Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lect_1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
56.43 Кб
Скачать

3. Мета і завдання дисципліни.

Виходячи з аналізу державного освітнього стандарту вашої спеціальності, вимог до знань, професійних навиків і певного рівня компетентності випускника, розглянемо цілі і основні напрями підготовки вчителя в області вивчення можливостей інформаційних і комунікаційних технологій.

Мета курсу − сформувати у майбутніх вчителів систему знань, умінь і компетенцій в області використання засобів інформаційних і комунікаційних технологій в освіті.

Обґрунтованість включення курсу ІТН в програми підготовки вчителів визначена стратегією розвитку сучасного суспільства на основі досягнень науки і високоефективних технологій, що об’єктивно вимагає внесення значних коректив до педагогічної теорії і практики, активізацій пошуку нових моделей освіти і технологій навчання, направлених на підвищення рівня кваліфікації і професіоналізму майбутніх педагогів.

Завдання курсу:

  1. розглянути проблеми і вимоги до підготовки вчителя;

  2. проаналізувати проблеми традиційної моделі освіти і розглянути концептуальний підхід до створення нової моделі парадигми освіти;

  3. розглянути особливості освітніх технологій в умовах інформатизації освіти і суспільства;

  4. розглянути функціональні і дидактичні можливості розподілених інформаційних ресурсів і принципи створення єдиного інформаційного середовища навчання;

  5. проаналізувати основні можливості комп’ютерних засобів навчання і комунікаційних засобів взаємодії суб’єктів освітнього процесу;

  6. розглянути підходи і принципи розробки комп’ютерних засобів навчання;

  7. розглянути методику застосування розподілених освітніх ресурсів, комп’ютерних засобів навчання і комунікаційних засобів взаємодії.

Слід зазначити особливу значущість даного курсу з урахуванням додаткових функціональних обов’язків сучасного вчителя, який повинен здійснювати і практичну роботу по координації впровадження ІКТ у всі сфери освітнього процесу навчального закладу.

4. Необхідність вивчення ітн.

Сучасний етап розвитку світової спільноти пред’являє нові підвищені вимоги до рівня підготовки фахівців будь-якого профілю, використання інформаційних і комп’ютерних технологій в своїй професійній діяльності. Нам необхідно розглянути проблему необхідності розвитку і використання нових технологій навчання і способів їх реалізації. Розглянемо наступні питання: для чого необхідні нові технології навчання? Який внесок в розвиток нових технологій навчання може дати комп’ютерна техніка? Зростаючі вимоги з боку суспільства до підготовки критично мислячої особи, здібної до безперервного оновлення своїх знань, швидкого перенавчання і зміни області застосування своїх здібностей, вимагають створення нових умов і методик навчання, які і є основою нових освітніх технологій. Слід зазначити також роль самопідготовки, що постійно зростає при формуванні висококваліфікованого фахівця. Отже, росте необхідність створення нових форм представлення навчального матеріалу, методик роботи з новими засобами навчання і способів управління самостійною пізнавальною діяльністю учнів. Як зрозуміло, потреба в нових технологіях навчання актуальна.

Розглянемо, що ж може дати системі підготовки і підвищення кваліфікації майбутніх учителів, сучасна комп’ютерна техніка і засоби комунікаційної взаємодії суб’єктів освітнього процесу?

Що може дати комп’ютер навчальному процесу? Як повинен змінитися процес навчання? Комп’ютер необхідно розглядати не як просте доповнення до існуючих методів навчання, а як «могутній засіб, який повинен привести до зміни всіх компонентів навчального процесу, починаючи від змісту і кінчаючи його організаційними формами. Впровадження комп’ютера в процес навчання вимагає перегляду і вдосконалення традиційних методик навчання, розробки нових технологій навчання, створення науково обґрунтованої сучасної моделі навчального процесу.

Перші спроби побудови навчального процесу із застосуванням ЕОМ внесли багато нового і дозволили отримати такі знання, які складно уявити/повідомити звичайним традиційним способом навчання, це відноситься, в першу чергу, до машинної графіки і її можливостей. Ще одна дуже цікава сторона застосування інформаційних і комунікаційних технологій (ІКТ) при організації навчального процесу полягає в тому, що комп’ютеризація сформулювала нові високі вимоги до внутрішніх механізмів відповідальності за активізацію пізнавальної діяльності учнів. Чим пояснити величезний інтерес і привабливу силу комп’ютера? Дія комп’ютера не тільки в тому, що він корисний в професійній діяльності, але і в тому, що вперше в історії з’явився засіб конструювання і розвитку інтелекту.

Використання комп’ютерів в навчальному процесі розвиває не тільки пізнавальну діяльність, але і формує своє мотиваційне, емоційне, комунікативне середовище. Розглядаючи значення комп’ютера в особистісному аспекті, слід зазначити неоднозначність впливу останнього на розвиток особистості. Психологи відзначають суперечливі наслідки впливу некерованого використання комп’ютера, особливо в шкільному віці, на розвиток мислення і поведінку особи. Як відзначає доктор психологічних наук О.К. Тихомиров :

1) комп’ютеризація, сприяючи посиленню логічного мислення, супроводжується придушенням інтелектуального начала в мисленні;

2) комп’ютеризація може дати нові знання, а з іншого боку − дати могутній стимул розвитку зовні престижної мотивації;

3) комп’ютеризація − засіб повнішого освоєння миру і засіб відходу від нього.

Зрозуміло, є підстави говорити про необхідність конкретного психофізичного аналізу можливих негативних явищ, що супроводжують інтенсивне впровадження комп’ютерів практично у всі сфери життєдіяльності людини.

Але чи може комп’ютер сприяти розвитку творчого мислення? «Безумовно, так!» − констатує професор О.К. Тихомиров. Але розвиток особи − процес дуже складний, дія зовнішніх чинників часто буває таким, що визначає, тому застосування такого могутнього «...зовнішнього органу пам’яті і мислення» повинне бути під постійним контролем при організації навчання. В даний час все гостріше постає проблема комп’ютерної залежності, вплив комп’ютерних технологій на етично-емоційний і фізичний розвиток користувачів комп’ютерної техніки і комунікаційних засобів, до яких в першу чергу відноситься глобальна мережа Інтернет і мобільна телефонія, як різновид інформаційних технологій.

Ще в 1986 році відомий психолог і педагог Н.Ф. Тализіна підкреслювала, що застосування автоматизованих (прим. авт. в даний час говорять − комп’ютерних) систем в навчанні виправдане лише тоді, коли це приводить до підвищення ефективності навчання, хоч би по одному з наступних критеріїв:

    1. підвищення мотиваційно-емоційної сторони навчання;

    2. підвищення якості навчання;

    3. скорочення витрат часу учня і вчителя для вивчення даного предмету (питання);

    4. зменшення фінансових витрат на навчання.

Як відомо, питання, що розглядаються майже два десятки років назад, співзвучні і в наш час, але зараз з’явилася інша технологічна основа побудови системи створення індивідуального інформаційно-освітнього середовища, організованого з використанням розширених дидактичних можливостей сучасних комп’ютерів і, головне, засобів телекомунікаційного зв’язку, використання розподілених інформаційних ресурсів мережі Internet.

Безперечно, що використання комп’ютера в навчальному процесі відкриває нові перспективи в справі вдосконалення системи освіти, отримання таких нових знань про світ, які складно, а часом і неможливо отримати без комп’ютера.

Перші результати, отримані при застосуванні ЕОМ в навчальному процесі, породили суперечливе відношення до самої ідеї застосування комп’ютера як засобу навчання. Безумовно, ефективність застосування різних комп’ютерних засобів навчання в навчальному процесі залежить від можливостей техніки, проте визначають підходи, педагогічні принципи і вимоги, які покладені в основу розробки і застосування комп’ютерних засобів навчання.

Виходячи з аналізу публікацій, наших міркувань і практичного досвіду роботи пояснюється необхідність пошуку нових технологій навчання, що використовують розширені дидактичні можливості сучасної комп’ютерної техніки і сучасних засобів комунікації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]