останніх десяти років, мати право голосу, бути громадянином України і володіти державною мовою. Одна й та сама особа може бути обрана Президентом України не більше ніж два строки підряд. Президент України не має права займатися будь-якою іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю, не може мати іншого представницького мандата.

Президент України за згодою Верховної Ради України призначає Прем'єр-міністра України, вносить до Верховної Ради України по­дання про призначення Міністра оборони України, Міністра закордонних справ України.

Крім цього, Президент України призначає на посаду та звільняє з посади за згодою Верховної Ради України Генерального прокурора України, при­значає на посади та звільняє з посад половину складу Ради Національного банку України, призначає на посади та звільняє з посад половину складу На­ціональної ради України з питань телебачення і радіомовлення, вносить до Верховної Ради України подання про призначення на посаду та звільнення з посади Голови Служби безпеки України. Президент є Верховним Головно­командувачем Збройних Сил України, очолює Раду національної безпеки і оборони України.

Президент підписує закони, прийняті Верховною Радою України, має пра­во вето щодо них, крім законів про внесення змін до Конституції України. Президент України має право розпустити Верховну Раду України у випад­ках, передбачених Конституцією України.

Конституція України визначає порядок припинення повноважень Пре­зидента України. Свої повноваження Президент України виконує до вступу на посаду новообраного Президента. В окремих випадках його повноваження можуть бути припинені достроково в разі:

1) відставки;

2) неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров'я;

3) усунення з посади в порядку імпічменту;

4) смерті.

У разі дострокового припинення повноважень Президента України його обов'язки тимчасово покладаються на Голову Верховної Ради України.