Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vkazivku.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

3.3 Розробка плану закупівель матеріальних ресурсів

Після визначення потреби в матеріальних ресурсах та вибору постачальників розробляється план закупівель. Цей план потрібний для раціональної закупівлі матеріальних ресурсів. Скласти план закупівель — означає визначити обсяг закупівель на визначений період, а також вид закупівель. Цей план побудований на теорії логістики, відображає процес руху сировини, матеріалів, комплектуючих, запасних частин та іншої продукції з ринку закупівель до складських приміщень підприємства. Логістика являє собою сферу управління матеріальними потоками та пов'язаною із ними інформацією у виробництві та сфері обігу. Мета застосування логістики полягає в тому, що потрібний вантаж у потрібній кількості повинен бути в потрібному місці та у визначений час.

План закупівель повинен вирішувати наступні задачі:

  • визначення потреби в сировині, в тому числі за номенклатурою;

  • вибір постачальників;

  • визначення методу закупівлі;

  • узгодження цін на матеріально-технічні ресурси;

  • визначення термінів постачання;

  • визначення бюджету закупівель.

Обґрунтування плану закупівель з однієї сторони пов'язано із виявленням витрат, необхідних для безперебійного забезпечення потреб підприємства в матеріалах, а з іншої — мінімізацією запасів. Тому при плануванні закупівель дотримуються наступних принципів:

    • оптимізації (транспортних потоків, витрат на зберігання та транспортування);

    • економічності (облік мінімальних витрат обігу, економія часу);

    • планомірності (діяльність на основі укладених договорів та погоджених графіків);

    • ритмічності (організація постачань, які забезпечують ритмічність виробничо-комерційної діяльності відповідно до попиту);

    • оперативності (можливість зміни плану закупівель залежно від змін попиту);

    • технологічність (використання сучасної індустріальної системи);

    • наявність резерву (на випадок форс-мажорних обставин). Обсяг закупівель можна визначити за формулою:

(6)

Де, ОЗ— обсяг закупівель певного виду сировини або матеріалів за встановлений період часу;

ПМ — потреба підприємства в матеріалі (або сировині) на визначений період;

Зп — залишок (запас) матеріалу на складі відділу постачання на початок періоду;

Зк — запас матеріалу на складі на кінець періоду;

Мзн — партія матеріалу, що замовлена постачальникові, але не надійшла на склад відділу постачання підприємства.

4 Організація закупівельної діяльності

Матеріально-технічне постачання – це процес забезпечення підприємства всіма необхідними видами матеріально-технічних ресурсів у встановлений термін та відповідних обсягах для нормальної роботи. Від організації своєчасного надходження матеріальних ресурсів у потрібній кількості, якості та асортименті, значною мірою залежить рівномірний та ритмічний випуск готової продукції, її конкурентоспроможність, а також ефективність роботи підприємства в цілому.

4.1 Налагодження комерційних зв’язків

Важливою умовою динамічного розвитку економіки і збалансованості попиту і пропозиції на ринку товарів і послуг є налагодження раціональних господарських зв'язків між суб'єктами ринку.

Під господарськими зв'язками суб'єктів ринку розуміють систему економічних відносин розподілу, обміну і споживання, що виникають ніж учасниками просування товарів від виробництва до споживання.

Запровадження раціональних господарських зв'язків між суб'єктами ринку — невід'ємна умова комерційної діяльності, що передбачає економічні, організаційно-правові, фінансові відносини між постачальниками і покупцями товарів.

Різноманітність товарного асортименту і зумовлені цією обставиною особливості виробництва, транспортування, реалізації та споживання товарів визначають систему і структуру комерційних зв'язків.

Система комерційних зв'язків — це упорядкована сукупність комерційних зв'язків суб'єктів ринку, притаманна певному рівневі розвитку виробничих і ринкових відносин, що склалися в суспільстві на певному етапі його розвитку. Вона має надзвичайно важливе значення для підвищення ефективності народного господарства

Комерційні зв'язки по постачанню продукції включають економічні, організаційно-правові, фінансові відносини між виробниками і споживачами.

Раціональні комерційні зв'язки є умовою динамічного розвитку економіки і збалансованості попиту та пропозиції. Комерційні зв'язки між партнерами вважаються встановленими при укладанні договору (контракту).

В договорі передбачаються такі умови:

- дата укладання договору;

- повне найменування сторін;

- кількість і асортимент товарів;

- термін виконання поставки;

- комплектність, упаковка, маркування;

- майнова відповідальність сторін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]