Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры ЭП 2011 готовые.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
536.58 Кб
Скачать

45. Підготовка та перепідготовка кадрів.

Проф навчання незайн населення покликане сприяти еф-ому викор-ю тр потенціалу особи, підвищенню її соц та проф мобільності, бути засобом профілактики масового безробіття, відігравати важливу роль у підготовці кадрів для структурної та технологічної перебудови галузей економіки, стимулювати пошук незайнятим громадянином най еф-ших шляхів підвищ проф-кваліф рівня, інтелект-ої та труд незалежності. В основу проф навчання незайн населення покладено такі принципи: добровільність; відповідність держ вимогам; зв’язок з процесами ринкових перетворень, розвитком різних форм власності та госп-ня, реструктуризацією економіки та зайнятості населення; орієнтація незайнятого населення на перспективні сфери трудової діяльності згідно з попитом на ринку праці.

Згідно з концепцією проф підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації незайн нас проф навчання цих громадян здійсн у порівняно короткі терміни з урах-ям наявного життєвого, проф досвіду і псих стану. Макс термін навчання — до 1 року. В окремих випадках цей термін може бути подовжений держ центром зайнятості Мін праці та соц політики Укр за погодженням з Мін освіти і науки до 1,5 року. Проте обмежені фін ресурси держ служби зайнятості не дають змоги скорист цією можливістю.

Проф навчання громадян, що зареєстровані в місцевих центрах зайнятості як такі, що шукають роботу, і безробітні, організовується держ службою зайнятості на договірній основі в навч закладах, на підпр-ах, в установах, організаціях незалежно від рівня їх підпорядкованості, діяльність яких пов’язана з наданням послуг для одержання проф освіти, підготовкою спеціалістів різних рівнів кваліфікації, а також у навч закладах держ служби зайнятості. Ці навч заклади (установи, організації) повинні мати спец дозволи (ліцензії), які видаються у встанов-му порядку

Види проф навчання:

• підготовка робітників — для осіб, які не мають професії й будуть набувати її вперше;

• підготовка робітників і фахівців з вищою освітою — для осіб, які виявили бажання перекваліфікуватися з метою наступного працевлаштування за набутою новою професією (спеціальністю);

• підвищення кваліфікації робітників і фахівців з вищою освітою з метою удосконалення знань, умінь і навичок за наявними у них професіями (спеціальностями), оволодіння новими функц-ми обов’язками і особливостями майбутньої труд діяльності в умовах ринкових відносин, зокрема вивчення основ підприємництва, менеджменту, маркетингу тощо.

Громадяни, зареєстровані в держ службі зайнятості як такі, що шукають роботу, безробітні і потребують проф підготовки або перепідготовки, проходять проф консультування з метою ознайомлення з потребами ринку робочої сили, вимогами до працівника та рівня кваліфікації, можливостями та умовами навчання. З особами, які направляються на проф навчання, місцеві центри зайнятості уклад відповідні договори та видають направлення на навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]