Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГРУНТЫ.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Підготовка до випробування

1. Середню пробу ґрунту вагою близько 200 г у повітряно-сухому стані відбирають методом квартування (підготовка до випробувань, завдання 1, лабораторна робота 4) і просіяти через колонку сит з отворами 10; 5; 2; 1; 0,5 мм.

2. Зважити фракції ґрунту, які затрималися на ситах і пройшли у піддон.

Примітка. Якщо в ґрунті немає крупних часток, просіювання крізь сито з отворами 2 мм і більше не виконують.

3. Для зразків ґрунту, що містять органічні речовини операції наведені у пункті 1 не виконують.

4. Відбирають методом квартування середню пробу з ґрунту, що пройшов крізь сито з розміром отворів 1 мм, у фарфорову чашку (попередньо зважену) і зважують її. Вага середньої проби для аналізу повинна складати: 40 г – для супісків, 30 г – для суглинків та 20 г – для глин. Зважування виконують на аналітичних або електронних терезах.

З ґрунтів, що містять органічні речовини, слід відбирати пробу ґрунту з урахуванням природної вологості, відповідно збільшивши величину проби.

Одночасно із взяттям середньої проби для визначення гранулометричного складу відбирають проби ґрунту вагою не менше 15 г кожна для визначення гігроскопічної або природної вологості за [12] і щільності за [12].

5. Провести випробування суспензії на коагуляцію колоїдів. Для цього відбирають пробу вагою близько 2 г, розтирають її з 4-6 см3 дистильованої води у фарфоровій чашці паличкою з гумовим наконечником. Доливають ще 14-16 см3 дистильованої води і кип’ятять її протягом 5-10 хв. Виливають суспензію у пробірку або мірний циліндр об’ємом 100-150 см3 і доливають дистильовану воду до загального об’єму близько 100 см3 – для глин, 70 см3 – для суглинків і 50 см3 – для супісків. Перемішують суспензію і залишити на добу. Якщо суспензія коагулює, то над ґрунтом з’явиться пухкий, пластівчастий осад в шарі прозорої води над ним.

6. Якщо суспензія не коагулює, то для промивання осаду і розбавлення суспензії використовують дистильовану воду з додаванням на 1 л – 0,5 см3 25 % розчину аміаку.

7. Середню пробу ґрунту, суспензія якого не коагулює, переносять у колбу об’ємом 750-1000 см3, змиваючи залишки проби у чашці струменем води. Доливають у колбу воду, щоб загальна кількість її була десятикратною у відношенні до маси середньої проби ґрунту і витримати добу.

8. Через добу у колбу додають 1 см3 25 % розчину аміаку, закривають пробкою із зворотнім холодильником і кип’ятять протягом 1 години. Кип'ятіння не повинне бути бурхливим. Після кип'ятіння суспензію охолоджують до кімнатної температури.

9. Суспензію зливають у скляний циліндр ємністю 1 л крізь сито з розміром отворів 0,1 мм, вміщене у скляну лійку діаметром приблизно 14 см. Частки ґрунту, що залишилися на внутрішній поверхні колби слід ретельно змити водою. Суспензія готова до випробувань.

10. До середньої проби ґрунту, суспензія якого при випробуванні на коагуляцію коагулює, додають воду, збовтують і зливають суспензію у скляний циліндр крізь сито з розміром отворів 0,1 мм. Розмочування протягом доби і подальше кип'ятіння не виконується.

11. Частинки і агрегати ґрунту, що затрималися на ситі, необхідно змити струменем води у фарфорову чашку, де їх ретельно розтерти паличкою з гумовим наконечником. Злити утворилася в чашці суспензія в циліндр крізь сито з розміром отворів 0,1 мм. Розтирання осаду в чашці і зливання суспензії крізь сито в циліндр слід продовжувати до повного освітлення води над частинками, які залишилися на дні чашки.

12. Частинки ґрунту, що затрималися на ситі, додають до частинок, що залишилися на дні фарфорової чашки, переносять їх у заздалегідь зважений фарфоровий тигель або скляний стакан, випарюють на піщаній бані, висушують в сушильній шафі до постійної ваги.

13. Висушені до постійної ваги частки ґрунту просіюють через сита з розміром отворів 0,5; 0,25 і 0,1 мм.

При аналізі ґрунтів, що містять органічні речовини, частки слід просіяти крізь набір сит з розміром отворів 10, 5; 2; 1; 0,5; 0,25; 0,1 мм.

Частинки ґрунту, що пройшли крізь сито з розміром отворів 0,1 мм, переносять в циліндр з суспензією.

Фракції ґрунту, що затрималися на ситах, слід зважити. Суспензію у мірному циліндрі необхідно довести до об'єму 1 л.

14. Під час аналізу ґрунту, суспензія якого при випробуванні на коагуляцію коагулює, перед доливанням води в циліндр додають в нього 25 см3 4 % або 6,7 % пірофосфорнокислого натрію: 4 % – з розрахунку на безводний пірофосфорнокислий натрій (Na4P2O7); 6,7 % – з розрахунку на водний пірофосфорнокислий натрій (Na4P2O7*10H2O).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]