Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
25 Теслюк.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
316.94 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Головне управління освіти і науки

Львівської обласної державної адміністрації

Управління професійно-технічної освіти, координації діяльності

вищих навчальних закладів та науки

Вище професійне училище №71 м. Кам’янка-Бузька дипломна робота

Учня гр. №

(підпис) (прізвище, ім’я, по батькові)

на тему: «Технологічний процес проведення технічного обслуговування та ремонту рульового керування колісних тракторів класу 3 кН»

Професія: «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва (категорії «А», «В», «С»); слюсар-ремонтник; водій автотранспортних засобів (категорії «С»)»

Керівник дипломної роботи:

(підпис) (вчене звання, ініціали та прізвище)

м. Кам’янка-Бузька

2012

Зміст

Вступ

Будова

Робота

Відновлення

Складання і регулювання

Техніка безпеки

ВСТУП

Рульове керування призначене для зміни і підтримання необхідного напрямку руху.

Поворот колісних тракторів здійснюється зміною напрямку руху напрямних коліс, зміною положення однієї частини рами (напіврами) відносно іншої і створенням різниці крутних моментів на ведучих колесах.

Другий спосіб повороту застосовують на тракторах з чотирма ведучими колесами у тих випадках , коли через великі розміри коліс вони не можуть бути повернуті на необхідний для отримання мінімального радіуса повороту.

Загальною умовою повороту є кочення коліс без ковзання , тому що воно утруднює поворот і прискорює спрацювання шин. Для цього необхідно , щоб геометричні осі коліс перетинались в миттєвому центрі обертання - точці , яка називається центром повороту . Відстань від центру повороту до середини моста називається радіусом повороту .

Для зручності керування трактором велике значення має передаточне число рульового керування . Чим воно більше, тим на менший кут відхиляються напрямні колеса при повному повороті рульового колеса і тим менше зусилля необхідно для повороту. Крім того , керування полегшується установкою напрямних коліс з відповідним розвалом, сходом і стабілізацією напрямних коліс .

1.Будова

Трактор Т-150К призначений для виконання сільськогосподарських робіт з начіпним і причіпним знаряддями, а також для транспортних робіт із причепами і напівпричепами вантажопідйомністю до 21 т на магістральних і ґрунтових дорогах. Може використовуватися на землерийно-дорожніх роботах. Чотири ведучі колеса з пневматичними шинами низького тиску і могутній економічний двигун забезпечують високі тягові якості трактора. Широкий діапазон швидкостей дає можливість використовувати трактор з високою ефективністю на різних роботах. Коробки передач з гидрокерованими фрикціонами, що здійснюють переключення передач на ходу в межах діапазону, забезпечує 12 швидкостей руху вперед (три діапазони по чотирьох швидкості) і чотири швидкості заднього ходу. Роздавальна коробка має постійний привод заднього моста. Привод переднього ведучого моста при необхідності може відключатися. Гідрооб'ємне рульове керування забезпечує легке керування трактором і не вимагає регулювання при експлуатації|. Пневматичний привод зупиночного гальма значно зменшує зусилля на важелі керування, не вимагає регулювання зазору до повного зносу фрикційних накладок. Пневмогідравлічний привод включення фрикційної муфти редуктора ВВП полегшує зупини і розгін робочих органів агрегатованих машин. За замовленням споживача може поставлятися: - комплект коліс для здвоювання, що підвищує ефективність використання трактора на ранньовесняних роботах, слабонесучих і зволожених ґрунтах; -маятниковий причіпний пристрій. Використання здвоєних коліс дозволяє збільшити продуктивність тракторного агрегату з одночасним зниженням погектарної витрати палива. Рама - шарнірно-з'єднана, із двох напіврам, з'єднаних вертикальним і горизонтальним шарнірами. Підвіска - передній міст підвішений на двох ресорах з амортизаторами, задній - прикріплений жорстко до рами. Начіпний пристрій - шарнірно-підоймовий механізм із переналагодженням для навішення знарядь по двох- і трьох точковій схемах. Герметизована двомісна кабіна з каркасом безпеки і підвищеною площею скла забезпечує гарну оглядовість. Установка підресореного сидіння і кермового стовпчика, регульованої по куті нахилу і висоті, створюють умови підвищеної комфортабельності. Для полегшення пуску двигуна в зимовий час трактор обладнається передпусковим підігрівником. Трактор обладнаний гідравлічною системою з механізмом для навішення знарядь, гидрокерованим гаком для роботи з причепами і напівпричепами і незалежним валом добору потужності.