Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
25 Теслюк.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
316.94 Кб
Скачать

2. Робота

Трактори Т-150К і К-701. Поворот трактора Т-150К відбувається за рахунок кутового зміщення його піврам відносно їх вертикального шарніра 21 (рис. 1) за допомогою двох гідроциліндрів 23. Шестеренний насос 18 нагнітає в гідроциліндри масло. Воно проходить через золотниковий розподільник, конструкція якого і принцип дії в основному такі ж, як і в розподільника трактора МТЗ-80.

Рис 1.

Коли рульове колесо не обертають, золотник 9 утримується пружинами 11 повзунів 10 у нейтральному положенні. Насос переганяє масло через перепускний клапан витрати 14 А корпус золотникового розподільника. По каналу В воно зливається в картер черв'ячного механізму і по зливній гідролінії 13 повертається в бак 16. Запірні клапани 6 і 8 закриті під дією пружин 5 і не дають маслу виходити із порожнин А і Б гідроциліндрів, перешкоджаючи тим самим самовільному відхиленню трактора від заданого напрямку руху. При повороті рульового колеса вправо черв'як 4, загвинчуючись по сектору 3, зміщує золотник 9 на 2,5 мм в робоче положення (показано на рис. 1, в). Від подачі насоса масло відкриває клапан 6 і, зсуваючи плунжер 7, відкриває ним клапан 8. Проминаючи клапан 6, масло по гідролінії 25 нагнітається в порожнини А гідроциліндрів 23 (рис. 1, а), примушуючи поршні із штоками 22 переміщуватись у різні боки: піврами розвертаються на шарнірі 21 направо. В цей час масло, що знаходиться у порожнинах Б гідроциліндрів, витискується поршнями по гідролінії 26 через відкриті клапани 8 в бак. Під час повороту піврам тяга 1 зворотного зв'язку через сошку 2 повертає сектор 3, переміщуючи золотник у нейтральне положення (див. рис. 1, б). Тому, якщо не продовжувати обертання рульового колеса вправо, дальший поворот однієї піврами відносно другої припиниться.

Якщо рульове колесо повертають вліво, масло, відкриваючи клапан 8 (рис. 1, г), надходить в порожнини Б гідроциліндрів, із порожнин А витискується через клапан б в бак. Штоки гідроциліндрів повернуть трактор наліво. Поворот піврам триватиме доти, поки тяга 1 через сектор 3 поверне золотник знову у нейтральне положення.

3. Відновлення

Нерівномірний опір обертанню рульового колеса. Причина: пошкоджені підшипники черв'яка , зігнуті тяги. Спосіб усунення : замінити пошкоджені деталі

Збільшений опір обертання рульового колеса.

Причини:

1) недостатня кількість масла в корпусі гідропідсилювача. Спосіб усунення : долити масло до необхідного рівня.

2)порушене регулювання. Спосіб усунення : відрегулювати клапан .3) заїдання в зачепленні запобіжного клапана черв'як-сектор. Спосіб усунення : відрегулювати зачеплення черв'як -сектор.4) в гідравлічну систему попало повітря. Спосіб усунення : видалити повітря з системи.

Підвищена нестійкість передніх коліс.

Причини:

1) збільшився зазор в підшипниках передніх коліс. Спосіб усунення: відрегулювати зазор у підшипниках.

2) збільшилось осьове переміщення поворотного вала. Спосіб усунення: відрегулювати осьове переміщення поворотного вала .

При повороті рульового колеса шарнірно - з'єднаний трактор не повертає. Причина: заклинив клапан витрати. Спосіб усунення: зняти, розібрати і старанно промити всі деталі клапана витрати в дизельному паливі.

Різкі поштовхи, які повторюються при повороті шарнірно-з'єднаного трактора.

Причини:

1) порушилося регулювання запобіжного клапана. Спосіб усунення: відрегулювати запобіжний клапан.

2) потрапило повітря в гідросистему, заклинив клапан витрати. Спосіб усунення: видалити повітря з гідросистеми, промити і відрегулювати клапан витрати.

Для видалення повітря з гідравлічної системи необхідно запустити двигун і провести десятиразовий поворот трактора з одного крайнього положення у інше, перевірити і підтягнути всі з'єднання маслопроводів. Швидко обертаючи рульове колесо, перевірити час повороту трактора з одного крайнього положення в інше. Якщо час повороту буде більше 5-7с помити клапан витрат у чистому дизельному паливі і відрегулювати його.

До несправностей рульового керування, при яких забороняється експлуатація трактора, відносять заїдання рульового керування, вільний хід рульового колеса більший допустимого, велике спрацювання деталей рульового керування, послаблення кріплення і порушення плінтовки.

Навіть незначне утруднення в керуванні може стати причиною аварії.