Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekonomika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
842.24 Кб
Скачать

95. Суспільне відтворення, його типи і показники

Економічне відтворення відбувається як всередині окремих підприємств, домогосподарств, галузей і регіонів, так і в масштабі всього суспільства. Основою суспільного відтворення є відтворення на окремих підприємствах і домогосподарствах.Суспільне економічне відтворення основане на органічній єдності всіх частин, що його утворюють:1виробництва, розподілу, обміну, споживання; 2домогосподарств, підприємств, галузей, економічних регіонів і всього виробництва; 3продуктивних сил, складових їх частин і економічних відносин; 4суспільного виробництва і суспільного споживання. Економічне відтворення суспільства включає в себе відтворення: 1.суспільного продукту та його конкретних форм; 2.людського ресурсу як особистісного фактора виробництва та його зайнятості; 3.основного і оборотного капіталу суспільства, тобто засобів виробництва, як необхідних умов суспільного процесу відтворення;4.національного багатства; 5.споживання; 6.економічних відносин.

Суспільне відворення подідюєтьяся на: Просте(Відновлення суспільного виробництва в незмінних обсягах та якості) Звужене(Зменшення обсягів суспільного виробництва з кожним наступним періодом)Роширене(Зростання обсягів суспільного виробництва з кожним наступним періодом). Зробить таблицю.

96. Національний дохід

Національний дохід — це сукупний дохід в економіці, який отримують власники факторів виробництва: праці, капіталу, землі, підприємницького хисту. НД = ЧВП – Непрямі податки на бізнес; НД = ВВП – Амортизаційні відрахування – Непрямі податки на бізнес.Виробництво національного доходу відбувається в галузях матеріального виробництва і у сфері послуг.

Розподіл національного доходу веде до визначення частки кожного з учасників його виробництва через заробітну плату, прибуток, процент, ренту, дивіденд та ін. Ці доходи називаються первинними.

Перерозподіл національного доходу здійснюється через механізм ціноутворення, державний бюджет, податкову систему, внес­ки до різноманітних фондів та ін. На основі перерозподілу національного доходу формуються вторинні доходи(виплата пенсій, стипендій, допомоги багатодітним сім’ям). Використання національного доходу здійснюється за двома напрямами: на споживання і заощадження (нагромадження)(розширення масштабів національного виробництва і майбутнього зростання національного продукту).

Велике значення для збільшення величини національного доходу, прискорення соціально-економічного прогресу та розширеного відтворення має оптимальне співвідношення між споживанням і заощадженням національного доходу (75:25).На основі показника національного доходу визначають особисті доходи. Особистий дохідце одержаний дохід, а національний дохід це зароблений дохід.

97. ВВП– це сукупна вар­тість кінцевих товарів і послуг, вироблених у поточному періоді на території країни, незалежно від національної належності підприємств. Риси: 1.є найбільш загальним показником кінцевого результату економічної діяльності в національній економіці; 2.характеризує єдність взаємопов’язаних аспектів економічного процесу;3. охоплює результати економічної діяльності всіх господарських одиниць; 4.є вартісним, грошовим показником, вимірює ринкову вартість річного виробництва; 5. має кількісний, часовий вимір. Методи обчислення: 1.за виробленою продукцією (виробничий метод) - підсумовується додана вартість, створена всіма галузями економіки. 2. за витратами (метод кінцевого використання) - підсумовуються витрати всіх економічних агентів, які використовують ВВП: домогосподарств, фірм, держави. ВВП = С + І + G + Хn. Таблиця 3. за доходами (розподільний метод) - підсумовуються всі види факторних доходів (заробітна плата, прибуток, процент, рен­та), а також амортизаційні відрахування. ВВП = W+R+Tn+TP+A+i Таблиця Номінальний ВВПце обсяг виробництва, обчислений за діючими, фактичними цінами. Реальний ВВПце обсяг виробництва, вартість якого скоригована на величину річного зростання цін. Дефлятор ВВП = Номінальний ВВП / Реальний ВВП. Чистий внутрішній продукт (ЧВП)це ВВП, зменшений на величину амортизаційних відрахувань. ЧВП = ВВП – Амортизаційні відрахування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]