Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiya_Merezhi_publisher.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
160.77 Кб
Скачать

5. Ms Publisher. Створення стандартних публікацій

Microsoft Office Publisher – це програма, за допомогою якої можна створювати, оформлювати та публікувати високоякісні документи. У ній можна готувати брошури для друку, форми для розсилання електронною поштою або публікації в Інтернеті. Всі матеріали, створені в Microsoft Office Publisher, завдяки допоміжним інструментам (різноманітним майстрам і панелям) матимуть професійний вигляд.

Серед можливостей Microsoft Office Publisher насамперед варто відзначити такі.

Шаблони та форми. В програмі передбачено різноманітні шаблони та форми, які вже готові для використання. Щоб полегшити користувачам пошук потрібного шаблону, їх розподілено за категоріями: Бюлетені, Буклети, Оголошення, Листівки, Веб-сайти, Електронна пошта тощо.

Уніфікація зовнішнього вигляду публікації. Шаблони забезпечують уніфікацію зовнішнього вигляду та колірного оформлення вмісту. Наприклад, для об'єктів, що додаються у публікацію, застосовується таке саме колірне оформлення, як і для всієї публікації.

Динамічний попередній перегляд шаблонів. Коли ви вибираєте або змінюєте шаблон, він автоматично відображається в області попереднього перегляду.

Різні форми публікації одного вмісту. Вміст, який вже використовувався раніше, можна повторно використати в публікації іншого типу, яка буде розповсюджуватись у інший спосіб. Наприклад, ви можете просто вставити вміст багатосторінкового буклету в шаблон електронного повідомлення або веб-сторінки.

Панель Завдання Publisher. Посилання, які містяться на цій панелі, допоможуть вам у виконанні різних завдань під час створення публікації, зокрема у здійсненні групового розсилання, вставленні зображення тощо.

Професійне оформлення публікацій. У програмі Publisher можна обрати порожній шаблон та пристосувати його до своїх потреб. Щоб полегшити процес роботи над публікацією, Publisher пропонує низку інструментів з інтуїтивно зрозумілим принципом роботи, за допомогою яких можна створювати різні форми, змінювати макет сторінки, працювати із зображеннями тощо. Крім того, інструменти Publisher дають змогу створювати та змінювати рисунки, працювати із багатосторінковими документами, користуватися напрямними та лініями сітки, змінювати кольори, вирізати фрагменти зображень тощо.

Формати файлів. Публікації можна зберігати у форматі PDF або XPS, завдяки чому їх можна легко надавати у спільне використання, переглядати чи пересилати електронною поштою.

Ви також легко зможете опублікувати свій документ на веб-сторінці або на шкільному сервері за допомогою служб Windows SharePoint Services.Створення бюлетеня за допомогою програми MS Publisher

Введення тексту до інформаційного бюлетеня

За допомогою програми Microsoft* Publisher ви можете розмітити свій інформаційний бюлетень, користуючись спеціальними рамками, які ще називають місцезаповнювачами. Вони можуть бути як текстовими, так і графічними. Клацнувши в будь-якій з існуючих у бюлетені рамок, ви одержите можливість замінити заголовок, текст статті чи малюнок.

Робота з існуючими текстовими рамками

Для заміни текстового заповнювача, розміщеного в певній текстовій рамці, слід клацнути лівою кнопкою миші в будь-якому місці цієї рамки і починати вводити з клавіатури власний текст. Новий текст одразу ж почне замінювати той, що за замовчуванням зберігався у шаблоні бюлетеня.

З'єднування і роз'єднування текстових рамок

Якщо текст не вміщується в існуючу текстову рамку, він автоматично переходить до з'єднаної з нею рамки. Ланцюжок з'єднаних текстових рамок може розтягнутися на кілька сторінок і складатися з багатьох колонок.

1. Якщо декілька текстових рамок з'єднані між собою, тобто в них розміщено текст однієї статті, то у верхньому лівому або у нижньому правому куті області, що охоплює ці рамки, відображаються кнопки Перейти к предыдущему текстовому полю (Перейти до попереднього текстового поля) та Перейти к следующему текстовому полю (Перейти до наступного текстового поля). Клацніть на будь-якій із них, і ви дізнаєтесь, які саме рамки є з'єднаними.

2. Роз'єднування двох зв'язаних рамок призводить до порушення зв'язку в ланцюжку. Щоб роз'єднати текстові рамки, клацніть на першій рамці ланцюжка, а потім на панелі інструментів Связать текстовые поля (З'єднати текстові поля) клацніть на кнопці Разорвать связь со следующей (Розірвати зв'язок з наступною).

3. Текст із роз'єднаної рамки переміститься до спеціальної області Текст в области переполнения (Текст в області переповнення), що на екрані не відображається. У нижній частині тестової рамки з'явиться значок А.., який вказує, що частина тексту прихована. Збільшіть текстову рамку чи перенесіть приховану частину тексту до іншого поля.

4. Для того щоб „вилити" надлишковий текст у порожню текстову рамку (або рамку з текстовим заповнювачем), клацніть у будь-якому його місці.

5. Якщо при імпорті файла весь текст не уміщається в текстову рамку, на екрані відображається запит про те, чи слід скористатися функцією автоматичного перенесення. Дайте позитивну відповідь, і текст буде перенесено до публікації,а текстові рамки автоматично з'єднаються.

Створення текстових рамок

Інформаційний бюлетень можна доповнити необхідною кількістю текстових полів. У разі виникнення цієї потреби виконайте такі дії:

1. Клацніть на кнопці Надпись (Напис) на панелі інструментів Объекты (Об'єкти), що знаходиться на екрані праворуч.

2. Клацніть у потрібному місці бюлетеня і, утримуючи кнопку миші в такому стані, намалюйте додаткову рамку. її лівий верхній кут буде розміщений у тому місці, де ви клацнули мишею, а правий нижній кут - там, де ви вкажете, відпустивши кнопку миші.

3. Клацніть у будь-якому місці текстової рамки для переходу в режим редагування.

4. За потреби змініть стиль тексту (шрифт, розмір і стиль символів), скориставшись панеллю інструментів Форматирование (Форматування), а потім починайте вводити з клавіатури свій текст.

Видалення текстових рамок

1. Для видалення однієї текстової рамки клацніть на ній правою кнопкою миші та виберіть команду Удалить объект (Видалити об'єкт).

2. Якщо потрібно видалити кілька об'єктів, клацніть лівою кнопкою миші у вільному від об'єктів місці і, утримуючи кнопку, перемістіть її для створення рамки вибору навколо всіх зайвих об'єктів.

Примітка: Для створення рамки вибору не слід наводити курсор на текстове поле або поле із зображенням. Курсор повинен мати вигляд стрілки, а не вагону (такого вигляду курсор набирає при наведенні на рамку із зображенням) або символу (коли його наведено на текстову рамку).

3. Натисніть клавішу Delete або клацніть правою кнопкою миші в будь-якому місці на групі об'єктів і виберіть команду Удалить объект (Видалити об'єкт).

Відключення функції автоматичного розставляння переносів

1. Клацніть на текстовій рамці або рамці таблиці, де потрібно відключити автоматичне розставляння переносів.

2. У меню Сервис (Сервіс) виберіть команду Язык/Расстановка переносов (Мова/Розставляння переносів).

3. Зніміть прапорець Автоматически расставлять переносы в статье (Автоматичне розставляння переносів).

Почасти готовий бюлетень доводиться якимось чином переробляти, вносячи певні зміни до його змісту і структури. Далі мова піде про роботу з графікою й підписами, про групування та розгрупування об'єктів і деякі інші операції.

Заміна і додавання зображень

1. Для заміни зображення у публікації двічі клацніть на ньому лівою кнопкою миші і вставте нове зображення, вибравши в меню Вставка (Вставка) команду Рисунок/Картинки (Малюнок/Картинки).

2. В області задач Картинки, що відображається в лівій частині екрана, для знаходження потрібного зображення введіть до поля Шукати ключове слово. Щоб обмежити пошук зображеннями певного типу (наприклад, відшукати лише фотографії), можна використати інші параметри пошуку, які задаються за допомогою списків Переглядати і Шукати об'єкти.

3. Клацніть на кнопці Почати. У полі результатів знайдіть зображення, яке буде використане в інформаційному бюлетені.

4. Клацніть на зображенні один раз, і воно буде вставлене до інформаційного бюлетеня.

Групування та розгрупування об'єктів

Після групування об'єктів їх можна опрацьовувати як єдине ціле: дзеркально відображати, обертати, змінювати розміри або переміщувати. Також можна одночасно змінювати атрибути всіх об'єктів у групі. Наприклад, ви маєте змогу змінити колір заливки або додати тінь до всіх об'єктів групи. Крім того, ви можете виконувати такі операції: вибирати об'єкти у групі та змінювати певні їх параметри без розгрупування; створювати додаткові групи в межах існуючих груп для формування складних малюнків; у будь-який час розгруповувати та перегруповувати об'єкти.

Групування об'єктів

1. Клацніть на кнопці Выбор объектов (Вибір об'єктів) на панелі Объекты (Об'єкти). Потім клацніть лівою кнопкою миші та, утримуючи її натиснутою, намалюйте рамку вибору навколо об'єктів, які треба об'єднати в одну групу.

2. Клацніть на кнопці Сгруппировать объекты (Групувати об'єкти), розташованій у нижньому правому куті рамки вибору.

Видалення зайвих сторінок

Створення буквиць

Збереження публікації за допомогою майстра упакування

Для перенесення публікації на інший комп'ютер можна скористатися майстром упакування. Він пакує всі використані в публікації файли і шрифти і розміщує їх на дискеті(ах) або в іншому вказаному місці. Якщо публікація занадто велика для однієї дискети, майстер дає змогу розмістити її на кількох дискетах. Якщо ви внесли змінну публікацію після її упакування, майстер слід запустити знову – для оновлення пакету. Щоб скористатися майстром упакування, виконайте зазначені нижче дії.

Примітка: На відміну від презентацій Microsoft* PowerPoint*, публікації не можна відкрити на комп'ютері, де не встановлено програму Microsoft* Publisher. Крім того, у старіших версіях Microsoft* Publisher не можна відкрити файл, створений у Microsoft* Publisher 2003, якщо цей файл не збережено як файл Microsoft* Publisher 98 або 2000.

1. У меню Файл (Файл) виберіть команду Упаковать (Упакувати), а потім команду Для другого компьютера (Для іншого комп'ютера).

2. Якщо публікацію необхідно перенести на дискети, у відповідь на запит майстра про місце збереження файла виберіть перемикач А:\. У разі розміщення файлів публікації на мережевому диску або на жорсткому диску свого комп'ютера клацніть на кнопці Обзор (Огляд), виберіть потрібні диск і папку, а потім клацніть на кнопці ОК.

3. Для включення в публікацію шрифтів TrueType і створення посилань на вбудовані зображення встановіть відповідні прапорці. Щоб зв'язані зображення не включалися у файл, треба зняти прапорець Включить связанную графику (Включити зв'язану графіку).

Створення резюме.

Є три види резюме: 1) початкового рівня; 2) хронологічне; 3) біографічне.

Перше резюме містить такі блоки: прізвище особи, адреса фірми чи домашня, мета подання резюме, освіта, нагороди, досвід роботи, робота на громадських засадах, список осіб, які можуть надати рекомен­дації.

Друге резюме створюють особи зі значним досвідом, де передбачено блок описування попередніх місць роботи у хроно­логічному порядку із зазначенням посад та обов'язків. Зверніть увагу, що у багатьох країнах, наприклад у США, спочатку опи­сують останнє місце праці (останнє досягнення тощо).

Третє резюме призначене головно для науковців та освітян. У ньому детально зазначають закінчені навчальні установи, нагороди, стипендії, гранти, посади, публікації, рекомендації і лише після цього подають адресу.

Кожне резюме може бути оформлене одним із трьох стилів:

а) орнамент — тексти центровані;

б) пряма лінія — тексти вирівняні до лівого краю, але зміщені до центру сторінки;

в) прямі кути -тексти вирівняні до лівого краю, відступ від лівого поля незначний

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]