Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31-35.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
31.66 Кб
Скачать

34. Облік формування надзвичайних доходів і витрат.

Облік витрат, пов'язаних з надзвичайними подіями, підприєм­ства ведуть на рахунку 99 «Надзвичайні витрати» за субрахун­ками:

991 «Втрати від стихійного лиха»,

992 «Втрати від техногенних катастроф і аварій»,

993 «Інші надзвичайні витрати».

По дебету рахунка 99 «Надзвичайні витрати» і його суб­рахунків відображають суму визнаних надзвичайних витрат, по кредиту — їх списання на дебет рахунка 79 «Фінансові ре­зультати».

До надзвичайних доходів відносять суми відшкодованих над­звичайних втрат (страховими організаціями, з бюджету, бла­годійні внески інших юридичних осіб тощо).

Одержані доходи підприємства відображають на рахунку 75 «Надзвичайні доходи» за субрахунками:

751 «Відшкодування збитків від надзвичайних подій»,

752 «Інші надзвичайні доходи».

По кредиту рахунка 75 «Надзвичайні доходи» та його суб­рахунків відображають суму визнаних доходів, по дебету — їх списання на рахунок фінансових результатів.

Визначення фінансового результату від надзвичайних подій забезпечується за допомогою рахунка 794 «Результат надзви­чайних подій», на кредит якого списують суму визнаних надзви­чайних витрат (з кредиту рахунка 99 «Надзвичайні витрати»).

Фінансовий результат від надзвичайних подій визначають шляхом зіставлення оборотів на рахунку 794 «Результат над­звичайних подій» (тобто зіставленням сум надзвичайних до­ходів і надзвичайних витрат). Якщо результатом надзвичай­них подій є прибуток (перевищення надзвичайних доходів над витратами), то на дебет рахунка 794 «Результат надзвичайних подій» списують також суму нарахованого податку на прибу­ток з кредиту рахунка 982 «Податок на прибуток від надзви­чайних подій».

Визначена суму прибутку (збитку) від надзвичайних подій списується відповідними записами на рахунок 44 «Нерозподі­лені прибутки (непокриті збитки)».

35. Облік витрат за елементами.

Елемент витрат – сукупність економічно-однорідних витрат. Для обліку витрат за елементами у плані рахунків бухгалтерського обліку передбачені рахунки класу 8 «Витрати за елементами». За дебетом цих рахунків протягом звітного періо­ду здійснюється відображення витрат по мірі їх виникнення, а за кредитом списання у кінці звітного періоду на дебет рахунка 79 «Фінансові результати», або на дебет рахунків класу 9 «Витрати діяльності», якщо облік витрат на підприємстві ведеться за схемою розгорнутого обліку. Рахунки класу 8 залишків не мають.

Рахунок 80 «Матеріальні витрати» призначений для узагальнення інформації про матеріальні витрати за звітний період.

Дт80 – відображається сума матеріальних витрат, здійснених протягом звітного періоду. Кт80 - списання на рахунки класу 9; списання на рахунок 79 «Фінансовий результат», якщо рахунки класу 9 не ведуться; списання на рахунок 23 «Виробницт­во», якщо ці витрати включаються до собівартості виробництва продукції, робіт, послуг.

Рахунок 81 «Витрати на оплату праці» Дт81 – відображається сума витрат на оплату праці, здійснених протягом звітного періоду. Кт81 - списання на рахунки класу 9; списання на рахунок 79 «Фінансовий результат», якщо рахунки класу 9 не ведуться; списання на рахунок 23 «Виробницт­во», якщо ці витрати включаються до собівартості виробництва продукції, робіт, послуг.

Рахунок 82 «Відрахування на соціальні заходи» Дт82 - відображається сума Відрахувань на соціальні заходи за їх видами, здійснені протягом звітного періоду. Кт82 - списання на рахунки класу 9; списання на рахунок 79 «Фінансовий результат», якщо рахунки класу 9 не ведуться; списання на рахунок 23 «Виробницт­во», якщо ці витрати включаються до собівартості виробництва продукції, робіт, послуг.

Рахунок 83 «Амортизація» призначений для узагальнення інформації про суми нарахованих амортизаційних відрахувань, основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних матеріальних активів. Дт83 - відображається сума амортизації, нарахована протягом звітного періоду. Кт83 - списання на рахунки класу 9; списання на рахунок 79 «Фінансовий результат», якщо рахунки класу 9 не ведуться; списання на рахунок 23 «Виробницт­во», якщо ці витрати включаються до собівартості виробництва продукції, робіт, послуг.

Рахунок 84 «Інші операційні витрати» призначений для обліку операційних витрат, які не відображаються на інших рахунках класу 8, до них належать вартість робіт та послуг сторонніх організацій, сума податків та зборів, втрати від курсових різниць знецінення або псування матеріальних цінностей та суми фінансових санкцій. Дт84 - відображається сума Накопичених понесених витрат протягом звітного періоду. Кт84 - списання на рахунки класу 9; списання на рахунок 79 «Фінансовий результат», якщо рахунки класу 9 не ведуться; списання на рахунок 23 «Виробницт­во», якщо ці витрати включаються до собівартості виробництва продукції, робіт, послуг.

В свою чергу рахунок 85 застосовують для узагальнення інформації про витрати, пов’язані з інвестиційною та фінансовою діяльністю підприємства, а також витрати пов’язані із запобіганням надзвичайних подій. Дт85 - накопичення витрат, які виникають в процесі інвестиційної та фінансової діяль­ності підприємства, від надзвичайних подій та пов’язаних із нарахуванням податків на прибуток. Кт85 - списання на рахунки класу 9; списання на рахунок 79 «Фінансовий результат», якщо рахунки класу 9 не ведуться.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]