Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на экзамен АП ОДТ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
366.08 Кб
Скачать

37.Порядок надання доступу до дт іноземцям та особам без громадянства.

Іноземцям та особам без громадянства доступ до державної таємниці надається у виняткових випадках на підставі міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, або письмового розпорядження Президента України з урахуванням необхідності забезпечення національної безпеки України на підставі пропозицій Ради національної безпеки і оборони України.

38. Порядок надання, переоформлення та скасування допуску громадянам України до дт.

Порядок надання, переоформлення та скасування громадянам допуску до державної таємниці

Допуск до державної таємниці - це оформлення відповідно до Закону України "Про державну таємницю" та цього Положення права громадян на доступ до секретної інформації.

Допуск до державної таємниці надається дієздатним громадянам України віком від 18 років, які потребують його за умовами своєї службової, виробничої, наукової чи науково-дослідної діяльності або навчання, за формою, яка необхідна для виконання ними службових чи виробничих обов'язків, що потребують доступу до державної таємниці.

В окремих випадках, які визначаються міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, за погодженням із СБУ громадянам України віком від 16 років може надаватися допуск до державної таємниці із ступенями секретності "цілком таємно" та "таємно" (відповідно за формами 2 і 3), віком від 17 років – також до державної таємниці із ступенем секретності "особливої важливості" (за формою 1).

3. Залежно від ступеня секретності інформації встановлюються такі форми допуску громадян до державної таємниці:

форма 1 - для роботи з інформацією, що має ступені секретності "особливої важливості", "цілком таємно" та "таємно";

форма 2 - для роботи з інформацією, що має ступені секретності "цілком таємно" та "таємно";

форма 3 - для роботи з інформацією, що має ступінь секретності "таємно",

а також такі терміни дії допусків:

для форми 1 - 5 років;

для форми 2 - 10 років;

для форми 3 - 15 років.

6. Громадянин, якому надано допуск до державної таємниці,зобов'язаний:

не допускати розголошення будь-яким способом державноїтаємниці, яка йому довірена або стала відомою у зв'язку звиконанням службових обов'язків;

не брати участі у діяльності політичних партій та громадських організацій, діяльність яких заборонена в порядку, встановленому законом;

не сприяти іноземним державам, іноземним організаціям чи їх представникам, а також окремим іноземцям чи особам без громадянства у провадженні діяльності, що завдає шкоди інтересам національної безпеки України;

виконувати вимоги режиму секретності;

повідомляти посадових осіб, які надали йому допуск до державної таємниці, та відповідні режимно-секретні органи про виникнення обставин, що перешкоджають збереженню довіреної йому державної таємниці, а також про свій виїзд з України;

дотримуватися інших вимог законодавства про державну таємницю.

15. Для надання допуску до державної таємниці громадянин заповнює анкету за відповідною формою, подає дві фотокартки розміром 4,5 x 6 сантиметрів, письмове зобов'язання щодо збереження державної таємниці, яка буде йому довірена, письмову згоду на передбачені законом обмеження прав у зв'язку з його допуском до державної таємниці та підтвердження того, що він ознайомлений з мірою відповідальності за порушення законодавства про державну таємницю.

Анкета заповнюється громадянином власноручно, засвідчується підписом керівників РСО та підрозділу кадрів органу державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, де працює громадянин, і скріплюється печаткою РСО.

16. Працівники РСО разом з працівниками підрозділу кадрів відповідного органу державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації звіряють зазначені в анкеті біографічні дані громадянина з відповідними

документами, проводять з ним співбесіду з метою попереднього з'ясування відсутності чи наявності обставин, визначених у Законі України "Про державну таємницю", за яких може бути відмовлено у наданні допуску до державної таємниці.

Наявність чи відсутність у громадянина психічних захворювань, що можуть завдати шкоди охороні державної таємниці, перелік яких затверджується МОЗ і СБУ, з'ясовується органом державної влади, органом місцевого самоврядування, підприємством, установою, організацією, що оформляє громадянину допуск до державної таємниці.

Порядок надання відповідної інформації стосовно наявності таких захворювань у громадянина, щодо якого розглядається питання про надання допуску до державної таємниці, визначається МОЗ.

У разі отримання органом державної влади, органом місцевогосамоврядування, підприємством, установою, організацією достовірних відомостей про наявність у громадянина психічних захворювань відповідно до переліку, затвердженого МОЗ і СБУ, документи щодо надання йому допуску до державної таємниці до органу СБУ не подаються.

19. Перевірка громадянина у зв'язку з його допуском до державної таємниці проводиться органом СБУ в місячний термін з дня отримання документів, передбачених пунктом 17 цього Положення, в порядку, встановленому Законами України "Про державну таємницю" ( 3855-12 ) та "Про оперативно-розшукову діяльність" ( 2135-12 ).

20. За результатами перевірки громадянина орган СБУ, який проводив перевірку, виносить мотивований висновок (далі - висновок) щодо надання йому допуску до державної таємниці чи відмови у наданні такого допуску.

Висновок органу СБУ, який провів перевірку громадянина, щодо якого розглядається питання про надання допуску до державної таємниці, повинен грунтуватися на достовірних, об'єктивних і перевірених відомостях.

35. Переоформлення громадянинові допуску до державної таємниці здійснюється в порядку, передбаченому для його надання (при цьому нова облікова картка може не заводитися).

37. Форма раніше наданого громадянинові допуску до державної таємниці може бути змінена, якщо його службова, виробнича, наукова чи науково-дослідна діяльність або навчання викликає необхідність роботи з інформацією іншого ступеня секретності.

У разі зміни форми допуску до державної таємниці відповідно до пункту 3 цього Положення змінюється термін дії такого допуску.

41. Допуск громадянина до державної таємниці підлягає скасуванню протягом 5 днів у разі письмового подання органу СБУ про наявність обставин, передбачених підпунктами 2 і 4 пункту 4 та пунктом 5 цього Положення. Такі письмові подання не повинні містити секретної інформації.

Допуск до державної таємниці може бути скасований, якщо органом державної влади, органом місцевого самоврядування, підприємством, установою, організацією отримано достовірні документальні відомості про наявність обставин для скасування наданого громадянинові допуску. Про факти та підстави для скасування допуску до державної таємниці у таких випадках письмово інформується орган СБУ, який проводив перевірку цього громадянина.

Допуск громадянина до державної таємниці скасовується у разі втрати ним громадянства України або визнання його в установленному порядку недієздатним. Допуск до державної таємниці скасовується також на письмове клопотання громадянина протягом 3 днів з моменту його звернення з цього питання.

42. Після припинення громадянином діяльності, пов'язаної з державною таємницею, допуск за формами 1 та 2 скасовується через 1 рік, допуск за формою 3 за рішенням керівника органу державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації - через 2 роки.

43. Рішення про скасування допуску громадянина до державної таємниці приймається посадовими особами, уповноваженими приймати рішення про надання такого допуску, у формі наказу чи письмового розпорядження.