Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia_9.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
67.07 Кб
Скачать

3. Безтарифна система оплати праці

В умовах оплати праці за тарифами та окладами важко позбутися зрівнялів­ки, перебороти протиріччя між інтересами окремого працівника й усього ко­лективу. Як можливий варіант удосконалення організації і стимулювання пра­ці розглянемо безтарифну систему оплати праці, що знаходить застосування у багатьох приватизованих будівельних організаціях і фірмах. За даною систе­мою заробітна плата всіх працівників будівельної організації (фірми), від ке­рівника до робітника, - це частка працівника у фонді оплати праці (ФОП) або всієї будівельної організації, будівельної дільниці чи окремого підрозділу. За цих умов фактичний розмір заробітної плати кожного працівника залежить від таких факторів:

• кваліфікаційного рівня працівника;

• коефіцієнта трудової участі (КТУ);

• фактично відпрацьованого часу.

Кваліфікаційний рівень працівника будівельної організації (фірми) вста­новлюється всім членам трудового колективу і визначається як частка від ді­лення фактичної заробітної плати працівника за минулий період (три роки) на мінімальний рівень заробітної плати, який склався у будівельній організації за той же період.

Кваліфікаційний рівень працівника може підвищуватися протягом усієї його трудової діяльності. Питання про включення спеціалістів або робітника у відпо­відну кваліфікаційну групу вирішує рада трудового колективу згідно з ураху­ванням індивідуальних характеристик працівника.

КТУ виставляється всім працівникам будівельної організації, включаючи ке­рівника, і затверджується радою трудового колективу, який сам вирішує періо­дичність визначення КТУ (раз на місяць, квартал тощо) і склад показників для розрахунку КТУ.

Різновидом безтарифної системи оплати праці є контрактна система - укладання договорів (контрактів) на певний строк між роботодавцем і виконавцем. У договорі обумовлюються умови праці, а також строк дії кон­тракту, вказуються і наслідки, що можуть настати для сторін у випадку дострокового розірвання договору однією з сторін. Договір може включати час перебування працівника у будівельній організації (погодинна оплата) і конкретне завдання, яке повинен виконати працівник за визначений час (відрядна оплата).

Основна перевага контрактної системи - це чіткий розподіл прав та обов'яз­ків працівника і керівників будівельної організації (фірми). Ця система досить ефективна в умовах ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]