Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_33-40.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
39.13 Кб
Скачать

33. Ціни, їх види і економічна характеристика.

Ціна - це визначена сума грошей, яку покупець готовий заплатити для того, щоб одержати одиницю конкретного товару або послуги. Для покупця, який одержує той або інший товар, ціна є вибором з-поміж двох альтернатив: «залишитися з грошима для купівлі чогось іншого» чи «купити саме цей товар», оскільки покупець завжди порівнює свої грошові втрати з корисністю придбання. Ціна також включає негрошові компоненти, такі як час і ризик. Для продавця ціна є винагородою за його працю, а для підприємства - найважливішим показником внаслідок впливу на розмір торговельної виручки, прибуток, структуру виробництва, становища підприємства на ринку.

Ціна є важливим компонентом комплексу маркетингу і в цьому розумінні є інструментом активізації попиту або відповіді на конкурентні дії. Крім того, ціна - єдиний елемент комплексу маркетингу, що безпосередньо утворює прибуток і взаємодіє з іншими елементами.

Ціна – грош.вираз вартості товару.

Ціна – єдина складова марк.комплексу, що приносить прибуток, одна з найгнучкіших складових маркетингового комплексу, ціну можна швидко змінювати.

Ціна – фактор, що врівноважує D i S, наголошує цінність товару, покриває витрати і реалізації продукції і дозволяє отримати прибуток.

Види цін:

1. Залежно від обороту, який обслуговують ціни:

1)Оптові Ц – Ц, за якими реалізується і закуповується продукція підприємств всіх форм власності:

а) оптові відпускні Ц – Ц підприємств - виробників, за якими вони реалізують виготовлену продукцію іншим підприємствам і організаціям.

б) Ц оптового підприємства – за якими постачальники та ін.оптові торг.організації реалізують свою продукцію ін.оптовим або оптово-роздрібним підприємствам.

в) трансфертні Ц – різновид оптової Ц за якою здійснюються комерц.операції між підрозділом однієї фірми.

2)Роздрібні Ц – Ц, за якими продукція реаліз-ся в роздрібній мережі населенню, підприємствам та організаціям.

2.Залежно від впливу держ. На ціноутворення:

1)Фіксовані – встоановл-ся безпосередньо державою

2)Регульовані – склад-ся під впливом D i S але держ.встановлює певні обмеження

3)Вільні – склад-ся відповідно до кон’юнктури ринку без будь-якого впливу держави.

3.Залежно від особливостей комерційного контракту:

1)Рухома Ц – Ц, зафіксована в контракті, яка може бути переглянута згідно із застереженням у контракті «зміна ринкової Ц тов.на момент його поставки»

2)Тверда Ц – яка встанов-ся на момент підписання контракту і не підлягає зміні протягом всього терміну його дії.

3)Ковзна Ц – Ц, яка встан-ся на момент підписання контракту і підлягає перегляду з урахуванням витрат виробництва.

4)Ц з наступною фіксацією – Ц, яка уточнюється в процесі виконання контракту безпосередньо перед поставкою кожної партії тов., або щорічно перед поч.фін.року.

4.Залежно від порядку відшкодування споживачем транспортних витрат:

1)Єдина Ц – не передбачає встановлення єдиної ціни з включенням до неї однакової для всіх споживачів суми трансп.витрат не залежно від відстані

2)Зональні Ц – передбач.виділення кількох географ.зон і встановлення єдиної ціни для клієнтів, які перебув.у межах 1 зони

3)Ц базисного пункту – обирається кілька базисних міст і фактичні ціни продажу розрах-ся з додаванням до Ц трансп.витрат з доставки тов.замовнику до найближчого до нього базисного пункту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]