Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГРУНТЫ.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Підготовка до випробування

    1. З ґрунтового зразка відбирають методом квартування (підготовка до випробувань, завдання 1, лабораторна робота 4) середню пробу ґрунту вагою близько 200 г у повітряно-сухому стані і просівають через набір сит з отворами 10 мм, 5 мм, 2 мм, 1 мм. Зважують фракції ґрунту, що затрималися на ситах та пройшли у піддон.

Примітка. Якщо у зразку немає крупних часток, просівання крізь сита з отворами 2 мм і більше не виконують.

    1. Для зразків ґрунту, що містять органічні речовини, розсівання не виконують. Випробування виконують на зразках ґрунту природної вологості.

    2. Відбирають методом квартування середню пробу з ґрунту, що пройшов крізь сито з розміром отворів 1 мм, у фарфорову чашку (попередньо зважену) і зважують її. Вага середньої проби для аналізу повинна складати: 20 г – для супісків, 15 г – для суглинків та 10 г – для глин. Зважування виконують на аналітичних або електронних вагах.

    3. Середню пробу ґрунту розміщують у колбі ємністю 250 см3, змивають залишок проби в чашці або скляному стакані струменем води і доливають у колбу води не більше 200 см3.

    4. В колбу додають 25 см3 4 % або 6,7 % пірофосфорнокислого натрію [36]: 4 % – з розрахування на безводний пірофосфорнокислий натрій (Na4P2O7); 6,7 % – з розрахування на водний пірофосфорнокислий натрій (Na4P2O7·10H2O).

Колбу закривають пробкою з зворотнім холодильником або воронкою діаметром 4-5 см та кип'ятять суспензію на протязі 1 години (кип'ятіння не повинне бути бурхливим). Після кип'ятіння суспензію охолоджують до кімнатної температури.

    1. Суспензію зливають у скляний циліндр ємністю 1 літр крізь сито з отворами 0,1 мм, яке розміщується у воронці діаметром приблизно 14 см. Ґрунт, що залишається на внутрішній поверхні колби ретельно змивають водою.

    2. Частинки і агрегати ґрунту, що затрималися на ситі, змивають струменем води у фарфорову чашку, де їх ретельно розтирають паличкою з гумовим наконечником. Зливають суміш, яка утворилася в чашці, у циліндр крізь сито з отворами 0,1 мм. Розтирання осаду в чашці і зливання суміші повторюють до повного освітлення води над частками, що залишилися на дні чашки.

    3. Частинки ґрунту, що затрималися на ситі, додають до часток, що залишилися на дні фарфорової чашки, та переносять ґрунт у заздалегідь зважений фарфоровий тигель або скляний стакан, випарюють на піщаній бані, висушують у сушильній шафі до постійної ваги.

    4. Висушені до постійної ваги частинки ґрунту просівають крізь сита з отворами 0,5; 0,25 та 0,1 мм. При аналізі ґрунтів що містять органічні речовини слід просіяти крізь набір сит з отворами 10; 5; 2; 1; 0,5; 0,25; 0,1 мм (завдання 1, лабораторна робота 4). Частинки ґрунту, що пройшли крізь сито з отворами 0,1 мм, переносять в циліндр з суспензією. Фракції ґрунту, що затрималися на ситах, зважують і визначають їх вміст (завдання 1, лабораторна робота 4). Суспензію в циліндрі доводять до об'єму 1000 см3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]