Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы Охрана труда1-20.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
354.3 Кб
Скачать

7) Вивчення питань охорони праці в закладах освіти

Вивчення питань охорони праці передбачається у закладах освіти усіх рівнів, у тому числі дошкільними, середніми та позашкільними. Навчальні плани (інші документи, що регламентують перелік навчальних дисциплін, їх обсяги в годинах, види занять та форми контролю знань) повинні передбачати вивчення питань охорони праці.

Зміст і обсяги навчання з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності в закладах освіти регламентуються типовими навчальними планами і типовими навчальними програмами або навчальними програмами нормативних дисциплін з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності, які затверджуються Міністерством освіти за узгодженням з Держнаглядохоронпраці.

Учні професійно-технічних закладів освіти на базі раніше набутих знань у процесі дошкільної і загальної середньої освіти вивчають дисципліну "Охорона праці". При підготовці працівників за професіями специфічні питання охорони праці для конкретних професій повинні вивчатися в курсах спеціальних та загальнотехнічних дисциплін. При підготовці в ПТЗО працівників за професіями, що застосовуються на роботах з шкідливими, небезпечними і важкими умовами праці, навчання проводиться з урахуванням вимог ДНАОП 0.00-4.24-94 "Положення про навчання неповнолітніх професіям, пов'язаним з важкими роботами і роботами з шкідливими або небезпечними умовами праці".

У вищих закладах освіти, незалежно від рівня акредитації, студенти вивчають комплекс нормативних навчальних дисциплін "Безпека життєдіяльності", "Основи охорони праці" та "Охорона праці в галузі", а також окремі питання (розділи) з охорони праці та безпеки життєдіяльності в загальнотехнічних і спеціальних дисциплінах.

До початку колективної трудової діяльності (студентські загони, табори праці та відпочинку, виробничі учнівські бригади тощо) учні і студенти в своїх закладах освіти вивчають основи законодавства про працю та відповідні нормативні акти про охорону праці, а за місцем колективної трудової діяльності вони проходять навчання з питань охорони праці згідно з чинним на підприємстві положенням про навчання.

8) Служба охорони праці На підприємстві з кількістю працюючих 50 і більше осіб роботодавець створює службу охорони праці відповідно до типового положення, що затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань нагляду за охороною праці.

На підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку.

На підприємстві з кількістю працюючих менше 20 осіб для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну підготовку.

Служба охорони праці підпорядковується безпосередньо роботодавцю.

Керівники та спеціалісти служби охорони праці за своєю посадою і заробітною платою прирівнюються до керівників і спеціалістів основних виробничо-технічних служб.

Спеціалісти служби охорони праці у разі виявлення порушень охорони праці мають право:

видавати керівникам структурних підрозділів підприємства обов'язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків, одержувати від них необхідні відомості, документацію і пояснення з питань охорони праці;

вимагати відсторонення від роботи осіб, які не пройшли передбачених законодавством медичного огляду, навчання, інструктажу, перевірки знань і не мають допуску до відповідних робіт або не виконують вимог нормативно-правових актів з охорони праці;

зупиняти роботу виробництва, дільниці, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва у разі порушень, які створюють загрозу життю або здоров'ю працюючих;

надсилати роботодавцю подання про притягнення до відповідальності працівників, які порушують вимоги щодо охорони праці.

Припис спеціаліста з охорони праці може скасувати лише роботодавець.

Ліквідація служби охорони праці допускається тільки у разі ліквідації підприємства чи припинення використання найманої праці фізичною особою.

Організація роботи з охорони праці в навчальному закладі - це підготовка, прийняття та реалізація рішень щодо втілення організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на створення безпечних умов праці, навчання, збереження здоров’я та працездатності працівників, учнів (вихованців) у трудовій та освітній діяльності

9)Державний Контроль за виконанням законодавства про працю, правила і норми техніки безпеки, виробничої санітарії і протипожежної безпеки ведеться в трьох напрямках: державному, внутрівідомчому і громадському.

Державний нагляд і контроль здійснюють спеціалізовані органи нагляду, які не залежать в своїй діяльності від адміністрації підконтрольних організацій і їх вищестоячих органів; технічні і правові інспекції, що підпорядковані профспілковим органах.

Державний нагляд за станом охорони праці здійснюють Державний комітет України з охорони праці, Державний комітет України з ядерної та радіаційної безпеки, органи Державного пожежного нагляду, органи санітарно-епідеміологічної служби.

На комітет Державного нагляду покладено функції нагляду за безпечним проведенням робіт у промисловості, функції горного нагляду, газового нагляду і котлонагляду, його представники контролюють виготовлення і безпечну експлуатацію обладнання в вугільній, горнорудній, горно-хімічній, металургійній, нафто - і газодобувній промисловості, промисловості мінеральних добрив; при будівництві і експлуатації систем газозабезпечення, а також при проведенні робіт на об’єктах, які пов’язані з транспортуванням, зберіганням і використанням газу і на всіх вибухово - пожежонебезпечних хімічних і нафтохімічних виробництвах. Вони наглядають за зберіганням, використанням, обліком і безпечною експлуатацією підйомних машин, котельного обладнання і посудин, що працюють під тиском, трубопроводами для пари і гарячої води; забезпеченням раціонального, комплексного використання і охорони надр при розробці корисних копалин.

Інспектори державного нагляду в будь-який час мають право перевіряти підконтрольні об’єкти, зупиняти роботи, якщо вони ведуться з порушенням правил техніки безпеки, давати адміністрації пропозиції - про усунення від роботи осіб, які порушують правила безпеки, передавати справи в органи прокуратури для притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб, які допустили грубі порушення законодавства про працю і правила техніки безпеки, а також накладати штрафи.

Інспектори державного нагляду узгоджують правила, інструкції і норми з техніки безпеки, беруть участь в розслідуванні нещасних випадків і аварій на підконтрольних об’єктах, проводять на підприємствах експертизи, підготовку кадрів для своїх об’єктів і атестацію їх знань.

Державний комітет веде нагляд за безпечним обслуговуванням електричних і теплових установок, дає дозвіл на введення їх в експлуатацію, стежить за раціональним використанням електроенергії у всіх галузях народного господарства, за виконанням споживачами електроенергії діючих правил будови і експлуатації всіх видів електрообладнання.

Державний санітарний нагляд здійснюється санітарно-епідеміологічними станціями, які контролюють санітарний стан промислових об’єктів, громадських і житлових будівель, розробляють санітарно-гігієнічні нормативи, які є обов’язковими при проектуванні, будівництві і експлуатації підприємств.

Санітарні інспекції проводять облік і розслідування причин професійних захворювань, беруть участь в роботі щодо зниженню загальних професійних захворювань.

Державний пожежний нагляд в системі Міністерства внутрішніх справ веде велику профілактичну роботу; здійснює нагляд за дотриманням протипожежного режиму в процесі проектування будівництва і експлуатації підприємств, установ і організацій; здійснює прийом побудованих і реконструйованих об’єктів, обстежує в процесі експлуатації всі об’єкти з метою перевірки виконання протипожежних вимог, розробляє протипожежні правила і норми і контролює їх виконання, дає консультації з питань встановлення пожежної безпеки підприємств; вирішує питання про організацію пожежної охорони різноманітних об’єктів народного господарства, стежить за їх устаткуванням; бере участь в розслідуванні пожеж і бере їх на облік, вживає заходи щодо усунення причин пожежі.

Технічні інспекції профспілок мають такі самі права, як і державні інспекції. В системі профспілок основна робота з охорони праці здійснюється технічним інспектором профспілок. Адміністрація зобов’язана забезпечити технічному інспектору необхідні умови для праці, засоби зв’язку і транспорт для розслідування нещасних випадків.

Громадський нагляд і контроль за виконанням законодавства про працю і правила з охорони праці здійснюють профспілкові органи на місцях і трудові колективи.

При профкомах профспілок створюється комісія з охорони праці, до складу якої входять робітники і адміністративно-технічні працівники. Очолює комісію один з членів профспілкового комітету. Голова комісії одночасно є старшим інспектором з охорони праці.

Робота громадського інспектора з охорони праці полягав в тому, що він перевіряє стан техніки безпеки і виробничої санітарії на робочих місцях, доводить до відома адміністрації про недоліки охорони праці і через неї вживає заходи щодо їх усунення, бере участь у розробці заходів щодо підвищення культури виробництва і розслідуванні нещасних випадків та ін.

Вищий нагляд за додержанням і правильним застосуванням закону про охорону праці здійснюється генеральним прокурором України і підпорядкованими йому прокурорами. Державний і громадський контроль і нагляд в галузі охорони праці не знімає відповідальності з керівників і власників підприємства за охорону праці.

Законом про охорону праці України встановлено відповідальність посадових осіб за порушення правил охорони праці. Відповідальність може бути дисциплінарна, адміністративна, кримінальна і матеріальна.